Otorohanga: maak kennis met de echte kiwi.

Gepubliceerd op 2 januari 2020 om 14:24

OTOROHANHA - The Kiwi House

Nieuw-Zeeland bezoeken en geen kiwi zien, kan uiteraard niet. Er is de Kiwi (met hoofdletter) als in 'inwoner van Nieuw-Zeeland', er is de kiwi als in 'fruit' en er is natuurlijk ook de kiwi als in 'vogel'. Alleen is deze laatste uiterst zeldzaam en dus beschermd, komt enkel in Nieuw-Zeeland voor, kan niet vliegen en leeft 's nachts. De kans om er eentje tegen te komen is dus bijzonder klein.

Gelukkig is daar het Otorohanga Kiwi House dat al sinds 1971 de kiwivogel opvangt, kweekt en opnieuw uitzet in de vrije natuur. In speciaal ingerichte ruimtes wordt de natuurlijke omgeving van de kiwi zo goed mogelijk nagebootst met inheemse planten, een bosachtige ondergrond van bladafval en broedtunnels van holle boomstammen. Dag en nacht worden in de kiwiverblijven omgewisseld zodat de bezoekers de kans krijgen om ook echt een kiwi te zien. De beste tijd en meeste kans om een kiwi te zien, is rond de voedertijdstippen (check de website http://kiwihouse.org.nz/).

En het moet gezegd: het is een uitzonderlijk zicht, die grote donzige vogel met lange spitse bek te zien wroeten naar insecten en wormen en te checken wat er in de etensbakjes voor lekkers zit (besjes, maïs, appels, koolzaadolie ...). Wel jammer: foto's nemen mag niet om de kiwi's niet te laten schrikken dus de foto hieronder komt van de site van 'Kiwi House'. Alle kiwiweetjes worden op een interessante manier verteld door het personeel en grote displays in het bezoekerscentrum geven nog extra informatie over het ontstaan van het 'Kiwi House' en over de gevonden en gekweekte kiwi's.

Ook andere inheemse Nieuw-Zeelandse vogels en reptielen zijn hier te bewonderen in grote volières en aangelegde vijvers en zelfs de schuwe tuatara, wiens voorouders nog dinosaurussen hebben zien rondlopen, laat zijn kopje zien!

Een leuke locatie om een paar ontspannende uurtjes door te brengen en met 100 % kans om echt een kiwi te zien!

 

Adres: 20 Alex Telfer Drive - 3900 Otorohanga

 

En wat te zeggen over Otorohanga zelf? Het stadje heeft zich uitgeroepen tot Kiwiana Town en brengt in de hoofdstraat, de winkels, de etalages, cafés en snackbars, een ode aan de Nieuw-Zeelandse cultuur en dat gaat van rugby tot jandals (= teenslippers - de nationale 'schoen') en van honing tot ijsjes. Verrassend lekkere bosbessenmuffins en koffie bij Ronnie's Café!   

pictures from 'Kiwi House' - Otorohanga

pictures from Otorohanga I-site


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.