Thames aan de Pohutukawa Coast.

Gepubliceerd op 7 december 2019 om 11:26

THAMES

Na een weekje golvende heuvels, groene weiden en cultuur-historische uitstapjes, is het nu toch echt tijd voor zee en zand. Dus gaat het richting Thames, een klein stadje gelegen aan de westkust van het Coromandel Peninsula, ook wel de Pohutukawa Coast genoemd naar de Pohutukawa boom met zijn karakteristieke rode bloemen, die hier overal aan de kust te vinden is. De boom kreeg terecht de bijnaam van 'New Zealand Christmas Tree', de bloei in december staat immers symbool voor de kerstvakantie.   

Thames is een nostalgisch stadje, waar veel nog herinnert aan de tijd van de kolonisten: ontdekt in 1769 door James Cook tijdens zijn expeditie in de Coromandel regio als een ideale plek voor een nederzetting en genoemd naar de Engelse rivier, de Thames.

In 1867 werd hier goud gevonden, wat letterlijk voor gouden tijden zorgde in Thames. Echter na amper 5 jaar kwam er een einde aan het delven en bewerken van gouderts. De mijnbouwschool, de gebouwen van de Golden Crown Mine en de Stamper Battery, waar het gouderts bewerkt werd, zijn bewaard gebleven en ingericht als musea. Voor de liefhebber zijn er ook nog enkele oude mijngangen.

De Historic Walk gaat langs deze historische sites maar laat ook de goed bewaarde koloniale architectuur van de 19e eeuw zien. Op het hoogste punt van de wandeling is het uitzicht vanaf het Wereldoorlog I monument over Thames en de baai werkelijk de flinke klim en de inspanning waard!

Op zaterdag verandert het centrum van Thames in een gezellige boerenmarkt, waar niet alleen lokale producten zoals fruit en groenten te koop zijn maar ook bloemen, brood, kaas, kruiden, handwerk... alles wat zelfgekweekt of zelfgemaakt is. Kraampjes met tweedehands spullen en boeken zorgen voor een kleurrijke en ongedwongen sfeer! Een leuke babbel (België is gekend van Ieper en WO I en veel mensen hebben familie in Europa), een heerlijke lunch in Melbourne Cafe (715, Pollen Street) en een lekkere koffie (Nieuw-Zeelanders hebben iets met koffie - overal hele goeie koffie gedronken), en dan gaat het richting zee en zand.

De Coastal Walk Way is een ideale manier om te genieten van het zicht op de 'Baai van Thames'. Veel variatie ook onderweg met bloeiende Pohutukawa bomen, kunstwerken die hier en daar staan, kleurrijke schilderingen op de wandelweg, een croquet club en een smalspoortrein.

Met aan de ene kant het strand en de golven van de baai en aan de andere kant het uitzicht op de uitlopers van de Coromandel Range en The Pinnacles met toppen tot bijna 900 m, is Thames zeker een uitstapje waard.            

Te Kauwhata: Main Street

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.