Kuststadjes aan de Costa Blanca: deel 3 - Santa Pola.

Gepubliceerd op 14 juni 2020 om 15:05

SANTA POLA - Bekend van het Pirateneiland

Gekend om zijn vele stranden, van levendige en toeristische zandstranden in het centrum tot rustige en bijna verlaten inhammetjes aan de rand van het stadje: Santa Pola is een ideale zonbestemming. Ook wie een actievere vakantie wil, zit hier goed: windsurfen, zeilen, kajakken, duiken - dit is er de perfecte plek voor!

 

WAT VALT ER IN HET CENTRUM TE BELEVEN:

Er is de aangename wandeldijk Paseo Adolfo Suárez langs de zeekade met zijn aaneenschakeling van terrasjes en eethuisjes waar heerlijke tapas wordt geserveerd. Er zijn winkeltjes en kraampjes met handwerk en kermismolentjes voor de kleintjes. Er is de jachthaven, vooral interessant omdat van hieruit de overzetboten naar het eiland Tabarca vertrekken. Er is het gerestaureerde kasteel uit de renaissance op de Plaza de la Glorieta. Er is het Acuario Municipal de Santa Pola, het grootste onderwateraquarium in de regio Valencia. En voor een regenachtige dag (al zijn die uiterst zeldzaam) is er ook nog het Museo del Mar en het Museo de la Sal of het zeemuseum en het zoutmuseum.

 

LIEVER EEN DAGJE NATUUR:

Trek dan naar het Parque Natural Salinas de Santa Pola dat met zijn zoutmeren en grote kolonies roze flamingo's een beschermd natuurreservaat is. Daarnaast is de omgeving van de Salinas ook een beschermd vogelgebied waar o.a. reigers, eenden en meeuwen komen broeden. Al van in de 14e eeuw wordt hier aan zoutwinning gedaan en nog steeds zijn de zoutvlaktes een belangrijke bron van inkomsten en tewerkstelling voor de regio.

Getuigen daarvan zijn de grote zoutbergen die, net buiten Santa Pola aan de rand van de provinciale weg N332, wit afsteken tegen de blauwe lucht.

Alhoewel het 2.500 hectare grote park omwille van de zoutproductie niet overal toegankelijk is, kan er toch genoten worden van een rustige wandeling langs een aantal paadjes. Bewonder vooral de (vaak op 1 poot staande) roze flamingo's! Zeker de verrekijker meenemen!

 

NOG MEER ZIN IN NATUURUITSTAPJES:

Mirador del Faro de Santa Pola (de vuurtoren met uitkijkpunt) - even buiten Santa Pola gelegen met een eindeloos zicht over de zee en zicht op het eiland Tabarca.

Clot de Galvany - een klein natuurreservaat tussen Santa Pola en Gran Alacant met 2 uitgestippelde wandelroutes, natuurlijke vijvers, uitkijkpunten over de moerassen en bunkers en loopgraven uit de Spaanse burgeroorlog. Vogelspotters vinden hier ooievaars en reigers.

 

OF GA EENS NAAR EEN PIRATENEILAND: 

Op amper 9 km van Santa Pola ligt het kleinste, bewoonde Spaanse eiland: Isla Tabarca - amper 1.800 m lang en 400 m breed  en met slechts 80 inwoners. Het eilandje was tot in de 18e eeuw een waar paradijs voor piraten, vandaar de naam pirateneiland. Nadien werd het volgens het ene verhaal bewoond door vrijgekochte krijgsgevangenen van het Tunesische eiland Tabarka en volgens een ander verhaal door de bemanning van een schip dat vertrokken was uit Tabarka en in de buurt van het eiland schipbreuk had geleden.

Vaststaand feit is wel dat er op bevel van de Spaanse koning verdedigingsmuren kwamen en een fort werd gebouwd zodat het eiland beschermd kon worden tegen de plunderende piraten. Het enige dorpje op het eiland werd in de loop der jaren een vissersdorp. Nu is Tabarca en de zee errond een beschermd maritiem reservaat dat hoofdzakelijk van het toerisme leeft.

Een groot deel van de verdedigingsmuren, de poorten en de toren van eind 18e eeuw staan er nog. Ook de vuurtoren en de kerk uit die periode kunnen nog bezocht worden.

De oorspronkelijke vissershuisjes zijn nu omgebouwd tot eethuisjes, cafés en winkeltjes met een erg hoog Ibiza gehalte! Het dorpspleintje met de terrasjes, de lichtjes en vlaggetjes zorgt voor extra sfeer.

De natuur op het eiland is heel anders dan op het vasteland. Buiten het dorp lijkt de rest van Tabarca op een stoffige woestijn met cactussen en doornstruiken. Maar dat wordt goed gemaakt door de talrijke kleine baaien en kiezelstrandjes met helder zeewater en een frisse zeewind.

Neem dus een picknick, zwem- en snorkelgerief mee voor een zalig dagje zon en zee, overgoten met een stuk aparte geschiedenis.

 

Goed om weten

Het stukje Middellandse zee tussen de haven van Santa Pola en Tabarca is vaak erg woelig en de watertaxi's gaan snel. Wie dus gemakkelijk last heeft van zeeziekte, zit veiliger op de rustige catamarans.  

Tickets zijn in de jachthaven te koop aan de verschillende kraampjes die dagtochten naar Tabarca aanbieden. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.