Twin Coast Cycle Trail: naar het startpunt.

Gepubliceerd op 8 december 2019 om 15:36

NAAR HET STARTPUNT IN KAIKOHE

Een zigzaglijn op de kaart van Nieuw-Zeeland, die loopt van Opua in de 'Bay of Islands' aan de oostkust naar Horeke aan de 'Hokianga Harbour' op de westkust, dat is de Pou Herenga Tai of de Twin Coast Cycle Trail. Deze 87 km lange fietsroute in de regio Northland verbindt de oostkust met de westkust en brengt de fietser langs schitterende landschappen en spectaculaire uitzichten maar ook langs 200 jaar cultuur en geschiedenis.

Het startpunt van de fietsroute ligt halfweg de trail in het plaatsje Kaikohe, zo'n 308 km van Te Kauwhata. Met een elektrische auto is zo'n afstand dus een heel avontuur van opladers zoeken en kilometers berekenen. Maar dankzij het efficiënte puzzelwerk van dochterlief, lukt dat dus heel goed!

Een niet te missen lunchstop op de heenweg ligt in het piepkleine dorpje Kaiwaka: het absolute wauw-café Eutopia, met een verbluffend interieur en met ook nog eens heel lekker eten (en koffie uiteraard!). Ongewoon, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant, gebouwd en ingericht met heel veel fantasie: een adresje om te onthouden!

 

Zeker ook tijd maken voor een bezoekje aan de Whangarei Falls. Het water van de Hatea rivier valt hier 24 m naar beneden, goed voor een paar mooie foto's! Van de watervallen gaat het richting Kawakawa, 'beroemd' om zijn openbaar toilet dat ontworpen en gebouwd werd door de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser, die hier een hele tijd woonde en in de buurt van Kawakawa begraven ligt.

Het openbare toilet in de hoofdstraat is één van de weinige gebouwen waar Hundertwasser zelf aan meewerkte. Nog steeds een toeristische attractie en het meest gefotografeerde toilet van Nieuw-Zeeland, goed voor 10.000 bezoekers per maand. Inderdaad, en dat voor een toilet! Het is dan ook een pareltje van grillige lijnen, kleurige keramische tegels en glazen flessen, kleine sculpturen en zelfs een echte boom. Dit is zonder meer een culturele plasstop 😊.

 

Een half uur en 30 km verder is dan eindelijk Kaikohe in zicht. Motel gevonden, ingecheckt, mountainbike gekeurd, kaart en uitleg over de trail gekregen en avonduitstapje gemaakt naar het nabijgelegen kustplaatsje Paihia, waar Jimmy Jack's Rib Shack verrukkelijke (en vooral veel) fish and chips serveert! Paihia is vooral druk en toeristisch maar wel het ideale startpunt om de Bay of Islands te ontdekken, te zwemmen met dolfijnen, een cruise te maken naar 'Cape Brett' en de 'Hole in the Rock', kajaktochten op zee te maken en nog veel meer van die avontuurlijke dingen.

En de geschiedenis is hier ook niet ver af: op slechts 2 km van Paihia, ligt de belangrijkste historische plaats van Nieuw-Zeeland, Waitangi, waar het verdrag van Waitangi (Treaty of Waitangi) werd getekend tussen de Engelse kolonisten en de Maori en waardoor Nieuw-Zeeland een zelfstandige Britse kolonie werd.  

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.