Rotorua: Sulphur City en Blue Lake.

Gepubliceerd op 5 januari 2020 om 17:21

ROTORUA

Terug naar het stadje waar het eeuwig naar zwavel ruikt (of stinkt), Rotorua. Een paar weken geleden, op weg naar Whakarewarewa, wel langs het centrum gepasseerd maar te weinig tijd gehad voor een echt bezoek. Ook al zegt de 'Nieuw-Zeeland reisgids' dat het centrum van Rotorua ' ... is geen bezoek waard', toch zijn er genoeg bezienswaardigheden om een dagvullend programma op te stellen.

*De grote Government Gardens op Queens Drive bijvoorbeeld zijn zo'n echte aanrader. Erfstuk uit de koloniale tijd, goed onderhouden met mooi aangeplante bloemenperken en rozentuinen, erg Engels met bowlingbanen op perfecte gladde gazons, croquetvelden en petanquebanen, een theepaviljoen, een muziekkiosk, grote en kleine standbeelden van bekende en minder bekende helden ... Een heerlijke omgeving voor een perfecte ochtendwandeling.

*Het befaamde Bath House, dat nu onderdak biedt aan het Rotorua Museum, is jammer genoeg gesloten wegens herstelwerken (om het aardbevingsveilig te maken) maar het gebouw op zich is bepaald indrukwekkend - gebouwd begin 1900 in een magnifieke Elizabethaanse stijl met veel hout, veel versieringen en veel torentjes. Dit was ooit een van de meest bekende en meest luxueuze kuuroorden van Nieuw-Zeeland.

*Naast het museum werd in 1933 een zwembad gebouwd, de Blue Baths, een prachtig gebouw in art-decostijl dat erg Spaans aandoet. De zwembaden werden en worden nog steeds geothermisch verwarmd. Nu echter gesloten wegens verhoogde geothermische activiteit. Het borrelt hier blijkbaar erg onder de aardoppervlakte!              

*Op wandelafstand van de 'Blue Baths' bevindt zich Sulphur Point en de Sulphur Bay Walkway en inderdaad: dit is echt een gebied van zwaveldampen, veroorzaakt door de vele zwavelbronnen. De kleine, bijna witte inham stoomt, borrelt en stinkt. Toch zitten hier erg veel vogels, die blijkbaar geen last hebben van de 'rotte eieren'-geur. Zeer merkwaardig is wel dat dit punt op een oever en dus in het verlengde van Lake Rotorua ligt, waar dagjesmensen en toeristen genieten van helder water en zandstrandjes. Niet de volledige wandeling gedaan maar halfweg teruggekeerd. Het blijft fascinerend, dit geothermisch landschap.

*De 'Sulphur Bay Walkway' loopt vlak langs de Polynesian Spa, de moderne versie van het 'Bath House' met zwembaden op verschillende temperaturen die net als vroeger geothermisch worden verwarmd, hotpools en minerale bronnen. Maar ook spatherapie, massages en meditaties worden hier gegeven.

Het echte stadscentrum met brede straten, veel winkels en pleintjes is inderdaad maar gewoontjes. Gelukkig is het zondag en is er een farmersmarket en dat betekent veel foodtrucks, lokaal gemaakt lekkers (heerlijke vegetarische muffin-achtige gebakjes) en verrukkelijke koffie van het baristakraampje. Life muziek, picknicktafels en bankjes en beanbags, kidscorner ... Een luie zondagmiddag!

Voor wie uitgebreider wil lunchen of 's avonds wil gaan eten, is er de Eatstreat, het autovrije gedeelte van Tutanekai Street in het centrum van Rororua. Overdekt, veel terrasjes, druk, een mengeling van fastfoodketens, biercafés, tea-rooms, restaurants, veel variatie gaande van de gewone Nieuw-Zeelandse keuken tot Japans, Italiaans, Thais, Indiaans ... Leuk weetje: het voetpad is geothermisch verwarmd en aan het einde van de straat valt Lake Rotorua te bewonderen. 

   

THE BLUE LAKE TRACK

Cultuur in de voormiddag, natuur in de namiddag om het evenwicht te bewaren. De stad uit richting het Whakarewarewa Forest langs de bosrijke Tarawera Road en parkeren aan het 'Top 10 Holiday Park' (Adres: 723 Tarawera Road - Rotorua) want hier begint de Blue Lake Track. Correcter is 'Blue & Green Lake Track' en zoals de naam al laat vermoeden heeft het ene meer een blauwige kleur terwijl het water van het andere meer groen is.

Aan beide meren, de Twin Lakes want het ene ligt naast het andere, hangt weer een mooie Maori legende: van een hoge Maori prinses die haar Greenstone juweel verloor in 'Lake Tikitapu' of 'Blue Lake' tot een liefdesverhaal over de verboden liefde tussen Hinemoa en Tutanekai, die elkaar ondanks het verbod toch bleven ontmoeten op het eilandje in 'Lake Rotokakahi' of het Groene Meer waar ze begraven liggen. Green Lake is daarom heilig voor de Maori, is eigendom van lokale Maori tribes, kan niet bezocht worden en de weg er naartoe is afgesloten. Het 'Blue Lake' daarentegen is wel toegankelijk en erg in trek voor waterski, jetski, vissen en bootje varen maar ook als wandelaar en fietser zit je hier goed. Rond het meer liggen heel wat wandel- en mountainbike trails.

De Blue Lake Track gaat helemaal rond het blauwe meer en het eerste deel volgt nog de Tarawera Road tot een zijweggetje rechts het struikgewas inleidt. Af en toe zijn de oevers zichtbaar en kleine inhammetjes met een zandstrandje zijn ideaal om even afkoeling te zoeken. De gemakkelijk te volgen wandelweg komt uit op de 'Green Lake' parking. Even moeten zoeken op die parking naar het 'view point' maar een klein heuveltje met een aantal trappen en een platform biedt een schitterend zicht op zowel 'Blue Lake' als 'Green Lake'.

Aan de linkerkant is het pad naar 'Green Lake', zoals gezegd, afgesloten. Rechts gaat de trail het Whakarewarewa bos in en verder rond 'Blue Lake'. Coniferen, grote en kleine varens, zwarte en zilveren boomvarens en tussen al het groen af en toe een glimp van het meer, er bestaat geen beter tijdsverdrijf! Langs een breed strand, een speelpleintje en de altijd aanwezige barbecues, eindigt de wandeling waar ze begint, bij de parking aan het 'Holiday Park'.

Om de dag af te sluiten en om nog eventjes in de geothermische sfeer te blijven, mag een duik in de Hot and Cold of 'The Secret Spot' of 'The Bridge' zoals het genoemd wordt, niet ontbreken. In de buurt van het gekende en overtoeristische 'Wai-O-Tapu Thermal Park' liggen goed verscholen, bij de locals bekende en bovendien gratis hot pools en warmwaterstroompjes. Parkeren in de wegkant, handdoek mee, trapjes af en het modderige, warme water in. En warm is het, na een paar minuten rood gekookt als een kreeft maar zalig voor de spiertjes!  

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.