Ontdek Waitomo tijdens 4 korte wandelingen.

Gepubliceerd op 27 december 2019 om 14:40

WAITOMO WALKS

Behalve de al eerder bezochte 'Glowworm Caves', valt er in de Waitomo regio nog heel wat meer te  ontdekken dat, gratis en voor iedereen toegankelijk, op de wandelaar ligt te wachten. Van een gemakkelijke bushwalk door een klein natuurreservaat tot uitdagende tramping tracks, het kan hier allemaal en het is bovendien een erg goeie manier om op 1 dag heel wat te zien van dit ongewoon mooi stukje Nieuw-Zeeland.

Een stralende zon, een zomerse dag, waterflesjes en picknick mee ... klaar voor een paar wauw-wandelingen langs de 46 km lange Te Anga Road, een schilderachtige route van Waitomo Village naar Marokopa.

 

*RUAKURI BUSH WALK

Een educatieve rondwandeling, die even buiten Waitomo Village start, door een stuk inheems bos gaat, langs de oevers van de Waikato River en door natuurlijke grottunnels, die eeuwen geleden door het water zijn gevormd. De indrukwekkende hoge grotplafonds, de kalksteenbogen en -rotsen, de stalagmieten en stalactieten, het zicht vanop het uitkijkplatform, het maakt van de korte wandeling een spectaculaire tocht.         

Parking en picknickbankjes aan Tumutumu Road - Waitomo Village

 

*MANGAPOHUE NATURAL BRIDGE

Blijf de 'Te Anga Road' volgen en na een half uurtje verschijnt de volgende groene 'tourist sign' en het volgende hoogtepunt op de route: een enorme kalkstenen kloof met een 17 m hoge kalkstenen boog over de Mangapohue Stream, een natuurlijke brug waar bovenop varens en inheemse bomen groeien. Dit is het enige wat overblijft van een oud grottensysteem. Stalactieten, fossielen die al eeuwen in de rotswanden bewaard zijn gebleven en een magnifiek zicht op de diepe kloof, dat is de beloning na een kleine wandeling over de mooi aangelegde houten looppaden en trappen. Er wacht ons ook nog een akelig wiebelende hangbrug - geen favoriet van die dingen!

 

*PIRIPIRI CAVES

Amper 5 min verderop liggen de Piripiri Caves, een van de weinige, gratis grotten, te verkennen op een simpele manier, met een zaklamp en stevige schoenen. Een korte wandeling door inheems struikgewas en langs kalksteenrotsen en enkele traptreden naar beneden brengen ons naar een uitkijkpunt: geniet van de grootse afmetingen en de eeuwenoude fossielen van oesterschelpen in de rotswanden.

Picknickplaats in het groen bij de parking.

 

*MAROKOPA FALLS

Vlakbij, op slechts 2 min rijden, leidt een andere kleine wandeling door het groene struikgewas naar de schoonheid van de Marokopa Falls. De 'Marokopa River' valt hier in een brede waterstroom 35 m naar beneden wat een paar pittoreske foto's geeft.

 

EEN AANRADER

Rij verder door op de Te Anga Road en sla dan af naar de Marokopa Road - een kleine binnenweg die recht naar het zwarte strand van Marokopa Village gaat. Links en rechts van de weg gaan kleine veldweggetjes de heuvels in naar weer een andere walk way of tramping track.

En even opgelet: tussen Waitomo Village en Marokopa Village, een afstand van 92 km heen en terug, is er niks, geen benzinestation, geen winkel en slechts 1 piepklein dorpje onderweg bestaande uit wat verspreide boerderijen, maar er is wel heerlijk veel natuur. Het einde van de weg is meteen het begin van Marokopa Beach. Hier is het motto: 'vrijheid - blijheid'.

Geen toeristen - een nog onontdekt, puur stukje kust - een dorpje met een overwegend Maori bevolking - argwanende blikken bij het parkeren van de auto - quads en crossmoto's op het brede, lange strand en wat vissers in de verte. Maar wat een uitzicht!

Dit is het Nieuw-Zeeland van de 'laid back people'! 

Wij zijn getuige van een voorvalletje op de terugweg: valt een grote vogelkooi van een pick-up op de straatweg - de 2 auto's die er achter rijden stoppen - helpen samen met de chauffeur de kooi weer in de pick-up - schouderklopje en handwuifje en iedereen weer vrolijk op weg! Zalig toch!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.