Frankrijk.

 

Take only memories, leave only footprints.

(Chief Seattle)


Bretagne: van Fort La Latte naar Cap Fréhel.

Vakantie gaat altijd te snel en dit wordt alweer onze laatste dag in Bretagne. Voor die laatste dag hebben we het beste bewaard wat de Côte d’Émeraude te bieden heeft en dat is het kustpad of Le Sentier des Douaniers van Fort la Latte naar Cap Fréhel. Het wordt een wandeldag onder een stralende zon en een blauwe hemel in een landschap dat het label ‘Grand Site de France’ draagt.

Lees meer »

Bretagne: Rennes, waar oud en jong elkaar tegenkomen.

Interessant genoeg voor een daguitstap of willen we hier enkel de bekende Bretoense pannenkoek gaan eten? Wat opzoekwerk leert ons dat Rennes ook de stad is van de zowat grootste voedingsmarkt in Frankrijk en er is een historisch centrum met genoeg vakwerkhuizen voor de onmisbare mooie foto’s. Trouwens, een bezoek aan de belangrijkste stad van de regio mogen we zeker niet missen!

Lees meer »

Bretagne: Saint-Malo, granieten klifbewoners en zeerovers.

Een zonnige dag en nog steeds in Bretagne. Tijd dus om de bekende en onbekende plekjes van Saint-Malo te gaan ontdekken. Want als je in Bretagne bent, mag de ommuurde havenstad met zijn zeeroversverleden niet ontbreken in je vakantiedraaiboek. En rij je toch die richting uit, combineer je stadsbezoek dan met een wandeling langs de Rochers Sculptés van Rothéneuf.

Lees meer »

Normandië: de magische baai van de Mont Saint-Michel.

Dit wordt een dag op blote voeten met maar één ding te doen: genieten en ons verwonderen. Wat is er dan zo speciaal aan de uitstap van vandaag? Wij stappen in de voetsporen (als die er nog zijn, ergens in het zand) van de pelgrims die al tijdens de middeleeuwen de baai van de Mont Saint-Michel overstaken, op blote voeten, als boetedoening. Honderden jaren later en ook op blote voeten, voelen we ons toch een beetje pelgrim, op weg naar dat wonderlijke bouwwerk in een al even wonderlijke baai. De ‘boetedoening’ blijkt uitzonderlijk plezierig, fascinerend, uitdagend maar vooral behoorlijk vermoeiend te zijn!  

Lees meer »

Bretagne: van Cancale naar Pointe du Grouin. Een stukje GR 34.

Wat op het ideeënlijstje stond: Saint-Malo verkennen, 7 km doorrijden naar Rothéneuf en Les Rochers Sculptés en daarna langs de kust, een stop aan het uitkijkpunt Pointe du Grouin om de dag te eindigen in het oesterstadje Cancale, amper 4,5 km verder. Op die manier zagen we al het moois van de eerste (of laatste – afhankelijk van waar je komt) kaap van Bretagne op één dag. Dachten wij … tot we op de site van Tourisme Bretagne lazen dat Cancale aan de GR 34 ligt (juist, die uit onze dromen!) en dat een stukje van die route helemaal naar Pointe du Grouin loopt. En je raadt het al, het plan van ons ideeënlijstje was snel veranderd, we wandelen nu dus naar de uiterste rotspunt van Bretagne!   

Lees meer »

Bretagne: Dinard, de charme van een 19e-eeuwse badplaats.

Ook deze dag begint met een grijze lucht en regen. Dus doen we rustig aan met klaarmaken en picknick inpakken. En ja hoor, wat dacht je? Net voor de middag wordt het, naar goede gewoonte, weer een echt zonnige dag! Op het ideeënlijstje staat de kuststad Dinard, voor de ligging in een baai aan de Côte d’Émeraude, voor de mooie villa’s en voor de kustwandelingen. Niet te warm en een beetje wind, dit is een ideale dag voor een beetje zee en een beetje huizen kijken.

Lees meer »

Normandië: Mont Saint-Michel, kloostereiland tussen zee en land.

Jaren naar uitgekeken, tal van documentaires gezien over deze merkwaardige plaats op een rotspunt aan de monding van de rivier de Cuesnon … een bezoek aan de Mont Saint-Michel is daarom hét hoogtepunt van onze Bretagnereis. Al ligt dat hoogtepunt eigenlijk nog net in Normandië, eeuwig twistpunt tussen beide regio’s!

Lees meer »

Bretagne: Dinan, verdwalen in een middeleeuws decor.

Een grijze, miezerige dag en het weerbericht voorspelt niet veel beters. Het wordt dus geen natuurwandeling maar een cultuurwandeling – met regenjas en paraplu. Behoorlijk impulsief beslist en vertrokken zonder reisgids, zonder stratenplan en zonder check waar er parkings zijn (maar er is nog altijd Google Maps): het wordt dus een dagtripje naar Dinan. Een klein charmant stadje, oppervlakte amper 8,71 km², met veel vakwerkhuizen uit de middeleeuwen. Dat is het uitgangspunt. De rest gaan we ontdekken.

Lees meer »

Bretagne: La Roche-Torin, voor het mooiste zicht op de Mont.

De eerste uitstap in Bretagne is meteen de laatste etappe van de GR223. Het volledige ‘Kustpad’ of ‘Douanierspad’ zoals de GR223 genoemd wordt, loopt van Carentan naar de Mont Saint-Michel over een afstand van 446 km. Voor nu, net iets te ambitieus maar het laatste stukje is een mooie natuurwandeling van zo’n 18 km (enkel) van Pontaubault naar de Mont-Saint-Michel en is zeker de moeite waard.

Lees meer »

Zomervakantie in Bretagne. Bestemming Saint-Ouen-la-Rouërie.

Dit is de vakantie van Kodaline en ‘I’m ready’. En of we ready zijn! Na een jaar wandelen, fietsen en ontdekken in eigen streek, heeft iedereen heel veel zin in iets niet-Belgisch. In de hoop dat Frankrijk een ‘groen’ land blijft, wordt het een huisje ergens op de grens van Normandië en Bretagne zodat we én de Mont Saint-Michel én de grillige kliffen en spectaculaire kustlijn van de Côte d’Émeraude op onze favorietenlijst kunnen zetten.

Lees meer »

Haute-Savoie: 4 extra dingen om te doen.

1. Een ontdekkingstocht langs de oevers van de bergrivier de Dranse, in het slaperige alpendorpje Saint-Jean-d’Aulps met een bezoek aan de ruïnes van de abdij d’Aulps uit de 11e eeuw en de middeleeuwse kloostertuin met plantentuin.

Lees meer »

Haute-Savoie: Le Tour des Alpages de Morzine.

Een frisse dag met laaghangende wolken en grijze luchten maar dat kan de pret niet bederven want de weg van Saint-Jean-d'Aulps naar Morzine is schilderachtig mooi. Startpunt van deze alpenwandeling is Le Lac des Mines d'Or, een klein kunstmatig meer op een hoogte van 1390 m, zo genoemd omdat er ooit in de omgeving kleine hoeveelheden goud werden gevonden.

Lees meer »

Haute-Savoie: Le Petit Tour des Crêtes de Seytroux.

Dit is de meest groene, fleurige en kleurige wandeling in de streek van de Vallée d'Aulps. Langs slaperige alpenweiden en door zonnige bossen, langs alpenhuisjes die zo weggeplukt lijken uit de kinderboekjes van 'Heidi in de bergen', langs bronnetjes en stenen waterbakken met helder, fris bergwater, hier behoeft het begrip 'natuur' geen uitleg!

Lees meer »

Haute-Savoie: Le Cirque du Fer-à-Cheval.

Vermeld in elke toeristische gids over de Haute-Savoie en dus ook op onze wandellijst. Een indrukwekkend natuurwonder en het grootste keteldal in de Franse Alpen, gelegen in het Réserve Naturelle de Sixt-Passy, dat is Le Cirque du Fer-à-Cheval.

Lees meer »

Haute-Savoie: Le Lac de Montriond.

Een combinatie van een fijne wandeldag en een verfrissende duik in het smaragdgroene water van het Lac de Montriond op 1067 m hoogte. 'Circuit facile' en een hoogteverschil van amper 125 m - dat wordt een makkie! Parkeren kan in het centrum van Montriond, op de 'Place de la Mairie', tussen de dorpskerk met de originele klokkentoren en het gemeentehuis.

Lees meer »

Haute-Savoie: Le Tour du Mont-Brion.

De wandeling begint in het gehucht Mont d'Evian op 1003 m (grondgebied Saint-Jean-d'Aulps) en is een bevestiging van al het moois dat het omringende Chablais landschap te bieden heeft. Een 'circuit difficile' volgens de folder: 9 km lang met een stijging van 700 m - dat is best haalbaar! Alleen, waar is de parking en waar is het vertrekpunt?

Lees meer »

|| Volg Ticket To Travel ook op Instagram.