Zomervakantie in Bretagne. Bestemming Saint-Ouen-la-Rouërie.

Gepubliceerd op 8 juli 2021 om 17:15

EN ROUTE, VOOR EEN ZONNIGE FRANSE VAKANTIE

Dit is de vakantie van Kodaline en ‘I’m ready’. En of we ready zijn! Na een jaar wandelen, fietsen en ontdekken in eigen streek, heeft iedereen heel veel zin in iets niet-Belgisch. In de hoop dat Frankrijk een ‘groen’ land blijft, wordt het een huisje ergens op de grens van Normandië en Bretagne zodat we én de Mont Saint-Michel én de grillige kliffen en spectaculaire kustlijn van de Côte d’Émeraude op onze favorietenlijst kunnen zetten.

Veilig reizen en zekerheid bij het boeken van een vakantie zijn in coronatijden wel zo belangrijk dus zoeken we een flexibel zomeradresje waar we tot enkele dagen voor vertrek nog kunnen annuleren en waar er geen voorschot gevraagd wordt. Dat wordt ‘Les Jardins des Coccinelles’, in een piepklein dorpje met de mooie naam Saint-Ouen-la-Rouërie, nog net in Bretagne maar wel aan de grens met Normandië. Het mooie van 2 regio’s en op zo’n 20 km van de Mont Saint-Michel, perfect dus.

Na de saaie wegen van Noord-Frankrijk en de drukte rond Lille (altijd goed om even de weg kwijt te raken), komt er eindelijk beweging in het landschap. De eindeloze vlakke graan- en maïsvelden worden golvende heuvels en de goudgele en donkergroene rechthoeken vormen een kleurige lappendeken met onverwacht mooie vergezichten. Richting Normandië zijn de velden, als in een kleurboek, afgelijnd met dichte hagen en knoestige bomen, wat ze daar ‘le bocage’ noemen. Er zijn bossen en weilanden en boomgaarden (appels voor de cider en de calvados?) en diepe valleien met riviertjes en de indrukwekkende, hele hoge ‘Pont de Normandie’ (belachelijk duur om er over te mogen rijden) waar de Seine uitmondt in Het Kanaal.

En natuurlijk zijn er wegenwerken en worden we 10 km om gestuurd – niks toch in vergelijking met de 40 km gravelweg-omleiding in Letland een paar jaar geleden! Een heerlijke sightseeing-omweg is het wel, langs een riviertje, over een bruggetje, onder de bomen door en langs verdwaalde, verafgelegen boerderijen, gebouwd in de mooie grijze steen van de streek. De vakantiegîte ligt dus echt op het ‘platteland’, tussen de maïsvelden, aan twee wandelweggetjes, heinde en ver niks te zien behalve velden, groen en bomen! Heerlijk huisje! Is dit wat ze bedoelen met ‘leven als God in Frankrijk’? De huizen en boerderijen hebben hier ook geen huisnummer en de straten geen naam. Het noemt hier Villeneuve (boerderij én straat) of Plaisance of Belle Vue.

De vakantie begint met een - nog niet helemaal goed geoefend – welkom want het vakantiehuis en het tuinbouwbedrijf zijn pas in april gestart. Drukke, springerige Hanson, de hond, weet wel al hoe je gasten ontvangt: met veel geblaf en veel heen en weer geloop. De rondleiding in de gerenoveerde gîte, waar de geur van ‘nieuw’ nog hangt, maakt ons goedgezind want alles en nog meer is hier voorzien. Na het verplichte auto uitladen en koffers uitpakken, beginnen we er echt aan, ons eerste wandelingetje in de omgeving op zoek naar de Couesnon, het riviertje dat 23 km verderop in de baai van de Mont Saint-Michel uitmondt. Het wordt genieten van rozige akkerwinde, witte haagwinde, felgeel jacobskruiskruid, gewone margriet en de fijne bloemetjes van de veldlathyrus langs de wandelweg. Wat is bloemend onkruid toch mooi! En ondanks de grijze luchten en de motregen, is iedereen het er over eens: Frankrijk en zomer, hoe zalig is dat!

We krijgen nog een enthousiaste uitleg over het tuinbouwbedrijf zelf waar de grond niet bewerkt wordt om structuur en biodiversiteit te behouden. Lange rijen courgettes, aubergines, roze ajuin, pompoenen en sla in kleuren en soorten, leren ons dat hier hard maar met veel liefde en goesting gewerkt wordt. Ook aan de kids is gedacht met een petanque pleintje, buitenspeelgoed, een boomgaard en geiten en kippen! 

Wie ook zin krijgt om hier een paar dagen te komen genieten, er is een table d’hôtes voor het ontbijt en het diner met producten die huisgemaakt zijn zoals brood, confituur, yoghurt, eitjes van de kippen en streekgerechten. Binnenkort zijn er ook ‘ateliers pédagogiques’ te boeken en kan je fietsen huren om de omgeving te verkennen.

 

TIP 

De gîte is te boeken via booking.com: https://www.booking.com/hotel/fr/les-jardins-des-coccinelles of via de eigen website: https://lesjardinsdescoccinelles.wordpress.com/


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.