Onderweg.

 

Ook een reis van duizend mijl begint met één stap.  

(Lao Tse)


Santiago de Compostela: meer dan het eindpunt van een pelgrimstocht.

Met enige vertraging dan eindelijk deze laatste blog als afsluiter van een “once-in-a-lifetime” pelgrimstocht. Al wandelend naar Santiago de Compostela had ik in mijn hoofd enkel een beeld van een enorm plein met een al even enorme kathedraal en veel, heel veel mensen en rugzakken en wandelstokken. Dat Compostela ook een ‘echte’ stad is met inwoners en studenten en ‘gewone’ toeristen heb ik pas de dag na de wandeltocht ontdekt. Wat eerst alleen maar een wazige schim was, ontpopt zich tot een stad van pleinen en kerken en historische gebouwen met een mysterieuze geschiedenis waarin religie een belangrijk element is. Dit wordt een stadstour langs de schoonste plekken van Santiago de Compostela.

Lees meer »

Camino Portugués - Dag 9: van Padrón naar Compostela. (Pelgrimstocht Santiago de Compostela)

Behoorlijk bizar, dit is onze laatste stapdag en ik word wakker met een mix van heel veel … goesting in een laatste uitdagende wandeling, opwinding om de eerste blik op dé beroemde kathedraal, spanning en verdriet en blijheid, alles door elkaar! Ik stop het allemaal in de rugzak, al die verschillende vakjes vol gevoelens. Het geeft mij vleugels op dag 9 en die zijn welkom want ondanks de extra 2 km gisteren van Padron naar Hotel Scala staan er nog een deftige 24,5 km op het programma tot het eindpunt in Santiago de Compostela.

Lees meer »

Camino Portugués - Dag 8: van Caldas de Reis naar Padrón. (Pelgrimstocht Santiago de Compostela)

Een prachtige ochtend, een wondere grijsgele lucht die het water van de Río Umia in pasteltinten kleurt, de brug over en linksaf, het autovrije kleine centrum van Caldas de Reis in … dag 8 is goed begonnen voor een lange tocht van 23 km naar het historische Padrón. Het is druk op de weg met wandelaars, fietsers en mountainbikers, allemaal op weg naar Compostela dat steeds dichterbij komt en dat geeft extra energie!

Lees meer »

Camino Portugués - Dag 7: van Pontevedra naar Caldas de Reis. (Pelgrimstocht Santiago de Compostela)

Stempel gehaald, bagage klaar gezet en vertrokken, richting de oude binnenstad van Pontevedra, de smalle straatjes door en richting de Ponte do Burgo, voor een staptocht van 23 km naar Caldas de Reis. Een vroege fotostop bij het ‘64,500 km’-beeld herinnert ons aan de afstand tot Compostela. Een vlug binnenkijken in de automatenshop “The Way” leert ons wat een moderne pelgrim nodig heeft om in Compostela te geraken. Een kleine opgraving net voor de oude brug laat ons de resten bewonderen van de echte, antieke Romeinse brug uit de 1e eeuw.

Lees meer »

Camino Portugués - Dag 6: van Arcade naar Pontevedra. (Pelgrimstocht Santiago de Compostela)

Wakker geworden van het tikkend geluid van regendruppels op het verandadak van het buurthuis. Een blik door het raam bevestigt: het regen en de lucht is één groot grijs vlak. Dat belooft niet veel goeds voor vandaag. Gelukkig staat er een korte etappe op het programma. De afstand van Arcade tot Pontevedra bedraagt slechts 13 km en de ervaring van een regendag op de Camino wil je toch niet missen. Dag 6 van onze Camino Portugués wordt een wandeldag die begint met zachte oktoberregen aan de middeleeuwse brug van Arcade.

Lees meer »

Camino Portugués - Dag 2: van Ponte de Lima naar Cossourado. (Pelgrimstocht Santiago de Compostela)

Een vroege ochtend met een stevig ontbijt want op het programma vandaag: de eerste échte wandeldag van onze Camino Portugués en dat wordt, volgens het roadbook, meteen een stevige en uitdagende tocht. Van Ponte de Lima in 23 km naar Cossourado met inbegrepen, een steile klim en een behoorlijk ruwe ondergrond. Spannend, opwindend, verwarrend en een tikje irreëel, met een gezonde dosis stress beginnen we aan ons pelgrimsavontuur.

Lees meer »

Camino Portugués - Dag 1: van Amsterdam naar Ponte de Lima. (Pelgrimstocht Santiago de Compostela)

Dit wordt een lange nacht van vooral wakker blijven en wachten tot het ochtend wordt en de vlucht van Schiphol naar Porto vertrekt. Vandaag is het immers D-Day, de dag dat mijn (en die van mijn wandelmaatjes) Camino Portugués start met een nachtelijke taxirit naar Schiphol (de Belgische treinen bedachten net vandaag een staking!), een vlucht van 1.597,12 km naar Porto en een busrit van bijna 85 km naar Ponte de Lima, het startpunt van onze Camino.

Lees meer »

Santiago de Compostela: de weg, de schelp, de pelgrim.

Geen idee hoe en wanneer en waarom de ‘camino’ op mijn bucketlist is beland. Boek gelezen? Film gezien? Documentaire bekeken? Feit is dat wandelen naar Santiago de Compostela al heel lang een stille wens is. Zo’n wens die op de ‘ooit eens doen’-lijst terechtkomt en dan uitgesteld en uitgesteld wordt. Want hoe gaat dat in het leven? Je gaat studeren en dan werken, komt je man tegen, krijgt kindertjes en vindt jezelf jarenlang in het cirkeltje van huisje – boompje - beestje. En dan ga je met pensioen en zijn er ineens andere mogelijkheden en is er ineens tijd voor andere bezigheden en dan komt ook die camino weer kijken. Uitgesteld in 2020 en 2021 (wegens corona natuurlijk) maar 2022 zou mijn pelgrimsjaar worden!

Lees meer »

|| Volg Ticket To Travel ook op Instagram.