Te Awa: fietsen langs de Waikato.

Gepubliceerd op 3 januari 2020 om 15:02

TE AWA WALK AND CYCLEWAY - Van Ngaruawahia naar Lake Karapiro

Zo genoten van de 2-daagse fietstocht van alweer 4 weken geleden (The Twin Coast Cycle Trail) - daarom gezocht naar nog een fietsroute, die de moeite waard is, in 1 dag kan gereden worden en een moeilijkheidsgraad heeft van hoogstens 2. De 67 km lange Te Awa Cycleway lijkt ideaal.

Last minute een shuttle en 2 mountainbikes gereserveerd en nu in de vroege ochtendmist en met een lichte motregen, op weg naar het startpunt van de trail in Ngaruawahia (inderdaad dat stadje van het 'Hakarimata Reserve' en 'Mount Taupiri'). Met nog een extra regenponcho in de rugzak voor onderweg, begint het eerste deel van de fietstocht, die uit 3 grote delen bestaat:

*een deel van 27 km van Ngaruawahia naar Hamilton

*een deel van 24 km van Hamilton naar Cambridge

*een laatste deel van 16 km dat van Cambridge naar Lake Karapiro gaat.

De Te Awa of de Great New Zealand River Ride, volgt over een grote afstand de oevers van de Waikato River - in Nieuw-Zeeland ook de Machtige Rivier genoemd.

De loop van de bron op 2.797 m hoogte in het centraal vulkanisch gebied van het Noordereiland tot de monding in de Tasmanzee bedraagt 425 km en dat maakt van de 'Waikato' meteen ook de langste rivier van Nieuw-Zeeland (zoals eerder al gezegd). De 'Te Awa' verwelkomt elk jaar meer dan 300.000 wandelaars en fietsers - wij zijn dus niet alleen vandaag!

De eerste kilometers, langs de rivier, de buitenwijken van Ngaruawahia en de golfclub (nog niet vermeld maar in Nieuw-Zeeland heeft elk dorpje of stadje zijn golfclub!) gaan vlotjes. De motregen houdt nog aan dus het regenjasje blijft voorlopig ook nog aan. De 120 m lange fiets- en voetgangersbrug Perry Bridge in Horotiu is een mooi voorbeeld van moderne, kleurrijke en praktische infrastructuur. Even stoppen en de infoborden lezen.

Wat een variatie tijdens het fietsen: inheemse planten, struiken en bomen worden afgewisseld met grote stukken grasland of de achterkant van mooie buitenwijkjes maar nog steeds volgt het fietspad de loop van de rivier. In Hamilton is een deel van de trail afgesloten voor onderhoud en gaat het langs het centrum naar de 'Hamilton Gardens', het eindpunt van het eerste deel. Tijd om even op adem te komen en een pauze te nemen.

De sectie van Hamilton naar Cambridge is nog niet volledig klaar (voltooiing pas in 2021) en het is zoeken naar pijltjes of borden voor de vervolgweg. Eerst in de verkeerde richting aan 't rijden, dan met de fiets aan de hand door de 'Hamilton Gardens' gewandeld om uiteindelijk toch de goeie baan te vinden. Vanaf hier loopt de fietsroute voornamelijk over rustige, kleine binnenwegen, een stukje langs 'State Highway 1', langs grote boerderijen en akkers en door het kleine plattelandsdorpje Tamahere.

Ergens toch nog verkeerd gereden want de bekende AvantiDrome (de Nieuw-Zeelandse tegenhanger van het Gentse Kuipke) aan de rand van Cambridge is nergens te bespeuren. Via een omweg eindelijk terug op de 'Te Awa' geraakt en zeer hongerig gelukkig ook een picknickplaatsje gevonden in een buitenwijkje van Cambridge - grasveldje, schaduwbomen, zicht op het kleine 'Gaslight Theatre' en de wandelbrug over de rivier.  

Het laatste deel van de route start in het centrum van het gezellige, zeer Engels uitziende Cambridge, dat in 2019 de prijs kreeg voor New Zealand's Most Beautiful Town. Wegens tijdsgebrek (de shuttle is al om 16 u aan Lake Karapiro) geen extra stop hier maar wel vanop de fiets genieten van de brede straten, prachtige gebouwen en vele terrasjes (wel onthouden voor een volgend bezoek aan Nieuw-Zeeland).

Onderweg door Leamington en langs stille plattelandsbanen met goed aangelegde fietspaden, is het verwonderd kijken naar de grote villa's, nog grotere paardenfokkerijen, renbanen, maneges en chique B & B's langs Maungatautari Road. Dit is echt wel het paardencentrum van Nieuw-Zeeland.

Sneller dan verwacht gaat de 'Waikoto River' over in 'Lake Karapiro' aan de linkerkant van het fietspad. Voorbij het Karapiro Domain en het Mighty River Domain (waar net de 3-jaarlijkse Scout Jamboree plaats vindt), gaat een plankenpad vlak langs de oever van het meer. Schitterende zichten over het water en wat een hemelse rust hier! Nog net voldoende tijd voor een verfrissend drankje in het Podium Café en mooi op tijd voor de shuttle richting het beginpunt in Ngaruawahia.

Niet voor niets wordt deze cycletrail de Great New Zealand River Ride genoemd. Een fantastische belevenis - veel te zien - heel afwisselend - vrij vlak - puur genieten!

 

Nog even dit: pech gehad onderweg doordat de ketting van de fiets liep, was snel opgelost dankzij een fietsende moeder en dochter (toevallig!) en een eindje verder nog een poes gered die groggy midden op de baan zat! Wat een zalige dag!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.