Een rondje Nelson in 7 tips.

Gepubliceerd op 23 december 2022 om 18:21

Het hoofd in de bergen, de voeten in de zee, dat is Nelson in het verre noorden van het Zuidereiland: aan 3 kanten omringd door de heuvels en de bergen van de Tasman Mountains, aan 1 kant begrensd door de Tasman Bay. Die beschermde ligging zorgt niet alleen voor fantastisch weer – het is niet voor niks dat Nelson de bijnaam 'Sunny Nelson' kreeg – maar ook voor fantastische landschappen. Minder toeristisch dan de kustplaatsjes in het oosten of het westen, is het gezellige Nelson de ideale basis voor heel wat outdooractiviteiten. Stranden, bergen, meren, natuurparken, wijngaarden, kunstgaleries, fietstochten, wandeltochten … er is veel te doen in en rond deze kleine stad wat van Nelson een perfecte vakantiebestemming maakt. Absoluut mijn favoriet op het Zuidereiland.   

 

7 TIPS VOOR EEN RONDJE NELSON

 

Tip 1. Geniet op Tahunanui Beach

Op een paar minuten rijden van het centrum vind je het mooiste strand van Nelson: Tahunanui Beach of zoals de locals zeggen, Tahuna Beach. Paddleboarden of windsurfen, zwemmen in het rustige water van de Tasman Baai, relaxen op het vlakke brede zandstrand, picknicken en barbecueën met zicht op de groene heuvels, wandelen langs de getijdenpoeltjes en zoeken naar kleine krabben en zeeslakken … geen kans op verveling! En met een Fun Park eromheen kunnen ook de kids zich helemaal uitleven: karting, minigolf en waterglijbanen zorgen voor echt zomers plezier

Hoe kom je er: via Back Beach Road (een zijweg van State Highway 6 – ongeveer 5,5km van het centrum van Nelson)

 

Tip 2. Klim naar het middelpunt van Nieuw-Zeeland

Altijd al eens in het middelpunt willen staan? Van een land natuurlijk en meer specifiek in dit geval van Nieuw-Zeeland! Dat kan in Nelson bovenop Botanical Hill!

Wij starten onze wandeling aan The Botanical Reserve, in de wijk Maitai, aan de rand van Nelson City Center. Fan van rugby? Mis dan deze historische site niet waar ooit, op zaterdag 14 mei 1870, de eerste rugbywedstrijd op Nieuw-Zeelandse bodem werd gespeeld tussen Nelson Football Club en Nelson College. Het werd 2 – 0 voor Nelson Football Club.

Omkaderd door de massieve stammen van lindebomen, platanen en populieren wordt op het groene gras nog steeds gesport, vooral cricket en uiteraard, rugby!

Het is een stevige klim naar de top van Botanical Hill langs een zigzaggend wandelpad tussen inheemse struiken en schaduwrijke bomen maar aan het eind wordt je verrast met ongelooflijke vergezichten op de stad Nelson, de Tasman Baai, de haven, de bergen van het Kahurangi National Park en de omringende heuvels met de bleke streepjes van nog meer wandelwegen. Zeker doen!

Hoe kom je er: via The Botanical Reserve - Hardy Street East

 

Tip 3. Ontdek South Street

Een stukje geschiedenis in het centrum van Nelson, dat is South Street, geklasseerd als beschermd erfgoed en de oudste bewaard gebleven straat in Nieuw-Zeeland. Pittoreske victoriaanse geveltjes in diepblauw of pastelgroen, nostalgische straatlantaarns, witte tuinhekjes, romantische veranda’s en ouderwetse stokrozen … Net of je rondloopt in 1863, het jaar dat de eerste huisjes gebouwd werden. 

Keurig gerestaureerd aan de buitenkant, vanbinnen voorzien van alle modern comfort. Sommige cottages zijn te huur als vakantieverblijf zoals Sugar Tree Cottage en Sojourn Cottage. Achter een wijnrode gevel zit een vintagewinkel, helemaal in stijl met het koloniale karakter van South Street. Ideaal voor een uurtje wandelen langs Nelsons verleden.

Hoe kom je er: via Trafalgar Square en Nile Street, aan de westkant van Church Hill. 

 

Tip 4. Slenter door de binnenstad

Soms weet je het meteen, dit is mijn stad. Dat gevoel heb ik ook bij het binnenrijden van Nelson. We komen voorbij de getijdenbaai van de Tasman Bay (je kan het water bijna aanraken) en de groene buitenwijk Atawhai (waar ons logeeradres is) met zijn parken en tuinen. De haven en de bergen verschijnen aan de horizon en dichter naar het City Center zien we motels en vakantieappartementen, traditionele en moderne gebouwen, gestileerde Norfolk Island dennenbomen en het ronduit lelijke gebouw van de stadsdiensten met de herkenbare hoge toren.

De boomrijke winkelwandelstraat Trafalgar Square brengt ons recht naar de 165 granieten trappen van de Christ Church Cathedral die fier bovenop Church Hill staat. De 19e-eeuwse kathedraal met zijn imposante klokkentoren, als een lang raster met strakke openingen, is duidelijk het hart van druk en levendig Nelson. Dat merkt je tijdens de kerstdagen wanneer jong en oud verzamelt voor Carols by Candlelight onder de muzikale leiding van de City Brass Band. Op meegebrachte stoeltjes, op plaids, op de trappen van de kathedraal, met kaarsjes en een tekstboek voor iedereen, locals en toeristen (ook eentje uit België 😊) beleven een kerstgevoel op een warme zomeravond.

Nelson, met bijnamen als Sunshine Capital en Art Capital, is niet alleen de oudste stad op het Zuidereiland maar ook een écht paradijs voor foodies. Met zo’n 80 restaurants, verspreid over de stad, is er voor ieders smaak wel eentje te vinden. Van simpel maar lekker fast food in de Pita Pit tot culinaire gerechtjes bij Mama Cod, van de Japanse keuken naar Italië en Israël en de Fillipijnen, van Thailand naar Vietnam en India, van Mexico naar Turkije en New York … en uiteraard, zoals het hoort in een kuststad, veel vis!     

Onze adresjes (geproefd en goed bevonden):

Yogi's Self Serve Frozen Yogurt - 166 Hardy Street

Pita Pit Nelson - 244 Hardy Street

Mama Cod - 300 Trafalgar Street

 

Tip 5. Bezoek Peanut Butter World

Een boterham met pindakaas (liefst de crunchy variant) of op z’n Amerikaans pindakaas met confituur … een guilty pleasure bij het ontbijt! Daar weten ze bij Pic’s Peanut Butter World alles van. En toegegeven, de grote (de grootste ter wereld) pot pindakaas aan de ingang en de slogan 'The happiest place in Nelson' zijn misschien wat overdreven maar het levert wel grappige foto’s op.

De Pic’s fabriek, jawel, maakt dus pindakaas. Begonnen in 2007 in de garage van Pic Picot, nu een bedrijf met 5 fabrieken dat 3,5 miljoen potjes pindakaas maakt in heel veel verschillende smaken en exporteert naar landen als Australië, het Verenigd Koninkrijk, Europa, de Verenigde Staten, Japan, China, Vietnam … en hét nummer 1-merk pindakaas in Nieuw-Zeeland.

Een gratis rondleiding (ook in de productie), een shop, een cafetaria/restaurant, leuke activiteiten voor kinderen zoals 'maak je eigen peanut butter', Pic’s is een prima idee voor een grijze en druilerige namiddag.

Na een proefsessie (dat hoort er bij) staan we, beladen met de nodige voorraad peanut butter, terug buiten. Op weg naar de volgende halte.

Hoe kom je er: 49 Saxton Road – Stoke (Nelson) / open elke werkdag van 8;30 uur tot 16.00 uur / rondleidingen zijn gratis maar reserveren is aan te raden

 

Tip 6. Wandel over de Boulder Bank

Vreemd, bizar, ruw, wonderlijk … gedachten die door elkaar tuimelen bij de eerste blik op de Boulder Bank. Open en bloot tussen zon en wind, zonder houvast voor je zintuigen, een grijze keienstreep van 13 km lang die de Tasman Baai verdeelt in een moerassige landstrook en een golvende waterstrook. Bij hoogtij 55 m breed en bij laagtij 240 m breed, niet niks dus dit merkwaardige natuurverschijnsel. Ontstaan meer dan 10.000 jaar geleden door de afzet van puin en steenresten, meegesleept en aangevoerd door de oceaanstromingen van de meer westelijk gelegen kliffen, is de Boulder Bank internationaal bekend als de grootste natuurlijke rif- en rotsformatie op het zuidelijk halfrond. Reden genoeg om de Bouder Bank op ons must-do lijstje te zetten.

Stevige schoenen aan (want keien!), zonnecrème mee (want geen schaduw!) en picknick ingepakt voor de 8 km Boulder Bank Track. Een smalle gravelweg, de Boulder Bank Drive, leidt naar het begin van het natuurreservaat en de kleine parking (slechts 1 andere auto, heerlijk die niet-toeristische plekjes). Eerst maar een stevige boterham want die eindeloze zee van keien ziet er allesbehalve een makkelijk wandelpad uit. Groot en klein, los en vast, wit en grijs en zandkleur … je ziet, hoort, voelt, ruikt en droomt keien! Toch durft een moedige rozige zeewinde het aan om hier te bloeien! De zenuwachtig rond dribbelende oystercatchers (scholeksters) met hun lange oranjerode snavels zijn niet gediend van onze aanwezigheid. Hebben ze een nestje te beschermen? Een luid krijsende meeuw scheert laag over ons zonnepetje. Ook toevallig aan het broeden?

Ondanks de lastige en moeilijk begaanbare ondergrond blijf je wandelen, meter na meter, erg verslavend die eentonigheid, zonder afleiding of obstakel in je zichtveld, met uitzondering van de sloophouthut die weer en wind trotseert in zijn eenzame mooiheid. In de verre verte zijn een paar gebouwtjes zichtbaar, primitieve houten zomerschuurtjes, vergroeid met de Boulder Bank en stilzwijgend toegelaten door de overheid. De vuurtoren (nog steeds die uit 1848) en Port Nelson aan het eind van de Boulder Bank lijken ons niet haalbaar en halfweg keren we om met de blik op de groene heuvels van Haulashore Island aan de ene kant en de groene heuvels van Nelson aan de andere kant. Voorlopig genoeg keien gezien!

Nog even dit: tot op vandaag gaat de opbouw van de Boulder Bank door en de ingang tot de haven moet dan ook regelmatig kei-vrij gemaakt worden. Ooit gebruikten Maoristammen de Boulder Bank om de haven te beschermen tegen Europese indringers. Nu is diezelfde Boulder Bank een brede hoge barrière die Nelson en omgeving afschermt van de grillen van de Tasman Baai.

Hoe kom je er: via Boulder Bank Drive (een zijstraat van Atawhai Drive)

 

Tip 7. Verken Mapua Wharf

 

Voorbij de buitenwijken van Nelson, aan de Waimea Inlet, ligt de Mapua Wharf, een goed idee voor een daguitstap als je in de stad logeert. Wat vroeger een simpele steiger was waar kleine bootjes aanmeerden die fruit en flax en manuka vervoerden, is omgetoverd tot een verzameling hippe cafeetjes, beachy restaurants, gekke en artistiekerige shops en kunstgaleries, alles in een knap aangelegde autovrije zone aan de waterkant, met zicht op de stranden van Rabbit Island, de bloeiende pohutukawa's, de zeilbootjes en de kleine overzetboot.   

Een geslaagd einde van een volmaakte vakantiedag met onverwachte ontdekkingen!

Hoe kom je er: via State Highway 6 en State Highway 60 (The Coastal Highway) en dan de richting Māpua volgen 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.