Kuststadjes aan de Costa Blanca: deel 2 - Alicante.

Gepubliceerd op 13 juni 2020 om 14:20

ALICANTE - Een mooie ontdekking

Deze kuststad is meer dan enkel maar de luchthaven en het start- en eindpunt van een zonnige vakantie. Nog niet echt populair als citytrip en toch heeft de hoofdstad van de provincie Alicante heel veel te bieden: een magnifieke boulevard, zalige stranden in het centrum en genoeg cultuur om een dagje zoet mee te zijn.

Het startpunt van een bezoek aan Alicante is de Explanada de España, dé wandelboulevard van de stad. Met aan de ene kant de zee en aan de andere kant de mooie gevels van de Calle de l'Explanada de España, loopt de bijna 600 m lange promenade van de jachthaven tot aan het Canalejas Park. Heel apart zijn de mozaïektegels waarmee de explanada belegd is: de kleuren wit, rood en blauw en het golfpatroon zijn als een ode aan de zee, het zand en de stad.

Op warme dagen zorgen de rijen palmbomen voor de nodige schaduw. De ouderwets aandoende lantaarnpalen, de houten stoeltjes en bankjes met altijd druk babbelende locals, de vele terrasjes en de kraampjes met souvenirs en handwerk, de jachthaven met de grote en minder grote boten -  de explanada bewijst elke dag opnieuw wat een gezellige plek dit is!

Geschiedenis wordt hier geschreven op 166 m hoogte, op de top van de Monte Benacantil, de heuvel die uitkijkt over de stad. Daar liggen de resten van het fort Castillo de Santa Bárbara, die dateren uit de vroege middeleeuwen met delen die in de 16e en later in de 18e eeuw zijn aangebouwd. Wat eerst een verdedigingsburcht, een militaire kazerne en een gevangenis was, is nu dé toeristische trekpleister van Alicante. Het grote, uitgestrekte en goed bewaard gebleven castillo is op 3 manieren te bereiken: met de auto, met de lift aan de Calle Jovellanos of te voet. Ga te voet en kies voor de mooiste route: door de wijk Barrio de Santa Cruz of El Barrio. Het is even zoeken naar de bewegwijzering en de straatjes zijn steil met veel trappen maar dit is nog een echt pittoresk stukje Spanje midden in een drukke stad. Vanaf het Parque de la Ereta is het nog een behoorlijke klim naar de ingang van het fort maar het uitzicht over de stad Alicante en de haven is de inspanning ruimschoots waard! Niet onbelangrijk: het kasteel is 'inkom gratis'.

 

Zeker ook gaan zien:  

* Casco Antiguo - het oude centrum van Alicante met de Basilica de Santa Maria en de Plaza del Ayuntamiento

* Mercado Central - de overdekte markt op z'n 'Spaans'

* Rambla de Méndez Núñez voor de winkels en uitrusten op de Plaza Portal de Elche met de speciale ficusbomen

* Plaza de Gabriel Miro met de imposante vijgenbomen, de decoratieve gevel van het postkantoor en de lekkere restaurantjes in de straatjes errond

* Calle de Golfín - het gedichtenstraatje

* Calle de las Setas - het kleurrijkste straatje met de reuzepaddestoelen

 

Vergeet ook niet te genieten van zon en zee op het strand van Playa del Postiguet! 

 

Tips voor de shoplustigen:

* El Corte Inglés - het grootste warenhuis van Spanje (Avenida Maisonnave 53)

* Op dezelfde Avenida Maisonnave zijn ook de grote Spaanse kledingwinkels te vinden: Mango - Zara

* De leuke gadgetwinkel Ale-Hop met de opvallende grote wit-zwarte koe aan de ingang ligt aan de Rambla de Mendez Nuñez.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.