Bretagne: Dinard, de charme van een 19e-eeuwse badplaats.

Gepubliceerd op 12 juli 2021 om 17:57

Ook deze dag begint met een grijze lucht en regen. Dus doen we rustig aan met klaarmaken en picknick inpakken. En ja hoor, wat dacht je? Net voor de middag wordt het, naar goede gewoonte, weer een echt zonnige dag! Op het ideeënlijstje staat de kuststad Dinard, voor de ligging in een baai aan de Côte d’Émeraude, voor de mooie villa’s en voor de kustwandelingen. Niet te warm en een beetje wind, dit is een ideale dag voor een beetje zee en een beetje huizen kijken.

EEN MINI GR 34 

Auto parkeren aan de Place du Général de Gaulle (of in de aangrenzende straten – zonder parkeermeters!) en dan het paadje nemen naar beneden naar het strand. De trappen en banken van de Piscine de Mer (het – verwarmde - zeewaterzwembad) zijn een perfect zitje om te lunchen en te kijken naar de terugtrekkende zee. Een merkwaardig verschijnsel want het verschil tussen eb en vloed is heel groot en zelfs de bootjes komen droog te liggen. Vandaar de zeezwembaden die we overal zien. Dan kan er toch nog gezwommen worden bij laag tij.

Vanaf de Piscine de Mer hebben we de keuze: naar links of naar rechts wandelen. Puur uit nieuwsgierigheid besluiten we eerst rechts een eindje de GR 34 te volgen, die ook langs Dinard loopt. Ooit - in één van onze overmoedige dromen - willen we deze GR volledige wandelen, de complete route van dit, meer dan 2000 km lange, douanepad langs de Bretoense kust. Maar nu dus een klein stukje, een heel klein stukje maar wel eentje met fantastische uitzichten over de baai. We volgen de Quai du Prieuré en gaan over het strand en de rotsen verder naar omhoog tot aan de minigolf waar de Chemin de Ronde begint. Een heerlijk pad over de kliffen tussen het groen. Dat geeft ons nog meer goesting om die hele GR 34 toch eens te lopen.

 

PROMENADE DU CLAIR DE LUNE

Maar we zijn hier dus eigenlijk voor die andere wandeling, die naar links vanaf de Piscine de Mer, die met de romantische naam Promenade du Clair de Lune. Een simpele weg, geen plan nodig, gewoon de zee aan de rechterkant, de kustvilla’s aan de linkerkant. Alleen is dit niet gewoon stappen van de Prieuré naar Pointe du Moulinet. Dit is flaneren, op een promenade in de chique stijl van de belle époque. Eind 19e eeuw was Dinard immers geen simpel vissershaventje meer, maar een elegante badplaats waar le beau monde uit Engeland en Frankrijk vakantie kwam vieren in villa’s met namen als La Garde, Saint Germain en Le Château des Deux-Rives.

Indrukwekkend en bijzonder, de bijna 400 geklasseerde villa’s uit begin 1900, met hun aparte architectuur en vele torentjes, worden zorgvuldig beschermd want zij geven dat charme-etiket aan Dinard.

De blauwgroene kleur van het water, de prachtig aangelegde kleurrijke bloemenperken en de tropische palmbomen, een mens wordt er vrolijk en blij van. Bankjes staan klaar om nog meer te genieten, van de kleine Port de Plaisance of jachthaven en de bootjes die zachtjes op het water dobberen. In de verte, aan de overkant van de baai, zien we Saint-Malo liggen, wazig en geheimzinnig achter zijn middeleeuwse muren. De waterbus, die vertrekt aan de stenen pier, brengt je er in 10 minuten naartoe en dat al sinds begin 1900! Er gaan ook rondvaarten naar het eiland Cezembre en de Cahausey eilanden en aan de Place Jules Boutin kan je een taxiboot nemen. Vergeet, bij al het moois op zee, niet af en toe naar boven of achter je te kijken, naar de huizen op de rotsen en de bloemen in alle mogelijke zonnige kleuren. Schitterende hotels met ouderwetse kleedhokjes onderaan, visrestaurants met zeezicht, en om elke bocht een nog mooier uitkijkpunt. Hier is heel veel te zien. We zien een rotsige kust, kleine zandstrandjes, een vuurtoren in de smaragdgroene zee en nog meer magnifieke huizen, hoog op de kliffen.

De rotspunt aan de kaap Pointe du Moulinet is de perfecte plek voor dat adembenemende zicht op de Côte d’Émeraude.

Nog een eindje verder geeft de Promenade toegang tot het gezelligste zandstrand van Dinard: de Plage de l’Ecluse met alweer een zeezwembad en aan de overkant van de baai, nog meer belle-époquevilla’s!

Wie zin heeft kan nog veel verder wandelen tot Plage de St-Enogat en Pointe de la Roche Pelée en dan via de stad terugkeren. Maar de weg langs het water is zo mooi dat wij gewoon omkeren en terug wandelen – dubbel plezier en extra genieten.   

Beloofd is beloofd, na de kustlijn, gaat het richting het centrum van de stad, op zoek naar een ijsje want die zijn niet te vinden langs de hele lange Promenade – ook geen kraampjes met drinken of snacks – hier ben je best zelfvoorzienend!

Het centrum van Dinard brengt ons helemaal terug in de tijd, in de sfeer van de jaren 1900 met ouderwetse winkeltjes als Maison Guella, die al sinds 1920 die belachelijk lekkere Bretoense galettes en potjes caramel au beurre salé verkoopt. Een verplichte stop! We lopen langs kunstgalerietjes, chique winkeltjes en nog meer schone huizen en vinden eindelijk, in de straat van het casino, de artisan glacier Moustache. Ijs met smaken om duimen en vingers bij af te likken. Wat denk je van Pétale Rose, Tarte Citron, Amour de Glace en Folie Croquante? De beste manier om deze leuke dag af te sluiten!

Nog even meegeven dat Picasso en Sir Winston Churchill in hun tijd ook hebben genoten van dit stijlvolle stadje! Zet Dinard dus zeker op je lijstje als je in dit deel van Bretagne bent!

         


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.