3 x doen in de buurt van Riga.

Gepubliceerd op 2 augustus 2019 om 11:34

JURMALA

Op ongeveer 25 km van Riga ligt de populairste badplaats van Letland met zo'n 24 km aan wit zandstrand. Best druk dus in het weekend en tijdens de zomermaanden. Hier is de kust nog niet volgebouwd met appartementsgebouwen of eethuisjes met terrasjes, maar kan er heerlijk gewandeld worden en genoten worden van de mooie natuur.

Achter de zandstroken liggen immers de duinen en de dennenbossen. Door deze combinatie van zeelucht en boslucht en de minerale bronnen in de omgeving is het niet te verwonderen dat Jurmala al meer dan 200 jaar een kuuroord is.

De Russische tsaar Nikolai opende hier het eerste resort en ook in de Sovjettijd was deze vakantiebestemming erg in trek. Getuigen daarvan zijn de betonnen gebouwen en grote, maar vervallen Russische hotels, die nog hier en daar in de dennenbossen te vinden zijn.

Nog steeds zijn er veel spa's en wellnesscenters in en rond Jurmala.

Voor een bezoek aan het centrum van Jurmala (op het grondgebied van het dorpje Majori) is een dagpas nodig, voor 2 euro te koop aan de automaten bij het binnenrijden van het stadje. Parkeren zelf is dan wel gratis.

Cultuurliefhebbers komen hier ogen te kort. Jurmala heeft meer dan 400 historische gebouwen en zo'n 3500 houten gebouwen, vaak in art-nouveaustijl en bijna altijd in pasteltinten geschilderd.

De voornaamste straat in het centrum is de Jomas iela, iets meer dan 1 km lang met gezellige eethuisjes. Zeker stoppen bij Alus Krodzins - leuk, goed en goedkoop - vergeet de pelmeni niet te proeven, een soort Russische ravioli!

Langs een lange rij houten kraampjes met souvenirs, mooi Lets handwerk en veel winkeltjes, wordt het zoeken naar dat ene, echte en authentieke Letse aandenken.

 

ETNOGRAFISCH OPENLUCHTMUSEUM

Gemakkelijk te combineren met een bezoek aan Jurmala en op zo'n 15 km van Riga, ligt een van de grootste openluchtmusea van Europa. Bijna 90 ha groot en al geopend in 1924, liggen hier 120 historische gebouwen in een bosrijke omgeving. Een wandeling langs het gewone Letse leven van de 17e tot begin de 20e eeuw: vissershuisjes, houten kerken, windmolens, boerderijen met hun bijgebouwen, dorpshuisjes met aangelegde tuintjes, scholen, koetsgebouwen en tavernes ... Een groot deel van de gebouwen zijn ook binnen ingericht en geven op die manier een goed beeld van 'hoe het vroeger was'. Overal staan bordjes met een degelijke, ook Engelse, uitleg.

Verspreid over het ganse jaar zijn hier traditionele vieringen en feesten bij te wonen en worden er ambachtsmarkten georganiseerd.

En natuurlijk ontbreekt het souvenirwinkeltje niet en de taverne met Letse gerechtjes.

 

LIVU AKVAPARKS

Het grootste aquapark van Letland en een leuke manier om op vakantie (vooral als er kinderen mee zijn) eens iets anders te doen. Lekker groot en er valt voor iedereen iets te beleven. Binnen- en buitenglijbanen, verschillende zwembaden zowel binnen als buiten, sauna's en spa's, bubbelbaden, speelparkje voor de kinderen, een bar in het water en een bistro en voor wie niet zo van water houdt, zijn er rustige plekjes met ligzetels.

Gelegen in een buitenwijk van Riga.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.