Waiheke Island: een instant vakantiegevoel.

Gepubliceerd op 4 januari 2020 om 16:22

WAIHEKE ISLAND

Een van de grootste bewoonde eilanden in de 'Hauraki Gulf' is Waiheke Island. Een ideale bestemming op een zomerse vakantiedag. Weer lekker vroeg naar de ferry terminal in Auckland voor de 40 min durende overzet naar Waiheke. Combi-tickets geboekt bij Fullers - overzet in combinatie met de Waiheke Island Explorer Hop-on Hop-off bus met gids want er is heel veel te ontdekken op het eiland.

De busuren zijn ook afgestemd op de aankomsttijden van de ferry aan Matiatia Wharf en elk half uur vertrekt de Hop-on Hop-off bus vanaf de aanlegsteiger naar één van de 24 bestemmingen in de Island Explorer folder.

Wat maakt dit eiland nu zo populair bij de toeristen maar ook bij de Nieuw-Zeelanders zelf? Is het de prachtige natuur en de vele wandelwegen, de schitterend witte stranden en het heldere water, de vele inhammen en baaien, de wijn- en olijfgaarden, het warme klimaat (het is op het eiland altijd een paar graden warmer dan op het vasteland) of de gemoedelijke sfeer die er hangt van niks moet, alles kan? Waarschijnlijk is het dit alles samen, dat zorgt voor een instant vakantiegevoel.

Eerste stop op het (vooraf geselecteerde) lijstje van dingen te zien is Oneroa Village. Nog te vroeg voor de bus maar vanaf 'Matiatia Wharf' gaat er ook een wandelpad naar het dorpje Oneroa. Meteen een leuke manier om wat van de eilandnatuur te zien. De typische kustvegetatie is ook hier nadrukkelijk aanwezig in de vorm van vreemd gevormde pohutukawa's, grassen en palmen. Oneroa zelf is een van de weinige dorpjes op het eiland en wat het toerisme betreft, vormt dit echt wel het hart van Waiheke. Een aaneenschakeling van cafés (met lekkere koffie en muffins), kleine en grote restaurants (bijna allemaal met zeezicht), kunstgaleries en typische kustwinkeltjes over de hele lengte van Ocean View Road. Het strand is maar een paar stappen ver en op het kalme water liggen de bootjes rustig te dobberen. Wel de klok in de gaten houden want de volgende locatie wacht al.

En wachten is het ook op de bus, die behalve te laat, ook nog eens tot tweemaal toe doorrijdt omdat er geen plaats meer op is. Van pure ellende dan maar op de gewone lijnbus van het eiland gestapt, maar dat heeft tot gevolg dat de planning in de war raakt. De tweede locatie op het lijstje wordt geschrapt want het marktje in Ostend sluit om 13 u en dat willen we toch niet missen. Wat we wel gemist hebben is Goldie Estate Vineyard, een ambachtelijk wijndomein met een wetenschappelijk wijnresearchcentrum van de Auckland Universiteit. Alvast noteren voor een volgend bezoek aan Waiheke!

Met de lijnbus dus naar Ostend, langs kleine, kronkelige wegen dwars door het eiland dat behoorlijk heuvelachtig is! Petje af voor de buschauffeur die ook nog eens zo vriendelijk is om een beetje voor gids te spelen! Wat opvalt: iedereen kent iedereen in deze kleine gemeenschap en er wordt vrolijk geroepen en gebabbeld met mekaar! Wat ook opvalt: in de heuvels en aan het strand staan hele grote en waarschijnlijk hele dure villa's! Groot contrast met het marktje in Ostend dat erg sixties aandoet: van tweedehandsboeken tot zelfgemaakte confituur en zelfgekweekte kruiden en groenten, honing, kaas, olijfolie maar ook handwerk en pizza's en Hongaars brood en pannenkoeken. Druk en levendig en gezellig!

Van de markt naar het strand voor de volgende stop op Onetangi Beach en deze keer wel met de Hop-on Hop-off bus. De gids verontschuldigt zich wel voor de drukte en de problemen 's morgens. Op zoveel boekingen hadden ze niet gerekend. Uiteindelijk besluiten we om niet af te stappen aan 'Onetangi Beach' (lang, wit zandstrand met de gebruikelijke terrasjes) maar meteen door te gaan naar de volgende stopplaats.

Rangihoua Estate is een wijn- en olijfgaard en de olijfolie die hier geperst wordt behoort tot de top 20 van beste Extra Virgin Olive Oil. Proeven dus van de verschillende soorten groene, kruidige, zachte of net erg pikante olijfolie. Net te laat voor de rondleiding maar het nabijgelegen 'Whakanewha Regional Park' en de wandelwegen zijn zeker zo leuk.

Een kustbos, bizarre struiken, grijzige boomstammen, hoge boomvarens, nikau palmen, stroompjes die watervalletjes worden langs de Cascades Walk, een paar uur wandelplezier in het Whakanewha Regional Park. Het einde van de wandelweg leidt langs 200 trappen naar de laatste stop op ons lijstje: 'Batch Winery'.

Gelegen op het hoogste punt van Waiheke en met een geweldig uitzicht op de 'Hauraki Gulf', is Batch Winery werkelijk een pareltje. Niet het klassieke wijnkasteel of boerderij maar een modern, heel speciaal gebouw waarvan de buitenkant verwijst naar de kleuren van de wijn: van groen naar roze naar rood. Natuurlijke methodes, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, geen gebruik van chemische producten, dat alles is hier topprioriteit. En nog belangrijker: het restaurant is super! Bestel vooral het Bach Board met een keuze aan lekkere kaasjes, wit en zwart brood, hummus, chutney, groentjes, gedroogde vruchten en noten en heerlijke salami. Blijkbaar zijn hun bubbels ook meer dan lekker!

De halte van de Hop-on Hop-off bus is vlakbij de parking van 'Batch Winery' en voldaan en tevreden gaat het terug richting ferry aanlegsteiger en Auckland.

Dit uitstapje is zeker voor herhaling vatbaar maar dan gespreid over een paar dagen want er valt nog veel te zien en te doen op Waiheke Island.

 

Opmerking: na een vriendelijke mail aan Fullers hebben we 1 ticket terugbetaald gekregen als tegemoetkoming voor de busproblemen. Mooi gebaar is dat!  


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.