Kuststadjes aan de Costa Blanca: deel 5 - Torrevieja.

Gepubliceerd op 16 juni 2020 om 17:12

TORREVIEJA - Het populaire vakantiestadje

De eerste indruk van de meest zuidelijke kustplaats aan de Costa Blanca is er niet één van wauw fantastisch of wauw schitterend. Geen echt oude geschiedenis, weinig historische gebouwen, amper wat monumenten en toch is Torrevieja zeer populair als vakantiebestemming, vooral bij de Spanjaarden zelf.

Zandstranden en kiezelstranden, baaien en inhammen, de kustlijn van Torrevieja is heel afwisselend en daardoor erg in trek bij gezinnen met kleine kinderen maar ook bij de rustige toerist. Zowel aan de waterkant als in het stadje zelf is er weinig kans op verveling. Hier heb je echt voor iedereen iets en voor elke dag iets anders.

Perfect als ochtendwandeling is de zeepromenade Paseo Juan Aparicio met zijn terrasjes, strandjes, zeezwembad, bankjes en winkels. De lange boulevard sluit meteen aan op de wandelpier Dique de Levante die tot aan de jachthaven doorloopt. Ook heerlijk 's avonds om te genieten van de frisse zeewind. Maak dan ook meteen een uitstapje naar de vlakbij gelegen avondmarkt en kermis op de Paseo de la Libertad.

Bezoek zeker ook de Plaza de la Constitución, het gezellige pleintje in het centrum en de kerk met de 2 klokkentorens Iglesia de La Inmaculada Concepcion.

Vergeet de wekelijkse markt op vrijdag niet, één van de grootste van de Costa Blanca. Ideaal voor verse groenten en fruit en lekkere Spaanse specialiteiten of gewoon om te genieten van de drukte.

Voor wie toch wat geschiedenis wil: een van de weinige historische gebouwtjes is de Torre del Moro, de oude wachttoren uit de 14e eeuw die de stad haar naam heeft gegeven (Torre Vieja = oude toren). Gelegen aan de Cabo Cervera.

 

NOG MEER DOEN

Waterparken:

* Aquapark Flamingo (adres: Calle Rossini)

* Aquopolis (adres: Avenida Delfina Viudes)

Groene parken:

* Parque de las Naciones, het grote stadspark  (vijvers, eilandjes, bootjevaren, speeltuin, petanquebanen, toeristentreintje) (adres: Ronda Cesar Canovas Girada)

* Parque Aromatico met zijn geurende beplanting van tijm, rozemarijn, lavendel en appelsienbomen (adres: Avenida Torreblanca)

* Parque del Molino del Agua met leuke watervalletjes en vlak bij het strand (adres: Calle Morena)

 

La Mata

Een grote troef is de unieke ligging van Torrevieja tussen de zoutmeren La Laguna Salada Rosa en La Laguna Salada Verde - die samen het beschermd natuurgebied Parque Natural de las Lagunas de La Mata y Torrevieja vormen. Zoutwinning was en is hier nog steeds een belangrijke inkomstenbron.

Bezoek en rondleiding met gids en uitleg over de zoutproductie kan met het toeristentreintje, dat vertrekt aan de Paseo de la Libertad.

Maar zo kan het ook (helemaal gratis maar niet helemaal zoals het hoort): neem de CV905 van Ciudad Quesada naar Torrevieja, ga via de 'Urbanización El Hondo' naar de Calle de Lago en parkeer aan de Calle Sol. Tussen het struikgewas loopt een paadje recht naar het roze meer. Doe watersandalen aan want de bodem van het meer met de zoutkristallen is erg scherp aan de voetzolen. Neem ook een fles water mee om het olie-achtige zoute water af te spoelen.

In het roze meer mag er in principe niet gezwommen worden, wat dus toch gebeurd. Al is zwemmen hier een groot woord: omwille van de grote hoeveelheid zout in het water, blijf je gewoon drijven. Wel heerlijk voor de huid: die wordt lekker zijdezacht.

Het bezoekerscentrum van het Parque Natural ligt aan de N332 (rondpunt tegenover het strand van La Mata). Hier starten een aantal wandel- en fietsroutes (aangeduid met infoborden) langs wijngaarden en zanderige stukken met geurige kruiden, grassen en lage struiken. Onderweg is er ook nog een uitkijktoren en een aantal vogelobservatieplaatsen.

De goed ingerichte picknickplaats ligt in de schaduw van grote en oude pijnbomen en eucalyptusbomen en is vooral op zondag erg druk: dan komt de lokale bevolking met de ganse familie hier uitgebreid lunchen.

Het kleine, witte kerkhof van La Mata, gelegen langs één van de wandelroutes, is een welkom stiltepunt!

 

Aan de overkant van het natuurpark wandel je via het strand van La Mata helemaal naar Guardamar! Een aanrader op warme dagen!

 

NOG MEER IDEEËN

* Grotwoningen in Rojales

* La Marquesa golfterrein in Ciudad Quesada

* Daguitstap naar Cartagena voor de liefhebbers van Romeinse geschiedenis

* Shoppen in La Zenia Boulevard - één van de grootste shoppingcenters in Spanje


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.