Miranda Shorebird Centre: een 5 sterrenhotel voor kustvogels.

Gepubliceerd op 29 december 2019 om 16:42

PUKOROKORO MIRANDA SHOREBIRD CENTRE - Keep the birds coming

De ene dag naar de landvogels, de andere dag naar de kustvogels en dus weer terug naar de Baai van Thames. Op amper een half uur rijden van Te Kauwhata, ligt een compleet ander landschap, gevormd meer dan 10.000 jaar geleden door de modder die achterbleef na de getijden van de zee en de afzetting van schelpen. Hierdoor ontstonden heel aparte strandbanken op de kusten voor Miranda.

De voortdurende verandering van de witte schelpenbanken en de zandbanken, de verrassende natuur en de overvloed aan voedsel in de achterblijvende poelen na de vloed, trekt kustvogels van over de hele wereld aan.

Wrybill, het zeldzame vogeltje met de grappig gebogen lange bek, overwintert hier en de helft van de wereldwijd nog overgebleven 5.300 van hen zijn te vinden op de kusten voor Miranda aan het eind van het broedseizoen. Maar ook trekvogels uit het hoge noorden komen met duizenden naar dit kustgebied om te overwinteren. Een groep van 20.000 scholeksters is hier geen uitzondering.

In het bezoekerscentrum wordt met foto's en maquettes duidelijk uitgelegd welke vogels waar te zien zijn en hoe de jaarlijkse vogeltrek gebeurd. De beste tijd om te meeste vogels te spotten, is 2 uur voor en 2 uur na hoogtij dus vóór een bezoek aan het Shorebird Centre best even de getijden checken. En de verrekijker niet vergeten!

Langs de wandelpaden staan nog extra infoborden over de geschiedenis en het ontstaan van dit kustgebied en natuurlijk over de vogels. Er zijn 3 overdekte observatieposten met professionele verrekijkers en telescopen voor bird watching en met een beetje geluk is er een gids aanwezig, die helpt en aanwijst welke vogels waar zitten en welke soorten er te zien zijn.

Gelukkig treffen wij een zeer gepassioneerde vrijwilliger-gids, die ons toont wat er allemaal tussen de 3 à 4 duizend witte en grijze en bruine stipjes zit: wrybill - banded dotterel - godwit - stilt ... zoekend naar voedsel of gezellig dutten in de zon. Hier kan een mens uren naar kijken! Voor wie niet zo into vogels is, de merkwaardige kustlijn en de speciale begroeiing van zeekraal en wilde venkel zorgen voor een heerlijke wandeling.

Adres: Pūkorokoro Miranda Shorebird Centre 283 East Coast Road, Pūkorokoro / Miranda 2473 Pokeno

 

Langs het centrum van Pokeno terug naar huis, niet alleen omdat de auto opgeladen moet worden (net - net aan de oplader geraakt / wat een stress zo'n elektrische auto) maar voor de overbekende Pokeno ijsjes: de grootste horentjes, de meeste smaken, de langste wachtrijen natuurlijk ook! Maar dat is het waard, want even later zitten we zelf te genieten langs de kant van de weg.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.