Riga, echt wel een citytrip waard.

Gepubliceerd op 1 augustus 2019 om 12:27

RIGA

De weg van het vakantiehuis richting Riga is op zich al voldoende voor een week vol geschiedenis en mythologie: langs de oevers van de Daugava liggen dorpjes met kasteelruïnes, gereconstrueerde middeleeuwse houten forten, resten van kerkjes uit de 12e eeuw maar ook de overgebleven kampgebouwen van een nazi concentratiekamp.

Aan de linkerkant volgt steeds de rivier, helemaal tot in Riga, met vakantiehuisjes tussen het groen van de bomen en mooie plekjes waar bootjes en kano's te huur zijn.

De hoofdstad van Letland staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst en terecht: het oude centrum, de mooie wijken en de art-nouveauhuizen zijn in één woord schitterend.

Ondanks het hoogseizoen en het mooie weer is het hier nog betrekkelijk rustig. Dit deel van Europa is nog net niet ontdekt door de grote massa toeristen.

Eerste halte wordt het art-nouveaucentrum van de stad. Geen enkele, andere stad telt 800 art-nouveauhuizen! De mooiste verzameling huizen en gevels ligt in en rond Alberta iela. Het ene prachtige gebouw volgt het andere op. Ogen te kort om al die schitterende en overvloedige versieringen te bekijken. Puntgeveltjes, torentjes, bomen, leeuwen, bloemen, sfinxen, farao's ... alles was goed om de gevels uitbundig te decoreren. 

De autovrije, middeleeuwse binnenstad bestaat uit twee delen: een deel ten noorden en een deel ten zuiden van de winkelstraat Kaïíu iela. Alle moois is hier gemakkelijk te voet te bereiken. Langs de oude kasseienstraatjes volgen de bezienswaardigheden elkaar op: romantische geveltjes, gildehuizen, kerkjes, theaters ...

 

NIET TE MISSEN:

*de Buskruidtoren en in de nabijheid, de Zweedse barakken, de Zweedse poort en het Arsenaal

*het Nationaal Theater

*het Kasteel van Riga

*de Sint-Jakobskerk, de Rooms-Katholieke Kerk en de Anglicaanse Kerk

*de Drie Broeders aan de Mazâ Pils iela, woonhuizen uit de 15e, 17e en 18e eeuw

*het parlementsgebouw en het beursgebouw

*het Domplein met de Dom van Riga, de terrasjes, de souvenirstalletjes, het oude beursgebouw, het gebouw van de Letse radio en het pittoreske Jauniela

*het Grote en Kleine Gilde

*het Raadhuisplein met het Zwarthoofdenhuis

*de Sint-Pieterskerk en de Sint-Johanneskerk

*de Kathedraal van de Geboorte van Christus (orthodoxe kerk) in het Esplanade park

* het Livuplein voor de gezellige terrasjes en het Kattenhuis

 

En er is nog veel meer, want Riga heeft ook tal van interessante musea: Apotheekmuseum, Wodkamuseum, Chocolademuseum, Filmmuseum, Joods museum, Oorlogsmuseum, Jugendstilmuseum, kunstmuseum De Beurs. 

Ga ook zeker een kijkje nemen in de Moskouse Voorstad: het Pakhuizencomplex met het museum Kim? en de Centrale Markt zijn een omweg waard.

Vergeet het 'houten' Riga niet: ambachtswijken (o.a. rond Mûrnieku iela) buiten het centrum met een schat aan oude, houten huizen uit de 19e eeuw - sommige vervallen, andere al helemaal of gedeeltelijk gerestaureerd.

Voor de liefhebbers van wandelen in het groen, zijn er de vele parken: de botanische tuinen, het Bastejkalna Park, het Vermanes Park, het Mezaparks, het Kronvalda Park of huur een bootje voor een tochtje langs de Pilsetas kanals en een ander zicht op de stad vanop het water.

 

TIP ♥:  lekkerste bakkerij/tearoom met een gezellig interieur en een zeer grote keuze aan taartjes, cake, koekjes (met een overvloed aan bosvruchten) en goeie koffie: Rigensis - Tirgonu iela.

TIP ♥:  snelle lunch of uitgebreid eten 's avonds kan in Lido Vermanitis op de Elizabetes iela: erg Lets dus veel soep en zure room en rode bieten en aardappelgerechten, traditionele inrichting, buffetstijl, goed en goedkoop maar geen aanrader voor wie niet van drukte houdt.

 

Voor wie nog twijfelt: Riga is een citytrip meer dan waard!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.