Kruisenheuvel: de mysterieuze heuvel met de duizenden kruisen.

Gepubliceerd op 15 augustus 2019 om 19:56

KRUISENHEUVEL (Kryzių kalnas)

Hard getwijfeld of dit bedevaartsoord wel een bezoek en extra rit waard was. Maar in elke toeristische gids over Litouwen wordt deze plek vermeld. Dus misschien toch wel de moeite?

Zo'n 16 km van Siauliai gelegen, in een open vlakte op een heuvel, staan honderdduizenden kruisen. Waarschijnlijk zijn de eerste kruisen er geplaatst ter nagedachtenis van de slachtoffers van de opstand tegen de Russische Tsaar, ergens rond 1831. In de loop der jaren groeide het aantal kruisen en werd de plek een pelgrimsoord. Alhoewel een paar keer verwoest gedurende de Sovjettijd, werden er op de heuvel toch telkens opnieuw weer kruisen gezet, als symbool van het Litouwse geloof en de hoop op vrede.

De Kruisenheuvel won nog aan bekendheid na het bezoek van Paus Johannes Paulus II in 1993. Hij adviseerde de orde van Franciscaner broeders om achter de heuvel een klein klooster te bouwen met kapel en bibliotheek. Het dient nu als noviciaat en als rust- en stilteplek voor de pelgrims.

Een parking vol touringcars van overal in Europa en heel veel kraampjes die kruisen en souvenirs verkopen, maken duidelijk dat dit inderdaad een populaire uitstap is.

Het eerste zicht op de Kruisenheuvel is alleszins overweldigend. Het enorme aantal kruisen, groot, klein, mooi, gewoon in hout of kleurig bewerkt, heel oud of er net gezet, heeft iets magisch.

Elk kruis staat voor een persoon en een verhaal, voor een herinnering en voor hoop. Een unieke ervaring!

Een bijzondere plek en dus toch de moeite waard!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.