Mount Maunganui: het stadje en de berg.

Gepubliceerd op 1 januari 2020 om 11:40

MOUNT MAUNGANUI - Nieuwjaarsdag

Happy New Year! Hier wordt al 2020 geschreven terwijl Vlaanderen de laatste uurtjes van 2019 verwerkt. Hier het eerste ontbijt van het nieuwe jaar - aan de andere kant van de wereld de eerste nieuwjaarsbrieven. Het is en blijft een merkwaardig gevoel!

Zomer en 25° - een nieuwjaarsdag aan het strand en dat kan nergens beter dan in Mount Maunganui, een klein voorstadje van Tauranga en dé zomerbestemming bij uitstek! De stranden zijn een waar paradijs van kilometers lang wit zand en worden jaar na jaar uitgeroepen tot de mooiste van Nieuw-Zeeland!

Inpakken en uitchecken (met een extra bedankje aan het motel om Croky ook toe te laten) en naar The Mount zoals insiders het hier noemen. De badplaats dankt zijn naam aan de 232 m hoge, uitgedoofde vulkaan, die aan het einde van Main Beach uit de zee steekt en een wandeling op of rond 'de berg' is hier een absolute 'thing to do'.

De Summit Track gaat 3,8 km op en neer, zonder vlakke stukken en met behoorlijk wat trappen naar de top van Mount Maunganui. Vroeger een vesting van de Maori, toen een fort van de kolonisten en sinds 2008 opnieuw eigendom van de lokale Maori maar gratis open voor iedereen en dat is te merken op de Mount: in de zomer en vooral op feestdagen is het hier file-wandelen.

Hijg, piep en zweet maar eenmaal boven is het genieten van de adembenemende vergezichten: de haven, de boten, de stranden, de kleine rotseilandjes, een 360-graden-zicht op de Bay of Plenty! Na deze flinke inspanning, ook flinke honger en tijd voor een lunch bij de gezonde keten van sapjes, smoothies en salades Tank en een (alweer) super lekkere koffie van bij The General (award winning trouwens!).

En zoals het hoort op 1 januari, na de lunch, een luie, relaxte rust in de warme zon op het warme strand. Ook Croky geniet onder zijn 'zonneparapluutje'! Afkoeling zoeken in het water en een wandelingetje naar het eilandje Moturiki, gelegen aan het eind van 'Main Beach' en verbonden met het strand door een aangelegd rotsig pad. Vóór de kolonisten het gingen gebruiken als steengroeve, was het eiland een versterkte Maori nederzetting. Nu is het terug een stukje wilde natuur waar het heerlijk wandelen is, met overal een prachtig zicht op de Stille Oceaan en Mount Maunganui.

Die mooie oceaanzichten zijn ook op de Base Track niet ver weg. Deze walk gaat helemaal rond de berg en is 3,4 km lang - onder de pohutukawa's en langs inhammetjes en kleine verstopte strandjes om op Pilot Bay Beach met zicht op de haven uit te komen.

Nieuwjaar eindigt in het Italiaanse restaurant Alpino - nog net ons bord niet afgelikt - dat zegt genoeg!  

Indruk van Mount Maunganui: dit is een super vakantieplek! Stel je een mix voor van de dagjestoeristen van Blankenberge en de chique vakantievilla's en strandhotels van Knokke en lange straten met ontelbare eetcafés, koffiebars, restaurantjes en strandwinkels.

 

Tank: 78 Maunganui Road - Mount Maunganui

The General: 19 Pacific Avenue - Mount Maunganui

Alpino: 16 Pacific Avenue - Mount Maunganui    

 

Gedachte achteraf: wat een ongelooflijk geluk dat wij onze oorspronkelijke planning gewijzigd hebben. Het vulkanisch eiland White Island in de 'Bay of Penty' was één van de highlights hier die (vooral) Ann-Sophie wou gaan bezoeken omdat dit eiland allang op haar 'to do'-lijstje stond. Jammer  genoeg barstte de vulkaan uit op 9 december met als trieste tol: 21 slachtoffers. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.