Queen Charlotte Drive: a road with a view.

Gepubliceerd op 22 december 2022 om 17:47

De Marlborough Sounds ontdekken vanop het dek van een rondvaartboot is, vanuit Picton, een klassieker. De ongekende pareltjes van de Sounds te voet verkennen vanaf een wandelpad op één van de vele tracks is een andere mogelijkheid. Wij doen het allemaal nog eens mooi over, niet per boot, niet te voet, maar met de auto via de schilderachtige Queen Charlotte Drive, helemaal van Picton over Havelock naar Nelson.

 

VAN PICTON NAAR HAVELOCK

Ready to go – op weg naar Nelson, onze volgende stop op Nieuw-Zeelands Zuidereiland en als échte toeristen kiezen we niet voor de langere maar snellere State Highway 63 over Blenheim. We nemen de slingerende, 360 haarspeldbochten tellende bergweg langs de Marlboroughkust.

De eerste 34,8 km, van Picton naar Havelock, kreeg de koninklijke naam Queen Charlotte Drive. Ondanks de korte afstand is dit een must-do roadtrip, eentje met fotomomenten in overvloed want na elke bocht volgt weer een ander fantastisch uitzicht bij weer een andere geweldige stopplaats.

 

* GOVERNORS BAY

Net buiten het centrum van Picton, waar de donkergroene heuvels de stadsrand aanduiden, kan je niet naast de groene wegwijzer kijken: Queen Charlotte Drive - Scenic Route to Havelock. Check vooraf of de weg open is voor verkeer. Bij hevige regenval of storm- en cycloonalarm kan de route afgesloten worden. Na de zware overstromingen van augustus 2022 bijvoorbeeld ging de complete Queen Charlotte Drive dicht en werd pas heropend op 21 oktober. Het is nu, in december, zelfs oppassen en voorzichtig rijden want niet alle wegverzakkingen zijn hersteld en de schade aan natuur en bewoning als gevolg van modderstromen en afgerukte bomen zijn links en rechts van de baan nog duidelijk zichtbaar.

Ondanks de verwoestende kracht van het noodweer blijven de Sounds in al hun blauwgroene pracht verder stromen langs beboste kliffen en verborgen inhammen.

Meteen omhoog, meteen een paar scherpe bochten en daar hebben we het eerste uitzicht van de dag op de haven van Picton en de kleine Waitohi Wharf, waar de grote ferryboten af en aan varen. Tussen de struiken, aan de rand van de smalle rijweg, volgt de Queen Charlotte Sound, verkleurend van turquoise naar hemelsblauw.

Bocht na bocht, het ene vergezicht al magnifieker dan het andere, dit is een 100 % belevenis - als pure chocolade - en we zijn amper vertrokken.

Een verlaten strandje, wat verspreide vakantiehuizen in de heuvels, we ronden de uitstekende punt van de Shakespeare Baai. Van licht naar donker als de zonnestralen door de hoge boomvarens wordt tegengehouden, dit wordt een autorit met veel oh’s en wauw’s. Bordjes met Art House en Art Gallery langs de Queen Charlotte Drive getuigen van een druk kunstwereldje met de omgeving en de natuur als absolute inspiratiebron.

De kleine parking van Governors Bay zou je zo voorbijrijden maar dit plekje is een highlight met top 1-hit allures. En dat begint al meteen met een view over de Queen Charlotte Sound en de schimmige bergen aan de overkant. Een modderig wandelpaadje brengt ons, na een kwartiertje glijden en schuiven van boomstam naar boomstam, naar een wonderlijk strand.

Goudgeel zand, zacht kabbelend water, dobberende zeilbootjes en een middagzon die door de takken van de struiken speelt … we staren naar een landschap dat je zo zou meepakken om er voor altijd van te kunnen genieten. Is dit het paradijs? De picture perfect baai spreekt alleszins tot de verbeelding en we zijn heel nieuwsgierig naar wat de volgende stop ons brengt!           

 

* NGAKUTA BAY

Populair als zomerbestemming, deze beschutte baai omgeven door een strook moerasland telt meer vakantiehuizen dan inwoners. Het is druk aan het strand en de barbecues staan bijna rug aan rug op een lange rij. Typisch Nieuw-Zeeland: de halve huisraad, de grote barbecue en de partytent gaan mee voor een lange zonnige middag aan het water met zwemwedstrijdjes, kajaktochtjes en een poging om vis te vangen. 

Korte wandelweggetjes leiden naar de pier en het drassige weiland met telkens dat ongelooflijke zicht op de bergen, de boten en het water van de Sounds. Een stille reiger kijkt en ziet dat het goed is … 

Er komt schijnbaar geen eind aan de baaien, de lookouts en de campings langs de boorden van de Queen Charlotte Sound – Momorangi Bay, Aussi Bay Campsite, Grove Arm Jetty - een heerlijk lang lint van schitterende panorama’s.

Totaal onverwacht maakt het water plaats voor groen grasland met schapen en koeien en de  bochtige Queen Charlotte Drive wordt een kaarsrechte weg in landelijk Zuidereiland, langs vlakke weiden, grote boerderijen en minidorpjes (even knipperen en weg zijn ze). En even onverwacht is het water terug te zien tussen de flaxstruiken en de cabbage trees. Wat een zalig zicht! Hier loopt de Queen Charlotte Drive niet meer hoog over de kliffen maar langs de oevers van de Marlborough Sounds. Niet voor lang echter want we klimmen opnieuw, de bochten en de vergezichten zijn er weer en dat gaat zo door tot Cullen Point!  

 

*CULLEN POINT

Wat een luxe: zomaar eventjes 3 lookouts op een rij. Daar heb je Mahau Sound met het adembenemende zicht op de Mahakipawa Arm en zijn heuvels die één na één oprijzen uit het water van de Sounds. Hogerop, te bereiken via een kort wandelpad, krijg je aan Cullen Point niet 1 maar 2 views: rechts het zicht op de Pelorus Sound en links het zicht op de brede getijdeninham waar Havelock als een kabouterdorpje veilig de berghelling ligt. Nog hoger tovert Mahaki Paoa Lookout een landschap als een postkaart tevoorschijn.   

De langere Cullen Point Coastal Track, een luswandeling van een uurtje, is afgesloten. Ook aan deze lookout heeft het noodweer van de afgelopen maanden gezorgd voor modderstromen en aardverschuivingen.

 

*HAVELOCK

De laatste kilometers van de Queen Charlotte Drive gaan in dalende lijn richting Havelock, de Kaituna rivier over, voorbij de drassige moerasgronden van de getijdeninham, langs victoriaanse gevels, motels en hotels en het kleine Havelock Museum.

Slechts een paar straten breed en toch heeft dit kleine kustdorpje aan het einde van de Queen Charlotte Drive heel veel in huis waar je als toerist behoorlijk blij van wordt.

Wat is er zo bijzonder aan Havelock? Behalve zijn 19e-eeuwse geschiedenis als goudmijnstadje is Havelock vooral bekend van de greenshell mussels, de grote Nieuw-Zeelandse mossel met de groene schelp. Een populaire uitstap is de Greenshell Mussel Cruise naar een mosselkwekerij, mossellunch inbegrepen. Verser krijg je ze nergens!

Een andere toeristische trekpleister is de historische Pelorus Mail Boat die vanuit het haventje van Havelock vertrekt. Het woord ‘historisch’ is hier wel op z’n plaats omdat de postboot al sinds 1918 in de Marlborough Sounds rondvaart om de afgelegen woningen, boerderijen, hotels en resorts te voorzien van post en boodschappen en alles wat nodig is om te overleven in een gebied zonder wegen. Je kan een tocht boeken met de varende postbode/supermarkt/taxi maar beslis snel want er is enkel plaats voor 9 extra mensen.

Of charter een boot en vis op snapper (een soort van baarsvis), slenter langs kunstgaleries en boetiekjes en ga mosselen eten maar rij Havelock niet voorbij! 

VAN HAVELOCK NAAR NELSON

Vanaf Havelock buigt de weg af naar het binnenland, weg van de Marlborough Sounds en zijn schilderachtige natuurschoon. Geen bochtige slangenweg, wel een rustige route over de State Highway 6 door een "gewone" Nieuw-Zeelandse streek van uitlopende heuvels, groene weiden en een brede traag stromende rivier. Nog 73 km te gaan, gelukkig met een paar interessante stops, de eerste gelegen op 18 km van Havelock.

 

*PELORUS BRIDGE

Het decor van het Pelorus Bridge Scenic Reserve is eeuwenlang onaangeroerd gebleven en dompelt de wandelaar onder in een groot bad vol authentieke inheemse natuur van oude beuken en coniferen, varens en mossen. Puur toeval dat dit gebied in de pioniersperiode gespaard bleef van boomkap en ontginning. Bedoeling was om een stadje te bouwen maar van uitstel kwam afstel en de stad werd nooit gebouwd zodat het oorspronkelijke boslandschap behouden bleef.

Een verrassende ontmoeting op de parking van de Pelorus Bridge maakt ons helemaal blij: een nieuwsgierige weka, een Nieuw-Zeelandse loopvogel die inderdaad niet kan vliegen, schuifelt uit de struiken. Met zijn lange spitse snavel en glanzende kastanjebruine veren is hij (of zij, dat is niet duidelijk) een prachtige verschijning. Leuke kennismaking Meneer of Mevrouw Weka! 

Liefhebbers van de filmserie ‘The Hobbit’ zullen de locatie vast herkennen. De Pelorus rivier met zijn ruwe rotsoevers en kleine zandstrandjes was ideaal als achtergrond voor de ontsnapping van de dwergen! je kan het nog eens dunnetjes naspelen, niet in vaten maar in kajaks!

In het natuurpark zijn verschillende wandelingen uitgestippeld, van kort en makkelijk tot lang en avontuurlijk. De Circle Walk langs de oevers van de Pelorus rivier en langs de hangbrug over de Rai rivier is beslist een aanrader, niet te lang, een makkelijk parcours maar met genoeg fotogenieke plekjes om ons te laten glimlachen, alweer! 

De Pelorus Bridge overrijden is bijna een historische gebeurtenis – de eerste brug werd gebouwd in 1863 en vanaf 1879 reden de paardenkoetsen tussen Blenheim en Nelson hierlangs. Nu steken auto’s en campers de rivier over, nog steeds op dezelfde plaats, nog steeds over de Pelorus Bridge. 

 

*CABLE BAY

Je moet er een omweg van 8 km voor overhebben maar dan krijg je een verlaten strand en kristalhelder water, verpakt in grasgroene heuvels. Geen toeristen, geen drukte … alleen wij en de simpele schoonheid van de natuur.

Aan het witte anglicaanse kerkje ga je van de SH 6 af en je volgt Cable Bay Road tot het eindpunt, langs de oevers van de Wakapuaka rivier, langs Cable Bay Adventure Park, langs de eerste vakantiehuisjes en Holiday Parks, langs de oevers van Cable Bay ... dit is Nieuw-Zeeland ‘off the beaten track’!

Vertel het niet verder zodat Cable Bay voor eeuwig een goed bewaard geheim blijft!

 

Interessant weetje:

*Rond de baai zijn sporen gevonden van Maoribewoning die teruggaat tot het jaar 1150

*Cable Bay dankt zijn naam aan de installatie van de eerste internationale telegraafkabel in Nieuw-Zeeland. Die kabel werd in 11 dagen van Sydney (Australië) naar Cable Bay gelegd. 

 

Na een autorit van 6 uur en 112 km van Picton verwijderd, zien we aan de rechterkant het getijdengebied van de de Tasman Baai en de eerste huizen van Nelson … Makoha Place, ons logeeradres de komende dagen, heet ons hartelijk welkom.

 

 

Lunch in Havelock: Sneaky Beach - 61 Main Road

Logeren in Nelson: Makoha place - 4 Ruffell Place

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.