Bretagne: van Fort La Latte naar Cap Fréhel.

Gepubliceerd op 17 juli 2021 om 12:27

Vakantie gaat altijd te snel en dit wordt alweer onze laatste dag in Bretagne. Voor die laatste dag hebben we het beste bewaard wat de Côte d’Émeraude te bieden heeft en dat is het kustpad of Le Sentier des Douaniers van Fort la Latte naar Cap Fréhel. Het wordt een wandeldag onder een stralende zon en een blauwe hemel in een landschap dat het label ‘Grand Site de France’ draagt.

Nog een stukje GR34

Ook deze wandeling is een kliffenwandeling en de wit en rode streepjes van de routemarkering komen ons al bekend voor – ook dit is een stukje GR34. Wij kiezen als startpunt het middeleeuwse Fort La latte, ook gekend als Château de la Roche Goyon, gebouwd op een rotspunt, 60 m boven de zee. Dit historische monument kan je bezoeken (tegen betaling) maar wij kiezen resoluut voor natuur vandaag en het beroemde en goed gerestaureerde fort wordt niet meer dan een foto vanop afstand.

 

Kliffen, heide en de zee

Op de weg tussen fort en parking missen we bijna het uitnodigende bord met ‘Acces Sentier GR34 – Cap Fréhel’, verstopt onder uitbundig groen. Het zandpad loopt makkelijk met aan de ene kant het goudgeel van de graanvelden en aan de andere kant het geluid van de zee achter dicht struikgewas. Langzame trappen omhoog, een plankenpad over een drassig stuk met metershoge knalgroene varens en onverwacht, de verrassing van het open landschap boven op de klif. We staan 70 m boven de onwaarschijnlijk blauwe zee met voor ons een stipje vuurtoren en achter ons een stipje fort. Wat een plek, wat een uitzicht, het fototoestel maakt overuren en we zijn nog niet eens halfweg.

         

Hoe verder we wandelen hoe opvallender het uitzicht, zowel beneden aan de kliffen als op het bijna vlakke plateau. We genieten van rotsige inhammen met geheimzinnige strandjes, zeilboten niet groter dan speelgoedscheepjes op witte golven als wattenpropjes in een blauwgroene zee. Maar het echte spektakel speelt zich rondom ons af. De Cap is een schilderspalet van felle kleuren, het goudgeel van de gaspeldoorn gemixt met het diepe paars van de heidestruikjes en hier en daar nog een felgroene varen. We kunnen er uren naar blijven kijken want hoe schoon is dat hier!

 

operagebouw

Hoe verder we richting de vuurtoren gaan, hoe duidelijker het ook wordt dat de rotsen en kliffen van roze zandsteen en grijze leisteen zijn, geplooid en gevormd door de soms erg ruige zee hier op het puntje van de Cap. Vanop het wandelpad en het uitkijkpunt zien we in de diepte de rots van Fauconnière, een vogelreservaat waar honderden zeevogels komen broeden. We volgen het rotsige pad verder tot helemaal aan het eindpunt van de Cap waar nog wat resten herinneren aan de oude, afgebrande vuurtoren. De indrukwekkende nieuwe vuurtoren uit 1950 is 103 m hoog en kan je beklimmen.

Maar voor nu willen we vooral een rustig picknickplekje met zicht op de zee en de kliffen en gewoon nagenieten van alles wat we zagen op dit fantastische kustpad.

 

Opmerking: dit pad loopt soms echt langs de loodrechte klifwand met de zee in de diepte. Toch is het, zelfs voor mensen met hoogtevrees, heel goed te bewandelen. De totale route is ongeveer 4,5 km maar reken gerust 2 uur voor de wandeling want er is in alle richtingen zoveel te zien en de uitzichten zijn zo schitterend, daar loop je niet snel snel langs!   

 

Parking Fort: 26 La Latte, 22240 Plévenon         

Parking Cap Fréhel: Route du Cap, 22240 Plévenon

 

Nog meer moois in de omgeving van Saint-Ouen-la-Rouërie:

*La Marche des Châteaux – kastelenwandeling in de omgeving van Saint-Brice-en-Coglès

*Les Cascades de Mortain en het regionaal natuurpark Normandie – Maine

*Cobac Parc – aqua en fun park voor de kids

*Le Rocher Portail – kasteel en park

*Wandelen in het dal van de Couesnon

* Fougères – vestingstad met vakwerkhuizen

 

Dit was absoluut, zonder enige twijfel, de vakantie van Kodaline, die met hun vrolijke ‘Ready’ de perfecte achtergrondmuziek was van al onze uitstapjes. Dit heerlijke stukje Frankrijk, de gezellige gîte, de leuke uitstapjes, de zee, de schelpjes, de zon en de regen … herinneringen waar we nog lang van gaan genieten! 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.