Wandelen aan de Costa Blanca: deel 1 - Ruta de los Acantilados.

Gepubliceerd op 17 juni 2020 om 11:20

SPANJE / COSTA BLANCA / Wandelen

Niet alleen de kust en de cultuur maken de Costa Blanca zo populair. Sinds een paar jaar is deze Spaanse streek met zijn bergachtig landschap ook ontdekt door de wandeltoerist. Geen hoge maar ruige bergketens - denk aan de Sierra de Mariola, Sierra de Bernia, Sierra de Aitana - waar een paar honderd grote en kleine wandelroutes doorheen lopen. Van gemakkelijke wandelingen tot technische hoogstandjes, voor elke wandelaar is er een mooi aanbod!

Bijkomend pluspunt: volgens de WHO heeft dit deel van Europa ook nog eens een heel gezond klimaat - dankzij de kust aan de ene kant en de bergketens aan de andere kant wordt hier een microklimaat gecreëerd. De witte kust (met verwijzing naar de witte bloesems van de amandelbomen) is daarmee een ideale wandelbestemming in het voor- en najaar wanneer het niet te druk en niet te warm is.  

Loop langs eeuwenoude ezelspaadjes, verborgen stuwmeren uit de 16e eeuw, onverwachte bronnen en watervalletjes, verlaten steengroeven en vervallen waterkrachtcentrales uit de 19e eeuw, ijsgrotten en in onbruik geraakte kalksteenovens ... en geniet van al het natuurschoon op één van de volgende wandelingen.

 

RUTA DE LOS ACANTILADOS

Beter gekend als de kliffenwandeling Benitachell - Moraira.

Spectaculair is wel het minste wat gezegd kan worden van de 4 km lange wandeling over de bijna 100 m hoge kliffen van Benitachell. De route, die de baai Cala del Moraig verbindt met de goed verborgen Cala del Llebeig, is te bereiken via Benitachell en Teulada - dan de borden 'Urb. Cumbre del Sol' en de borden 'Playa' volgen. Er is een beperkte parking maar let wel op: het baantje naar het strandje beneden heeft een hellingsgraad van 22% wat dus best steil is! Breng wel eten en drinken mee - picknicken tussen de rotsen op het strandje van de Cala del Moraig is heerlijk en de kleine strandbar is enkel in het hoogseizoen open.

Vergeet aan de baai zelf de grot Cova dels Arcs niet te bezoeken: een wonder van de natuur, gevormd door de zee, met zicht op de ondergrondse rivier. Duiken kan met duikersuitrusting voor geoefende sporters.

Ook de moeite waard is de korte wandeling (slechts 275 m) Ruta de la Falla del Moraig met zicht op de baai en de grot. In de buurt is er ook nog de Forn de calç, een kalksteenoven bestemd voor gemeenschappelijk gebruikt maar deze traditie verdween rond 1960.

Van op het strandje aan de Cala del Moraig is het zicht op de volgende inham de Cala del Testos bepaald indrukwekkend. Er is ook een korte wandelroute naartoe maar niet voor wie hoogtevrees heeft want er worden klimtouwen en ladders gebruikt op sommige plaatsen.

En dan de "echte" kliffenwandeling:

Langs een soms dramatische kustlijn met ongewoon schitterende zichten op de Middellandse Zee, langs paadjes die af en toe toch wel heel smal zijn (hier is dan wel een stevig touw voorzien!) en niet overal even goed onderhouden zijn, langs grotten die dienden als woning voor de arme boeren- en vissersgezinnen en langs holen in de rotsen van vroegere smokkelaarsactiviteiten hier aan de kust. 

Rozemarijn en lavendel, vijgen en olijven groeien hier in het wild langs de kant van het pad. Dat pad is net boven de Cala del Llebeig niet meer dan een verzameling rotsblokken, die bijna loodrecht afdalen naar het geheime inhammetje dat enkel te voet te bereiken is. Maar wat een fantastisch uitzicht en een ideaal plekje voor een adempauze of een duik in het frisse water.

Terugkeren kan langs dezelfde route of verder doorlopen en via de Barranco de la Viuda terugwandelen naar de parking. Dat deel is wel heel slecht bewegwijzerd en vergt nogal wat klim- en klauterwerk maar het geeft wel een goed idee van het landschap van kloven en ravijnen achter de kliffen. Dus zeker doen!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.