Haute-Savoie: Le Cirque du Fer-à-Cheval.

Gepubliceerd op 8 juli 2020 om 14:36

LE CIRQUE DU FER-À-CHEVAL - Een bijzonder natuurwonder 

Vermeld in elke toeristische gids over de Haute-Savoie en dus ook op onze wandellijst. Een indrukwekkend natuurwonder en het grootste keteldal in de Franse Alpen, gelegen in het Réserve Naturelle de Sixt-Passy, dat is Le Cirque du Fer-à-Cheval.

Net buiten het gehucht Nambride (richting Samoëns en voorbij het dorpje Sixt dat op de lijst staat van 'Les Plus Beaux Villages de France'), staat een loket waar een parkeerticket gekocht kan worden voor de parking vlakbij de site. Parkeren kan ook aan de 'Camping du Pelly' maar dan is het wel nog een aantal km lopen tot aan het vertrekpunt van de wandelroutes.

Gemakkelijke en vrij vlakke wandelpaden lopen links en rechts van het riviertje de Griffe dat met veel stroomversnellingen door de vallei loopt. Elke wandeling biedt zicht op de machtige bergwanden met toppen tot bijna 3000 m hoogte (Pic de Tenneverge 2987 m) en steile kliffen die tot wel 700 m hoog boven het dal uitsteken. Kleine gletsjers en hier en daar een vlek eeuwige sneeuw zijn in de verte nog net te bewonderen. Bij het begin van de zomer zorgt de smeltende sneeuw hier voor meer dan 30 watervallen met namen als Violon, Folly, Sale en Pleureuse.

Blijf zeker niet op de wandelweg maar ga omhoog langs de rotsen tot dicht bij de watervallen - een 360 graden ongelooflijk mooi zicht op het landschap is de beloning. En hoewel het al juli is en behoorlijk warm, liggen er nog dikke sneeuwmuren. Dat wordt een klein sneeuwballengevecht. Heerlijk om dat in de zomer nog te kunnen doen!

Eerste stop wordt Le Clos op 990 m. Vanaf daar gaat het licht stijgend omhoog langs een aantal passerelles of loopbruggetjes en hangbruggetjes over de rivier, waardoor de wandelroute kan ingekort worden en aan de andere oever teruggaat naar de parking. Het laatste bruggetje, de Passerelle du Fond de la Combe op 1060 m, geeft aansluiting op een extra route naar Le Bout du Monde. Zoals de naam het doet vermoeden, is deze rotswand op 1260 m hoogte het eindpunt van de vallei. Het bergpadje vol keien naar het einde van de wereld is echt een uitdaging want toch smaller, steiler en moeilijker begaanbaar dan gedacht. Nog maar pas op weg, klinkt het geluid van een laag overvliegende helikopter - een reddingshelikopter - dat belooft weinig goeds. Hogerop wordt er naast het pad geland - omkeren voor de wandelaars is de boodschap - einde van de extra wandeling.

Over het bruggetje van de Fond de la Combe, langs de andere oever van de Griffe, gaat deze ontspannende maar onvergetelijke wandeling terug naar de parking.                


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.