Wellington: het blauw van de zee en het groen van de heuvels.

Gepubliceerd op 19 december 2019 om 21:21

VAN WHAKAPAPA NAAR WELLINGTON

Het wordt opnieuw een lange rit langs 'State Highway 1', die immers helemaal bovenaan in 'Cape Reinga' begint en helemaal onderaan in Wellington eindigt, dwars door het Noordereiland. Maar eerst nog even genieten van het unieke landschap van het 'Tongariro National Park", van de machtige bergen en van de kleine en grotere dorpjes die aan de rand van het natuurgebied liggen. 

National Park bestaat uit niet veel meer dan een tankstation en een klein winkeltje, ideaal voor alle backpackers hier. En dan heb je Ohakune, dat in de winter verandert in een 'Oostenrijks' skidorp met een fantastisch uitzicht op de zuidkant van 'Mount Ruapehu'.

Saai is de route zeker niet! De SH 1 naar het zuiden volgt een hele tijd de Rangitikei River, die langs loodrechte, witte kliffen en door diepe canyons loopt en die trouwens ook 'figureerde' in een 'Lord of the Rings'-film.

Het plattelandsdorpje Taihape kent iedereen van de gumboots, die hebben hier een reuzestandbeeld! Mangaweka is dan weer bekend van zijn international airport, die alleen bestaat uit een oude DC 3 op de parking van het dorpscafé.

Het drukke dorpje Bulls is zo trots op zijn naam dat elke winkel, elk eethuis, elke café en zelfs de bibliotheek en het gemeentehuis een 'Bulls' uithangbord hebben. Een voorbeeldje van Nieuw-Zeelandse humor! En meteen een leuke plaats om even een lunchpauze te nemen. De pies en de koffie van Bulls Bakery zijn overheerlijk!

 

WELLINGTON 

Harbour - Cuba Street

De laatste kilometers gaan vlotjes. Eindelijk in Wellington, de hoofdstad van Nieuw_Zeeland, mooi ingesloten met aan de ene kant de kust en aan de andere kant de bergen. Deze meest zuidelijk gelegen hoofdstad van de hele wereld, telt amper 210.000 inwoners, klein maar met heel veel gezichten: kunststad, cultuurstad, filmstad en met bijnamen als Windy Welli en Wellywood, de mooiste en leukste stad van 't land en de perfecte citytrip!

Minder ideaal is het geboekte motel dat nogal verschilt van de foto's die op de website staan. De werken aan de straatkant, het verouderde, hier en daar versleten interieur, het slecht sluitend raam, het knipperlicht in de badkamer, maken niet goed dat The Halswell Lodge op wandelafstand van alle bezienswaardigheden ligt. In 't vervolg toch maar vooraf de reviews lezen!

De wandelafstand klopt gelukkig wel. De drukke Courtenay Place ligt om de hoek, waar terrasjes, cocktailbars, bekende restaurants en nachtclubs elkaar afwisselen. Door kleine straatjes met nog meer cafés en eethuisjes in alle kleuren en stijlen, is Lambton Harbour en de Waterfront slechts een kwartiertje lopen.  

En Windy Welli doet zijn naam eer aan: het waait hier enorm! Het standbeeld Solace in the Wind aan de oever van Quay Wharf is een schitterend symbool! Oude pakhuizen en gerestaureerde havengebouwtjes zijn omgetoverd tot trendy eethuisjes en leuke cafés.

De verkeersarme Cuba Street is dan weer een echte multiculturele food street, een mix van alle mogelijke wereldkeukens.

Straatmuzikanten, kleurrijke sculpturen, mooie koloniale gevels, dit is een fijne dagafsluiter.  

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.