Koerse Schoorwal: de verborgen parel van Litouwen.

Gepubliceerd op 11 augustus 2019 om 16:45

KOERSE SCHOORWAL

In alle toeristische gidsen en sites wordt dit schiereiland omschreven als de verborgen parel van Litouwen en dat is niet overdreven. Terecht werd dit gebied opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst. Deels in Litouwen en deels in Kaliningrad (Rusland) gelegen, is de Koerse Schoorwal niet meer dan een strandbank, maar wel de langste ter wereld (bijna 100 km), met de hoogste duinen van Europa (tot 60 m hoog), hier en daar begroeid met dennenbossen, op sommige plaatsen slechts 350 m breed en nergens breder dan 3,5 km.

Vier dorpjes met niet meer dan zo'n 2600 inwoners in totaal en veel toeristen, die in de zomermaanden de ferry nemen op het vasteland naar dit mooie natuurgebied.

 

SMILTYNE

Die ferry vertrekt aan de haven van Klaipėda (New Ferry Terminal, Nemuno g. 8) en brengt auto's en voetgangers op een paar minuten naar het haventje van Smiltynė. Tickets voor de overvaart worden aan het loket van de ferry terminal verkocht (info op info@keltas.lt).

Er loopt slechts één weg over de Koerse Schoorwal van Smiltynė naar het 45 km verder gelegen Nida, wat meteen het laatste plaatsje voor de Russische grens is. Onderweg moet nog wel tol betaald worden, bedrag afhankelijk van de grootte van de auto.

Het kleine vissersdorpje Smiltynė is dus een logisch beginpunt van deze uitstap. Hier is duidelijk aandacht besteed aan het opkomende toerisme: grote parking aan het haventje, rondritjes met paard en koets en uitleg door een perfect Engelssprekende gids, souvenirkraampjes en terrasjes. Verder zijn er een zee museum met zeeleeuwen en dolfijnen, een etnografisch museum met oude vissersboten en typische vissershuisjes, een natuurmuseum en het infocentrum van de Koerse Schoorwal.

 

JUODKRANTE

Verder door gaat het naar Juodkrantė dat dankzij het vinden van amber in de 19e eeuw, uitgroeide van klein vissersdorpje tot een stadje met mooie huizen en hotels. Villa Flora is hier een goed voorbeeld van. De amberbron is intussen uitgeput maar het drukke stadje, met gezellige boulevards langs de kustlijn, is gebleven.

Vergeet hier de Heksenheuvel niet: een fikse wandeling over een beboste heuvel langs een openluchttentoonstelling van 79 grote houten beelden van heksen, reuzen, trollen, monsters... uit de Litouwse sprookjes en legenden. Grappig en leuk!

Concerten, muziek- en folklorefestivals, hotels en B & B's, rustieke blauw en bruin geverfde vissershuisjes, dat alles maakt van dit stadje een ideale en originele vakantiebestemming!

Een paar km voorbij Juodkrantė, begint het gebied van de Dode Duinen. Een wandelpad loopt door dit nauwelijks begroeide duinengebied. Ondanks de felle wind en de fikse klim over de hoge duinen, is de wandeling wel de moeite waard want het uitzicht van bovenaf is schitterend. 

Praktische info: het hele gebied van de Dode Duinen is omheind, parkeren mag enkel op de officiële parking en voor het wandelpad moet betaald worden.

 

NIDA

Daarna gaat de weg nog langs twee kleine vissersdorpjes, dennenbossen met paadjes naar het strand, uitkijkpunten en vervolgens naar Nida, het grootste stadje op de Koerse Schoorwal en het meest toeristische. De traditionele bruin-blauw geverfde vissershuisjes, de voor Nida typische, mooi bewerkte windwijzers, het haventje, de vuurtoren, het huis van Thomas Mann, het zicht op de 52 m hoge Parnidis Dune en het zandstrand, zorgen ervoor dat dit plaatsje in de zomervakantie erg populair is. 

Voor de sportievelingen: er gaat ook een fietspad van Smiltynė helemaal naar Nida. Onderweg zijn er uitkijkpunten en picknickplaatsen. Soms is het even zoeken naar de bordjes en ook een aantal bezienswaardigheden zijn niet zo duidelijk aangegeven (Bear's Head Dune, Amber Bay, Grey Herons & Great Cormorants Colony, Ram's Hill).

De terugreis vanuit Smiltynė (gezien de drukte is het even aanschuiven voor de ferry) eindigt weer in de haven van Klaipėda, goeie reden om hier even halt te houden.

 

KLAIPEDA

De oudste stad en de enige haven van Litouwen mag zeker niet overgeslagen worden. Maak dus even tijd voor een wandeling door het oude centrum met zijn Duitse vakwerkhuizen en antieke lantaarnpalen, het mooie Theaterplein, de beelden en sculpturen overal verspreid, de terrasjes aan en het romantische zeilschip op de rivier de Danė.

De dag afsluiten kan perfect in een klein, lokaal restaurantje net buiten het centrum: Viskas Lietuvi¹kai (Puodziu g. 3). Eenvoudige Litouwse gerechten, goedkoop maar erg lekker!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.