Bretagne: Dinan, verdwalen in een middeleeuws decor.

Gepubliceerd op 10 juli 2021 om 12:23

KUNST EN CULTUUR EN GESCHIEDENIS IN EEN AUTHENTIEK KADER

Een grijze, miezerige dag en het weerbericht voorspelt niet veel beters. Het wordt dus geen natuurwandeling maar een cultuurwandeling – met regenjas en paraplu. Behoorlijk impulsief beslist en vertrokken zonder reisgids, zonder stratenplan en zonder check waar er parkings zijn (maar er is nog altijd Google Maps): het wordt dus een dagtripje naar Dinan. Een klein charmant stadje, oppervlakte amper 8,71 km², met veel vakwerkhuizen uit de middeleeuwen. Dat is het uitgangspunt. De rest gaan we ontdekken.

Parkeren blijkt simpel: dat kan gratis aan het station van Dinan op Nord de la Gare. Een eindje stappen, de toeristische bordjes volgen, het plein met de ouderwetse draaimolen over en het boomrijke laantje Promenade des Petits Fossés leidt ons recht naar Le Chateau. Dit 14e-eeuws feodaal kasteel maakt deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling van Dinan.

Die oude muren met deurtjes die nergens op uitkomen en trappen die nergens naartoe gaan … altijd mysterieus en altijd goed voor gekke gedachten en ideeën.

Op de hoek staat nog een indrukwekkende, behoorlijk hoge, versterkte woontoren waar ooit Anne de Bretagne in verbleef (gelezen op het infobord – de geschiedenislesjes zijn van lang geleden). Groot is het kasteel niet dus een rondje is snel gemaakt en langs de Porte Saint-Louis gaat het richting de historische stadskern. Komen we nog voorbij de toeristische dienst – meteen een paar blije gezichten ondanks de motregen want dat betekent souvenirs, ouderwetse postkaartjes (altijd leuk om die te versturen) en een nieuwe, felgekleurde paraplu. Een goed idee, want het stopt met regenen en de rest van de dag schijnt de zon.

 

Onder dat zonnetje wordt het een verrassende ontdekking van een stadje met de charme van de middeleeuwen (maar gelukkig met het comfort van de 21e eeuw). De autovrije La Vieille Ville is een aaneenschakeling van oude, hobbelige kasseistraatjes (hakken zijn hier geen goed idee, dames!), smalle achterafsteegjes en veel, heel veel wauw-gevels die staan te blinken in alle kleuren van de regenboog. Dit is zo bijzonder!

Fototoestellen maken hier overuren en één paar ogen is echt te weinig om alles te zien en te bewonderen.

Scheve erkers, ongelijke ramen, golvende muren, mooie deuren en een overvloed aan bloemen en planten, in bakken, tegen de gevels groeiend of gewikkeld rond de regenpijpen, heerlijk om hier rond te dwalen.  

De verkiezing van mooiste straatje wordt met stip gewonnen door de Rue du Jerzual. Dit is misschien wel het meest gefotografeerde straatje van Bretagne. De goed bewaarde huizen ademen geschiedenis. Met een beetje fantasie zie je hier nog de glasblazers, wervers en pottenbakkers uit vroegere eeuwen, toen deze plek zowat het centrum was van de handel en de nijverheid en symbool stond voor de rijkdom van Dinan. De vakwerkhuizen zijn nu ingenomen door de hedendaagse glasblazers, beeldhouwers en schilders.

De Rue du Jerzual vereist wel enige conditie. Ze gaat heel steil naar beneden en dus even steil naar omhoog, afhankelijk of je richting haven gaat of komt.

 

Aan het eind van de Rue du Jerzual, geeft de Porte du Jerzual – in slechte staat en behoorlijk vervallen - toegang tot het jachthaventje aan de rivier de Rance. Hier is goed te merken dat de stad op een hoogte van zo’n 80 m boven de rivier ligt. De 15e-eeuwse boogbrug over het dal is bepaald een opvallend bouwwerk.

Een wandelingetje langs de kade en de rivier laat nog meer oude gevels zien en uiteraard de altijd veelvuldig aanwezige restaurants, pannenkoekenhuisjes en winkels met stapels wit/blauwe Bretoense strepen. Dan klinkt opeens van tussen de gevels, de muziek van een minstreel, zo overgewaaid uit de middeleeuwen. De melodie van trommel en fluit werkt betoverend. Ook dat is Dinan in de zomer: livemuziek in de straten en op de pleinen!   

 

TIP 

Neem vooral geen plan of stadsgids mee naar Dinan, maar slenter gewoon van het ene prachtige geveltje naar het andere! Een ideaal stadje voor ‘de ene al mooier dan de andere’-Instagram foto! En voor wie van kunst en cultuur in een authentiek kader houdt, is dit mooi bewaarde en gerestaureerde markstadje uit de middeleeuwen echt een aanrader!

 

NOG MEER ZIEN:

x Chateau-Musée, het stadsmuseum in het kasteel

x Place des Cordeliers et des Merciers, voor nog meer fotogenieke huizen

x Saint-Sauveur, de nooit helemaal afgemaakte romaanse basiliek

x Le tour de l’horloge, een 60 m hoge klokketoren uit de 15e eeuw

x Hôtel Keratry uit de 16e eeuw

x Rue de la Cordonnerie, met de vele terrasjes en cafés, voor de dorstige toerist een interessante plek om even te stoppen

x Confiserie de l'horloge Biscuiterie La Maison Guella, voor de lekkere en zoete souvenirs

x Een boottochtje op de Rance van Dinan naar Saint-Malo en Dinard.

x Een wandeling naar de abdij Saint-Magloire, gelegen op ongeveer 1 km van het centrum

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.