Zemaitija en het Cold War Museum.

Gepubliceerd op 13 augustus 2019 om 16:45

ZEMAITIJA NATIONAAL PARK (Zemaitijos nacionalinis parkas)

Een aparte streek in Litouwen is de Zemaitija regio, met nog steeds zijn eigen dialect en culturele tradities. Getuigen daarvan zijn de vele, simpele, houten kapelletjes, kruisen en houten religieuze figuren, die overal langs de kant van de weg te vinden zijn (door de Unesco erkend als Litouws erfgoed).

Kleine gehuchten, boerenweggetjes, bossen en groene weiden wisselen elkaar af en vormen samen een nog ongerept gebied.

Het Nationaal Park Zemaitija heeft een infocenter in het dorpje Plateliai (Didzioji str. 10). Handig voor folders, wandelkaarten, uitleg over het park in het Engels en het Frans, nuttige tips, een kleine tentoonstelling en onverwacht, een aangename babbel. Gelegen rond het Meer van Plateliai met zijn zeven eilandjes, valt hier heel wat te doen: wandelen, fietsen, bootje varen, duiken, zwemmen, vissen of gewoon op een terrasje langs het meer, genieten van het uitzicht. Ook picknickplaatsen en kampeerplaatsen zijn voorzien.

Opnieuw is het toch zoeken naar de wegwijzer en het beginpunt van de eerste wandeling: de Seirì trail, met infoborden en een uitzichtplatform. Andere wandelingen gaan rond het meer of door de dichte bossen en zo goed als alle wandeltochten zijn opgezet als educatieve wandeling met onderweg info over de begroeiing, de vogels, de vlinders, er is zelfs aan insectenhotels en bijenkorven gedacht.

 

COLD WAR MUSEUM

Weggestopt in de bossen van het Nationaal Park, ligt een goed bewaard geheim uit de Sovjettijd: de ondergrondse nucleaire raketbasis van Plokstine, nu te bezoeken als Cold War Museum en ondanks de zeer slechte weg er naartoe, beslist fascinerend!  Goede en interessante, historische uitleg over de Koude Oorlog met veel filmpjes en foto's en zeker de 30 m diepe raketschachten zijn indrukwekkend.

Een aparte, af en toe griezelige ervaring die aan het denken zet.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.