Blue Springs Walkway: een onbekende beauty.

Gepubliceerd op 26 december 2019 om 19:43

THE BLUE SPRINGS - TE WAIHOU WALKWAY (Putaruru)

Groot vraagteken waarom deze 'beauty' ontbreekt in de 5 Nieuw-Zeeland reisgidsen die ik doorlas. Gelukkig is onze 'local' wel op de hoogte van deze mooiste wandeling ever. Net geen 10 km lang, volgt het wandelpad de oevers van de Waihou River (gelegen in de Waikato regio) tot aan de Blue Springs.

Langs veldweggetjes en weilanden vol zomerbloemen, langs geplooide, golvende heuvels en grasland waar op de top een paar koeien het evenwicht weten te bewaren, door bosjes boomvarens en zilvervarens, langs kleine watervalletjes en steeds met zicht op het heldere, blauw-groene rivierwater, in dit landschap heeft wandelen een gouden randje.

Kwartelkuikentjes die verschrikt de wegkant in vluchten, een wilde kalkoen die verbaasd stopt met pikken, een pukeko die insecten zoekt in een moerasplasje ... meer is er niet nodig om een simpele wandelweg (geklasseerd als 'very easy') toch boeiend te maken. Reken dus maar op meer dan de 3 uur wandeltijd die aangegeven staat op het infobord want de omgeving is echt wel pittoresk wat veel foto's en veel kijkmomenten betekent.

En dan is er nog het extra oponthoud omdat Croky ook mee is - die papegaai weet alleszins hoe hij moet poseren!

Wat maakt de 'Blue Springs' nu zo speciaal? In de eerste plaats is dit één van de zuiverste waterbronnen ter wereld, die zorgt voor 70 % van het gebotteld water in Nieuw-Zeeland. Het water van de bron wordt gefilterd door het Mamaku Plateau, slechts 13 km verderop maar het duurt 50 tot 100 jaar eer het water de bron zelf bereikt, wat verklaart waarom het zo zuiver en kristalblauw is. De bron heeft een debiet van 42 m³ per minuut (voldoende om een 25 m zwembad in 12 minuten te vullen) en het water is het ganse jaar door 11 °C.

Vul aan het einde bij de 'Blue Springs', je lege waterflesjes of drinkbus! Beter bestaat niet!

 

Dit is een wandeling waarvoor geldt: mooi, mooier, mooist!

 

De wandeling begint aan Whites Road carpark (in de buurt van Putaruru) voor de 'echte' Blue Springs Walkway of aan Leslie Road carpark voor een tochtje van 15 min tot aan de bron zelf.  


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.