Te Kauwhata: het leven zoals het is in Nieuw-Zeeland.

Gepubliceerd op 6 december 2019 om 11:26

TE KAUWHATA

Nog steeds zonnig en zacht zomerweer en nog niks gemerkt van het wisselvallige klimaat met felle regens, waarvoor Nieuw-Zeeland toch gekend staat. Regenpak blijft dus (voorlopig) in de kast maar de zonnecrème gaat er dan weer vlotjes door. Ook als het bewolkt is, zijn de uv-stralen van de zon hier erg sterk dus smeren is de boodschap. 

Een rustig thuisdagje ingelast want ’s avonds hebben de collega’s van Ann-Sophie een etentje gepland. Ideaal moment om Te Kauwhata zelf te ontdekken. Ongeveer halfweg tussen Auckland en Hamilton en even snel aan de vulkanische kusten van de Tasmanzee als aan de witte stranden van de Stille Oceaan, idyllisch gelegen tussen uitgestrekte weilanden en groene heuvels, aan de oevers van het tweede grootste meer van het Noordereiland Lake Waikare en omringd door de uitgestrekte moeraslanden van Whangamarino: dit alles maakt van Te Kauwhata met zijn amper 1.400 inwoners een perfect plekje om te wonen. Golf, rugby, squash, cricket, tennis, bowling, gemeentelijk zwembad, fitness center en 4 kerkjes… dat alles is er ook!

De eerste Nieuw-Zeelandse wijn werd hier al in 1903 geproduceerd, won in de loop der jaren internationaal een aantal gouden medailles en nog steeds zijn de wijngaarden en de wijnmakerij er, nu onder de naam Invivo Wines.

Dit kleine dorpje is ook gekend om zijn Greenstone Museum waar nog steeds op ambachtelijke wijze zeer kwalitatieve jade- en beensieraden gemaakt worden, veelal met traditionele Maori figuren maar ook met de populaire vishaak en spiraal. Museum en shop: 140 Wayside Road

 

Te Kauwhata: Main Street

RANGIRIRI

Grenzend aan Te Kauwhata, ligt Rangiriri, bekend om zijn 150 jaar oude pub (vroeger de stopplaats van de post- en paardenkoetsen) en historische site. Hier vond in 1863 een van de meest hevige gevechten plaats tussen Maori en Britse strijdkrachten in de “New Zealand land wars”. Een deel van de versterkte Maori nederzetting (pā) is nu een beschermde site met degelijke informatieborden. Best interessant om ook over dit deel van de vroege geschiedenis van Nieuw-Zeeland iets te lezen.

En dan was er nog de gezellige dagafsluiter in het Maleisisch restaurant Madam Woo in Hamilton (6 Sapper Moore-Jones Place) met de fijne en leuke collega’s van Ann-Sophie. Lekker relaxed en ongedwongen, op z’n Nieuw-Zeelands!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.