Haute-Savoie: Chamonix Mont-Blanc.

Gepubliceerd op 14 juli 2020 om 14:24

DU PLAN DE L'AIGUILLE AU MONTENVERS

Een klassieker onder de bergwandelingen in de Franse Alpen is deze: de afdaling langs de noordflank van de Mont-Blanc van Plan de l'Aiguille naar Montenvers.

Chamonix en de Mont-Blanc, dat roept eerder een beeld op van sneeuw en skipistes in de vrieskou en niet van wandelingen in de warme zomerzon. Toch kan het hier allemaal - sneeuw en zon op hetzelfde moment en op dezelfde plaats - kiezen is niet nodig! 's Morgens hoog in de bergen in de sneeuw, 's middags in het dal in de zon, dit is een ideale vakantiebestemming.

Belangrijk voor deze wandeling: check voor vertrek de weersomstandigheden want bij mistig of bewolkt en regenachtig weer is er amper zicht op de Mont-Blanc en is de route ook niet zonder gevaar omwille van de vele losliggende gletsjerkeien.

Ook handig: laagjes kleding aandoen want bij de start van de wandeling is het echt koud, maar lager op de berg wordt het in de zomerzon echt warm dus gaat eerst de jas uit, daarna het vestje, dan de trui en wordt de lange broek een shortje.

Niet meteen in de buurt van ons bergdorpje, maar het anderhalf uur rijden naar Chamonix is het zeker waard. Het landschap is schitterend en heel afwisselend met mooie valleien, nauwe kloven, hoge kliffen en met af en toe een glimp van de Mont-Blanc zelf. 

Op wandelafstand van het vertrekpunt van de kabelbaan naar de Aiguille du Midi zijn er grote parkings voorzien (o.a. parking Grépon) - hou er wel rekening mee dat dit één van de meest bezochte, toeristische attracties is in deze streek, ook buiten het hoogseizoen en zelfs in coronatijden. Ook alpinisten nemen deze lift voor beklimmingen naar de top van de Mont-Blanc. Vroeg vertrekken dus want de wachttijden aan de lift kunnen in het hoogseizoen oplopen tot een paar uur.

De hoogste kabelbaan van Europa gaat tot een hoogte van 3777 m, met een tussenstop op 2317 m op Plan de l'Aiguille. Met een behoorlijke snelheid zoeft de lift omhoog. Even lijkt het of deze stilvalt, maar na flink wat geschommel wordt het laatste stuk overbrugd. Wie geen last heeft van hoogtevrees en naar beneden durft te kijken, wordt beloond met een eindeloos zicht op Chamonix!

Maar niets is te vergelijken met de eerste blik op de Mont-Blanc. Oog in oog staan met de hoogste berg van Europa (4810 m) is overweldigend en adembenemend. Alsof dit niet echt is, alsof je in een postkaart staat. Mond valt open, adem stokt, de grootsheid van de besneeuwde toppen overvalt een mens en doen ons klein en nietig voelen.   

Aan het tussenstation van de kabelbaan vertrekken verschillen wandelingen maar de meest populaire is toch wel deze via Le Grand Balcon Nord naar Montenvers. Een goed onderhouden, goed aangeduid maar rotsig wandelpad, weinig hoogteverschillen, schitterende uitzichten, heel veel alpenroosjes en een wijds panorama over Chamonix dat als een lappendekentje in de diepte zichtbaar is.

De wandelroute daalt verder naar Montenvers en La Mer-de-Glace op 1913 m. Dit is de langste gletsjer in de Franse Alpen (12 km lang - 420 m diep). Ieder jaar wordt aan het einde van de gletsjer, een ijsgrot uitgehakt, die bezocht kan worden. Hier zijn de gevolgen van de klimaatopwarming, jammer genoeg, erg duidelijk. Waar de gletsjer vroeger tot voorbij het stationnetje van de tandradbaan van Montenvers kwam, zijn er nu een lift en een aantal trappen naar beneden nodig om uiteindelijk tot bij de gletsjer te geraken. Ondanks een flink stuk smaller en korter dan vorige eeuw, blijft La Mer-de-Glace imponeren en een wandeling door een ijsgrot is een echte belevenis.

Dan is het wachten op het rode treintje, dat al sinds 1909 de wandelaars terugbrengt naar Chamonix. De tandradbaan overbrugt  een hoogteverschil van 871 m en doet er 20 min over aan een snelheid van zo'n 15 km/h om het station in Chamonix te bereiken. De steile rit bergaf is nog even genieten van bossen, tunnels en viaducten met altijd een mooi zicht op de vallei.

Twee woorden passen perfect bij deze dag: magisch en onvergetelijk! Dat geldt trouwens voor deze hele zomervakantie: de ongerepte natuur, de schilderachtige dorpjes, de pittoreske vergezichten ... onvergetelijk!

 

https://www.chamonix.com/


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.