Tauranga: oudejaarsavond in de Bay of Plenty.

Gepubliceerd op 31 december 2019 om 10:59

TAURANGA - Bay of Plenty

Toch even moeten zoeken om een stadje te vinden dat én aan de kust ligt én nog vuurwerk geeft op het strand op oudejaarsavond. Omwille van de problemen, de overlast en de rellen op sommige plaatsen aan de kust de afgelopen jaren, is heel wat strandvuurwerk afgeschaft of vervangen door lichtshows. Maar het kuststadje Tauranga in de Bay of Plenty houdt nog vast aan de jaarlijkse traditie van vuurwerk, wel met start om 21u30 om het familievriendelijk te houden en aan de waterpromenade.

Oudejaarsavond is in gans Nieuw-Zeeland een uitbundig feest. Zij zijn immers bij de eersten om het nieuwe jaar in te stappen en omdat het hier natuurlijk zomer is, gebeurt dat feesten voornamelijk buiten, op het strand of aan het water, wat 31 december toch wel anders en speciaal maakt!

Met bijna 142.000 inwoners is Tauranga de grootste stad in de 'Bay of Plenty' regio en de haven is de grootste van Nieuw-Zeeland wat export betreft. Bepaald interessant om hier wat rond te rijden, langs de enorme stapels boomstammen en de rijen containers vol kiwi's, die van hieruit vertrekken naar overal in de wereld. Dat maakt het hier ook een stuk drukker en files zijn in en rond Tauranga een gewoon verschijnsel, wat de overheid probeert op te lossen met tolheffing. De tol werkt hier trouwens volledig elektronisch via nummerplaatherkenning. Geen tolhokjes of tolticketjes dus en er zijn maar 2 tolwegen: een deel snelweg in Auckland en een stuk in Tauranga.

Voor ons is Tauranga vooral de aantrekkelijke kustlijn en de waterkant waar altijd wel iets te zien en te beleven valt.

Een snelle lunch op een picknickweide (prettig detail: elk klein en groot dorpje of stad heeft zijn picknickplaatsen met waterkraantjes, een toiletgebouw en barbecues) en dan eerst naar het motel (Cameron Thermal Motel - 1229 Cameron Road - Tauranga). Dat blijkt toch verder van het centrum te liggen dan gedacht. Heeft natuurlijk het voordeel dat het in dit stadsdeel (Greerton - een buitenwijk van Tauranga) rustiger is tijdens de feestdagen dan langs de strandboulevard. Inchecken, uitpakken, Croky voorzien van een natje en een droogje en daarna op verkenning.

Een leuke bezienswaardigheid is The Historic Village (17th Avenue West - Tauranga). Een deel van het Tauranga uit de koloniale tijd werd hier heropgebouwd: winkels, een bankgebouw, een cinema, een bibliotheek, een kerkje ... In de meeste gebouwtjes zijn kunstgaleries of cafeetjes en tearooms. Mooi aangelegd met natuurlijke tuintjes en niet erg groot dus blijft er nog genoeg tijd over voor The Waterfront. Hier kan zalig gewandeld worden langs de waterkant, genietend van het uitzicht op de haven en de eilandjes in de verte, de drukte op de speelplekjes voor de kinderen en de Hairy Maclary bronzen beelden uit een kinderboek.

Gezellige drukte ook aan de overkant van de zeeboulevard met een opeenvolging van terrasjes en winkeltjes. Een koffiepauze tussendoor - een babbeltje met een 'local' die vraagt of wij Nederlanders zijn omdat haar oma Nederlandse is - toch nog even door de duinen naar het strand (de 'Happy 2020' in het zand is niet helemaal perfect gelukt) - bedtijd voor Croky en feesttijd voor ons.

Het wordt weliswaar een rustig oudejaarsavondfeest want Kenny heeft nog de ganse dag gewerkt en is helemaal van Waitomo Village naar Tauranga komen rijden. Met lekkere lookbroodjes (en bubbels voor Ann-Sophie) zitten we op hem te wachten op het gezellige terras van grillrestaurant Rye (19,  Wharf Street, Tauranga). Reserveren is hier inderdaad niet nodig, Wharf Street is een aaneenschakeling van eethuisjes en restaurantjes. Een feestjurk op oudejaar is hier ook niet nodig: dresscode = shorts en slippers! Een aanrader op de menukaart: het 'Meat Tasting Board' - zorg wel voor heel veel honger want de porties zijn serieus groot!

Het kleurrijke 'kids' vuurwerk op The Strand, de vrolijke muziek en al even vrolijke mensen, dit is een geweldige manier om 2019 af te sluiten!   


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.