Wandelen aan de Costa Blanca: deel 2 - Pantano de Tibi.

Gepubliceerd op 18 juni 2020 om 12:09

PANTANO DE TIBI - Verstilde grootsheid

Een verborgen parel in het binnenland van de Costa Blanca, dat is het stuwmeer van Tibi of het Pantano de Tibi (soms ook Embalse de Tibi genoemd), gelegen op zo'n 30 km van de stranden van Alicante en aan de voet van het Parque Natural Sierra del Maigmó. De stuwdam is de oudste, nog steeds werkende dam in Europa, gebouwd tussen 1579 en 1594 onder Felipe II, aangelegd om te voorzien in de irrigatie van de boomgaarden (vooral olijf- en amandelbomen) rond Tibi.

Parkeren kan aan restaurant Mesón Maigmó (Autovía del Mediterráneo, A7, Salida 482, Tibi). Vanaf daar is het nog een stevige wandeling over een gewone asfaltweg langs amandel- en olijfboomgaarden (nog steeds) tot aan een 'ezelspaadje' dat steil omhoog gaat over de rotsen. De route door het dennenbos kan ook maar is niet duidelijk zichtbaar aangegeven en pas op de terugweg valt de wit en gele streep op, die de route aanduidt.

De dam zelf is behoorlijk indrukwekkend en de ligging van het waterreservoir tussen de smalle rotsspleet is van een hoog fotogehalte!

De resten van de huisjes voor de arbeiders en hun wasplaats, het wachthuis, de goed bewaarde brug over de rivier de Rio Montnegre met gedenkteken voor Carlos IV, een inscriptie in de rotsen ter herdenking van de bouw van een (nu droge) bron in 1793: dit zijn bijzondere getuigen van een buitengewone 16e-eeuwse prestatie.   

Maak op de terugweg even tijd voor een omweg langs het kiezelpad dat naar het stuwmeer zelf loopt. Het pad bevindt zich net voor het hek dat de asfaltweg afsluit. Garantie op een mooi uitzicht in een mooie omgeving! En heerlijk rustig want geen (echt geen) toerist te zien!

Dit is misschien niet de meest spectaculaire wandeling in de provincie Alicante maar wel een die bijblijft: de grootsheid van het oude bouwwerk, de verstilde omgeving boven op de dam, de ruwheid van het terrein ... onvergetelijke indrukken!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.