Tiritiri Matangi: zeldzaam, uniek, rust en vogels.

Gepubliceerd op 28 december 2019 om 15:20

TIRITIRI MATANGI ISLAND - Wildlife Sanctuary

Wie Nieuw-Zeeland denkt, denkt eilanden en dat zijn er een paar honderd. Er is niet alleen het grote Noorder- en Zuidereiland maar in de Hauraki Gulf, voor de kusten van Auckland, liggen alleen al zo'n 100 kleinere eilanden. Kiezen wordt dus moeilijk.

Gelukkig was daar de i-SITE (toeristisch infokantoor) in Auckland met deze supertip: zoek je zeldzaam en uniek en rust en vogels, dan is het onbewoonde eiland Tiritiri Matangi (Maori voor 'heen en weer geslingerd door de wind') dé plaats om te bezoeken en van een ongekende ervaring te genieten.

Gemakkelijk te bereiken met de ferry vanuit de haven van Auckland (Ferry Building - Auckland Harbour) en slechts 4 km verwijderd van het puntje van Whangapataoa Peninsula is 'Tiritiri Matangi' een wild life-reservaat, open voor het publiek en één van de meest succesvolle projecten van natuurbehoud in Nieuw-Zeeland.

Door de Maori gebruikt als landbouwgrond voor het telen van zoete aardappels en later door de kolonisten als grasland voor de veeteelt, onderging het eiland vanaf 1984 een grondige verandering. Met dank aan heel wat vrijwilligers en Natuurbeheer Nieuw-Zeeland, werden alle schadelijke zoogdieren verwijderd en de oorspronkelijke, inheemse vegetatie werd hersteld door het aanplanten van bijna 300.000 struiken en bomen. Bedreigde vogel- en reptielsoorten (o.a. de takahe en de tuatara) werden naar het eiland gebracht en andere inheemse vogelsoorten kwamen hier spontaan terug nestelen. Nog steeds wordt het hele eilandproject beheerd door het Department of Conservation in samenwerking met de 'Tiritiri Matangi'-vrijwilligers.

Het is nog frisjes als stipt om 9 u de ferry vertrekt aan pier 4 in de haven van Auckland voor de 75 min durende overtocht naar het eiland. Voor iedereen aan boord gaat, worden schoenen nog eens goed afgeborsteld en wordt er gevraagd of rugzakken en tassen geen losse etenswaren bevatten (alles moet in gesloten doosjes) - dit is immers een ongediertevrij eiland met alleen maar inheemse struiken en bomen en dat willen ze zo houden. Er zijn ook geen vuilnisbakken te vinden en alle afval moet dus terug mee naar het vasteland. Eten en drinken zelf meenemen want ook dat is er niet.

Bij aankomst op het eiland volgt er een korte info door de gidsen en vrijwilligers. Er is keuze tussen een korte of lange tour met gids en wie het eiland al kent, kan er ook alleen op uit trekken. De korte wandeling The Wattle Track duurt ongeveer 1 uur maar wij gaan voor de lange tour van bijna 3 uur The Kawerau Track want het is de bedoeling zo veel mogelijk te zien en zo veel mogelijk vogels te spotten. Dat is aardig gelukt: kokako - whitehead - kereru - hihi - bellbird - saddleback - redcrown parakeet - north island robin... allemaal gezien of gehoord dankzij heel vaak stilstaan en kijken en luisteren en mede dankzij de professionele gids die de beste plekjes weet te vinden!

Maar het hoogtepuntje van de dag is toch de little blue penguin met 2 piepkleine pinguïnkuikens in een nest. Kleine opmerking: de foto is niet denderend maar de omstandigheden waren niet optimaal!

De wandeling helemaal naar de top van het eiland en de vuurtoren (nog steeds de oorspronkelijke en dus meer dan 150 jaar oud en nog altijd in werking!) en door nog niet helemaal volgroeid bos met alleen maar het geluid van de vogels, is zonder meer fantastisch en het uitzicht daar boven ... geen woorden voor behalve misschien dat dit een topbestemming is!  

Na de picknick nog even kort het 'visitor centre' bezoeken voor nog wat info over eiland en fauna en flora, al vertelt de gids tijdens de tour uitgebreid over de geschiedenis en het ontstaan van het natuurreservaat en geeft hij een meer dan grondige uitleg over de vogels, de bomen en de struiken. De 'giftshop' niet overslaan want de souvenirs zijn hier erg leuk en alle inkomsten gaan rechtstreeks naar de werking van het eiland. En dan terug naar het strand - nog eventjes genieten van de warme zon want om 15u30 pikt de enige retourferry iedereen weer op.

De mooiste verrassing krijgen we op de terugreis: 2 vrolijke dolfijntjes zwemmen langs de ferry, toegejuicht door alle passagiers! Wat een onvergetelijk schouwspel en een geweldige afsluiter!

 

Goed om weten:

Reserveren via https://www.fullers.co.nz/destinations/tiritiri-matangi-island/ want per dag zijn maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten - er gaat slechts 1 ferry heen om 9 u en 1 ferry terug om 15u30 - enkel Fullers360Discovery heeft toelating om aan te meren aan de kust van het eiland.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.