Kuststadjes aan de Costa Blanca: deel 1 - Altea.

Gepubliceerd op 12 juni 2020 om 12:30

SPANJE / COSTA BLANCA / Kuststadjes

Wat maakt de Costa Blanca zo populair dat elk jaar miljoenen toeristen landen op de luchthaven van Alicante - Elche (El Altet)? Zijn het de vele stranden, de overvloed aan zonnige dagen, de lekkere tapas? Geef toe, niet minder dan 74 stranden over een kustlengte van 244 km en meer dan 2.800 zonuren per jaar zijn voor velen synoniem van vakantie! Vaak ondergewaardeerd en geassocieerd met overvolle stranden en op elke m² een handdoek, toch heeft de Costa Blanca verrassend meer te bieden dan enkel zee en zand. 

Deze streek in het zuidoosten van Spanje strekt zich uit van de kustplaats Dénia in het noorden tot Pilar de la Horadada in het zuiden en kent een heel gevarieerd landschap van witte zandstranden en uitgestrekte duingebieden, steile kliffen en rotsige inhammetjes, zoutwatermoerassen en massieve bergen. Dat alles maakt van de Costa Blanca een onverwacht veelzijdige reisbestemming.

Een paar jaar geleden was ook ik één van die vele toeristen die landde op El Altet. Heel merkwaardig en niet te verklaren maar wat een ongelooflijk thuisgevoel had ik vanaf het eerste moment! De zoutmeren en roze flamingo's in de buurt van Santa Pola, het onverwachte zicht op de blauwgroene zee net voor Guardamar, de hele grote smile op mijn gezicht ging niet meer weg. En dat is zo gebleven, ook na vele keren 'vakantie aan de Costa Blanca'.

Een meer dan goede reden dus om ook anderen te laten meegenieten van de vele gezichten van dit stukje Spanje, waar de combinatie tussen kust en cultuur perfect in evenwicht is.

 

ALTEA

Gelegen aan de monding van de Río Algar, is Altea één van die schitterende Spaanse stadjes die je zeker moet gaan zien. Denk aan witte huisjes, kleine steegjes, pleintjes met terrasjes en balkonnetjes met roserode bougainvillea.

De wandeling vanaf de boulevard Carrer La Mar via de Calle Mayor (mis deze niet!) naar het oude centrum (Casco Antigua), boven op de heuvel die de stad overziet, is een flinke uitdaging maar de moeite waard. Steile straatjes met trappen aan de zijkant leiden naar de Plaza de la Iglesia met de bekende Iglesia Parroquial de Nuestra Señora del Consuelo, de kerk met de blauwe koepels. De kerk zelf was jammer genoeg gesloten maar de foto's van de koepels met de felblauwe tegels maken dat weer goed.

Op het plein voor de kerk is er tijdens de Semana Santa (de week voor Pasen) en tijdens de zomer een Muestra de Artesanía met kraampjes vol ambachtelijke spulletjes van sieraden tot speelgoed, een ruime variatie met één belangrijk kenmerk: authentiek en handgemaakt.

Vergeet niet aan de zijkant van de kerk een ijsje te halen bij Heladería Wapi (1 Carrer Sant Josep)!

De weg naar boven gaat langs uitkijkplaatsen of miradors met een fantastisch zicht op de zee, de havens en (jammer genoeg ook) op de blokkentorens van Benidorm. De beste uitzichten heb je aan de Mirador del Portal Viejo.

Terug naar beneden is er tijd om de historische geveltjes te bekijken en de infoborden met hun geschiedenis te lezen. Kunstgalerietjes en boetiekjes met lokaal gemaakte producten wisselen elkaar af. Charmante restaurants en lawaaierige cafeetjes, een aangename zeedijk en uiteraard, het keienstrand en het blauwe water van de Middellandse zee: Altea is echt genieten!

 

ALTEA LA VELLA

Rij 3 km verder, richting de Sierra de Bernia en aan de voet van deze bergketen, ligt Altea La Vella. Nu deel van de stad Altea, maar van de prehistorie tot de 16e eeuw was dit een zelfstandige nederzetting. Nadien werd de plaats verlaten en pas in de 18e eeuw werden de huisjes weer bewoond en werd hier de eerste parochie van Altea gesticht.

In het kleine dorpje (amper 500 inwoners) is geen toerist te bespeuren. Het rustieke pleintje met de eenvoudige, witte Parroquia de Santa Ana kerk ligt slaperig in de warme zon. Jammer dat het kerkje niet open is.

Ook hier weer de typische, schilderachtige, oude Spaanse straatjes met witte huizen en balkons en terrasjes vol bloemen. Aan het einde van het dorp begint de Vía Crucis of kruisweg, die als een kronkelende lijn de heuvel oploopt en voor nog meer geweldige uitzichten zorgt.

De strakke witte blokken in de vorm van kapelletjes met felgekleurde keramieken tegels zorgen voor een stiltepunt in dit prachtige landschap.  

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.