Waitomo Caves: Nieuw-Zeelands beste natuurattractie.

Gepubliceerd op 5 december 2019 om 11:26

WAITOMO GLOWWORM CAVES

Met stip op nummer 1, veruit de beste Nieuw-Zeelandse natuurattractie op het Noordereiland en wereldberoemd, dat zijn de 'Waitomo Glowworm Caves'. De regio Waitomo, dat is een bovenwereld en een onderwereld of zoals het Maori woord zelf zegt: wai = water en tomo = holte. Het landschap boven de grond is groen en heuvelachtig met veel rotsen en kliffen terwijl onder de grond honderden grotten, rivieren en beekjes zo'n half miljoen toeristen per jaar aantrekken.

Maar het zijn vooral de glimwormpjes die zorgen voor de grote, unieke en magische aantrekkingskracht van deze plaats. Deze glowworms of met de Latijnse naam Arachnocampa luminosa, een specifieke soort die enkel in Nieuw-Zeeland voorkomt, zijn echter geen wormpjes maar de lichtgevende larven van een insect dat lijkt op een mug. De larven zitten met miljoenen vast tegen de vochtige en donkere, ondergrondse grotgewelven en door hun licht lokken zij andere, kleine insecten naar een web van kleefdraden. Op die manier hebben ze voedsel om zich te ontpoppen als een soort van mug, die op zijn beurt weer zorgt voor de volgende generatie gloeilarven.

Eind 19e eeuw werden hier in de Waitomo regio al rondleidingen georganiseerd en sindsdien zijn meer en meer grotten ontsloten en geëxploiteerd voor de toeristen.

De begeleide grotexcursies met gids (thee en koekjes inbegrepen) beginnen met een rit van het bezoekerscentrum naar de grotingang en dat is op zich al een belevenis. Ogen te kort om links en rechts het wisselende landschap te bewonderen! Aan het eind van een smalle en steile gravelweg ligt de grottoegang, verscholen in de schaduw van struikgewas en magere boompjes. De wandeling langs druipsteenformaties, de gekende stalagmieten en stalactieten voor wie zich de aardrijkskundelessen nog herinnert, de kalksteengordijnen, de versteende resten van een moa en het boottochtje onder een glinsterende sterrenhemel van glimwormpjes zijn onvergetelijk!

Voor de avontuurlijke toerist (zonder hoogtevrees) valt hier nog veel meer te beleven dan enkel de 'Glowworm Caves': van 100 m loodrecht abseilen naar de bodem van de Lost World Cave tot raftingtochten op de ondergrondse riviertjes.

Zeker vooraf boeken want in het hoogseizoen van december tot februari is het hier echt wel heel druk.

Alle info over tours en boekingen is te vinden op de I-SITE Waitomo Caves Visitor Information Centre.

Adres: 21 Waitomo Village Rd. - Waitomo


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.