Nemunas Delta: het Venetië van Litouwen.

Gepubliceerd op 14 augustus 2019 om 16:45

NEMUNAS DELTA REGIONAAL PARK

Het mondingsgebied van de rivier de Nemunas staat bekend als het Venetië van Litouwen. Het landschap wordt hier gevormd door de smalle zijriviertjes van de Nemunas waartussen kleine eilandjes liggen, meertjes en moerassen. Dit watergebied met zijn kleine vissersdorpjes (sommige enkel per boot te bereiken) is uniek en waardevol. Meer dan 300 verschillende soorten vogels leven hier of hebben hier hun broedplaats. Sommige soorten komen enkel in dit gebied voor en zijn dus uiterst zeldzaam.

De hele regio werd dan ook ondergebracht in een regionaal park en is sinds begin de jaren 2000 opgenomen in het Natura 2000 netwerk.

Elke lente overstroomt het gebied wat bij de inwoners voor veel problemen zorgt: Rusnė bijvoorbeeld is dan vaak van de buitenwereld afgesneden door de hoge waterstand. Vervoer gaat dan per boot, per tractor of met een amfibievoertuig. 

In dit kleine dorpje is er een bezoekerscentrum (Kursmarių g. 13). Toch wel aan te raden om hier eerst naar toe te rijden. Een degelijke Engelse uitleg en veel verhalen over de streek, een goede kaart van het gebied met daarop de interessante punten en wandelingen aangeduid, een tentoonstelling met foto's en spelletjes voor de kinderen: dit is een eersteklas bezoekerscentrum! 

Drie uitgestippelde wandelingen met (alweer) moeilijk te vinden bewegwijzering leiden achtereenvolgens naar een veenmoeras (Aukstumala pelkė Nature Trail), een polderpad en een wandeling langs de kust (uitgestippeld op de kaart door de gids in het bezoekerscentrum).

 

TWEE SCHITTERENDE DORPJES

Mingė, het meest romantische dorpje, waarvan de hoofdstraat gevormd wordt door de Minija rivier. Een boot is hier echt een must want er is geen brug over het riviertje en de andere oever is enkel te bereiken over een onverharde, 13 km lange weg.

Ventė op het uiterste puntje van de landtong, links en rechts omgeven door water, met een vuurtoren en een ornithologisch station (een van de eerste vogeltrekstations in Europa) en een kuststrook van louter zeeschelpen.

Een streek om nog lang aan terug te denken!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.