Wandelen aan de Costa Blanca: deel 3 - El Racó del Duc.

Gepubliceerd op 19 juni 2020 om 13:52

EL RACÓ DEL DUC - Een industriële wandeling

Een wandeling langs de industriële archeologie van de 19e eeuw in het achterland van Alicante, dat is de El Racó del Duc route, soms ook El Barranc de  L'Infern genoemd of vertaald, de Hellekloof naar de indrukwekkende kloof in de Sierra de la Safor gebergte waar de rivier de Rio Serpis doorloopt, tussen de dorpjes Villalonga en Lorcha.

 De wandelroute ligt op het grondgebied van Villalonga (parking aan het einde van de Carretera d'Ador - naast de middelbare school of nog iets verder doorrijden en parkeren langs de Carrer Reprimala). Slecht bewegwijzerd, nergens een bord dat duidelijk maakt waar de wandelweg begint dus het wordt echt zoeken. Uiteindelijk is het gewoon doorstappen tot even voorbij de gemeentelijke begraafplaats - daar ligt de oude spoorwegbedding van de lijn Alcoy - Gandia en dus ook het begin van de route.

De bouw van de spoorweg van Alcoy naar Gandia op het einde van de 19e eeuw was het directe gevolg van de industriële revolutie in de Valencia regio en de lijn diende vooral om textiel, papier en olijfolie te vervoeren van het binnenland naar de kust.

De oude spoorwegbedding en de rivier lopen bijna parallel door een groen gebied met dennenbomen en wilde vijgenbomen en waar de rivier zich door de nauwe kloof boort, gaat de route door de oude spoorwegtunnels. Sommige tunnels zijn lang en donker dus neem zeker een zaklamp mee!

Sporen van vroegere meelmolens en ruïnes van oude stationsgebouwtjes bevestigen dat dit ooit een economisch welvarend gebied was. Nu zijn het slechts een hoop stenen zonder ramen, zonder deuren, zonder dak waarop de struiken vrij spel hebben.

Af en toe wordt nog een dam opgemerkt, destijds gebouwd om het rivierwater meer stroming te geven en zo de kleine hydro-elektriciteitscentrales langs de rivier te voorzien van waterkracht. De op die manier opgewekte elektriciteit werd gebruikt in de papierfabriekjes die het fijne papier maakten, waar de appelsienen in werden gewikkeld voor de export.

Een van de best bewaarde waterkrachtcentrales is zeker La Fàbrica de l'Infern of ook genoemd La Fàbrica de la Llum uit 1895, een opvallend 19e-eeuwse gebouw aan de oever van de Rio Serpis.

De verder gelegen Fàbrica de la Mare de Déu, tegen een achtergrond van ruwe rotsen en met uitzicht over de rivier vervalt langzaam tot ruïne met enkel nog de buitenmuren die overeind staan.

De nabijheid van de Sierra de la Safor, de oevers van de Rio Serpis, de oude industriële gebouwen, de spoorwegbedding en de tunnels, dat alles zorgt voor een best wel interessante wandelroute die bovendien ook nog voor unieke uitzichten zorgt!

Vergeet niet om een picknick mee te nemen en veel water - hier is enkel maar natuur aanwezig - zelfs in het voorjaar kan het behoorlijk warm worden en ondanks de groene omgeving is er weinig schaduw op de ganse route. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.