Wellington: kleine stad, grote hotspot.

Gepubliceerd op 20 december 2019 om 17:29

MOUNT VICTORIA

Na een nacht van echt noodweer (stortregens en felle wind met een snelheid van 120 km/h) schijnt eindelijk weer de zon. Meteen na het ontbijt op weg voor een stevige ochtendklim naar Mount Victoria, een heuvel van 196 m hoog net buiten het centrum met op de top, de beste lookout over de ganse stad.

Langs knappe, koloniale geveltjes en mooi gerestaureerde victoriaanse villa's, over steile wandelpaadjes, door bos en struikgewas en over flink wat trappen maar helemaal boven wacht een  geweldig, 360 graden zicht over Wellington!

Fantastisch om vanaf die hoogte de baai, Cook Strait, de haven van waar de ferry's naar het Zuidereiland vertrekken, de vliegtuigen op de luchthaven en de chique buitenwijken te zien. Voor wie meer wil dat enkel uitzicht, staan er genoeg informatieborden over het ontstaan en de geschiedenis van de stad.

Voor de Lord of the Rings-fanaten: een aantal scenes uit de eerste film werden opgenomen op 'Mount Victoria'. Ga vroeg want deze locatie ligt op elke tourbus route!

 

CABLE CAR

Terug naar de binnenstad om op Lambton Quay dé toeristische attractie van Wellington te nemen: de Cable Car richting de wijk Kelburn. De rit van 610 m lang overbrugt een hoogteverschil van 120 m en gaat door 2 tunnels van 100 m die, verlicht door duizenden ledlampjes in verschillende kleuren en patronen, mooier zijn dan een kerstboom.

Al sinds 1902 brengt de rode 'Cable Car' duizenden en miljoenen inwoners en toeristen van Wellington van de haven naar de heuvels. Een museum in het oude originele kabelhuis, vlak bij het eindstation, vertelt de geschiedenis via foto's, infoborden en een oude treinwagon.

En ook hier is het weer genieten van de uitzichten en de omgeving.

 

BOTANIC GARDEN

Van daar is het maar een paar stappen naar de ingang van de Botanic Garden, waar de eerste kolonisten al in 1868 begonnen met het aanplanten van inheemse bomen en struiken, exotische planten, kruiden en bloemen. Nu uitgegroeid tot een tuin van 25 hectare met zowel inheems bos als bloemenperken en unieke plantencollecties uit de ganse wereld.

De uitgestippelde wandelwegen leiden langs een rozentuin, een Australische tuin, een begoniatuin, een hortensiatuin, een kruidentuin, een rotstuin, bloembedden vol zomerse eenjarigen, een eendenvijver, watervallen, picknickbankjes, een ontdekkingstuin voor de kinderen, sculpturen van o.a. Henry Moore ('Bronze Form') en nog veel meer! Weg  van de drukte van de stad is het hier zalig wandelen.

 

NOG MEER TO SEE

Terug naar beneden (met de 'Cable Car' - te voet kan ook maar dat kabeltreintje is echt leuk!) voor een wandeling langs alle monumenten, speciale gebouwen, kerken, musea, theaters... van deze kleine maar drukke en gezellige stad.

Om er een paar op te noemen:

-City to Sea Bridge

-Town Hall

-Central Library

-City Gallery

-Old Government Buildings

-Beehive

-Parliament House

-Parliamentary Library

-St Paul's Cathedral

-St Mary of the Angels

-Old Bank Arcade

 

Na de culturele wandeling: 

Eerst even een klein hongertje stillen met een echte Belgische wafel van La Belle Wafle (en bediend worden in het Frans!).

En natuurlijk kan ik niet terugkeren naar België zonder Nieuw-Zeelandse souvenirs voor die 7 kleinkinderen. Dat is uiteraard 'not done' dus de rest van de namiddag wordt het shoppen.

's Avonds wordt het de vaste stek voor alle Belgen in Wellington: het Belgische Biercafé Leuven (adres: 135-137 Featherston Street). Belgische biertjes, Belgisch eten, een interieur recht uit een Belgisch bruin café en buiten een Belgische regenbui ... dit voelt een beetje als thuis op bijna 18.900 km van huis.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.