De mysterieuze Kruiskapel en de Liniewegel.

Gepubliceerd op 22 februari 2021 om 18:14

Jan De Wilde zong het jaren geleden al en dat is precies wat er nu ook weer gebeurd. Heel voorzichtig komt de nieuwe lente eraan!

 

Daar is de lente, daar is de zon

Bijna - maar ik denk dat ze weldra zal komen -,

De fallus impudicus staat al in bloei

En de blaadjes krijgen bomen!

 

Elke ochtend, na het ontbijt en de krant en mijn work-out oefeningen, wandel ik met de hond langs het smalle bospad rond de visvijver. Ik hoef het tuinpoortje maar open te doen en ik sta meteen op de zanderige bosweg, die heel toepasselijk Zandstraat noemt maar dus geen straat is. Midden in de natuur met maïsvelden en de koeienweide en vijvers en bos - ik weet het, het is een luxe. Ik zie de natuur elke dag veranderen. Ik merk welke wilde bloemetjes er gisteren nog niet stonden en welke takken ineens lichtgroen kleuren van de nieuwe blaadjes. Ik zie en hoor en ruik de lente nog voor het 21 maart is. De vogeltjes zijn druk met takjes en mos voor dat ene perfecte nestje. De specht die hier ergens zit, is om 6 uur ’s morgens al druk aan het roffelen. Voorzichtige krokusjes, de kopjes van de blauwe druifjes en een uitbundig bloeiende helleborus, het wordt helemaal voorjaar.

Tijd om naar buiten te gaan en de lente van dichtbij te gaan beleven, tijd voor die allereerste echte lentewandeling!

 

DE LINIEWEGEL

Niet eens zo ver verwijderd van mijn eigen groene dorp, blijkt verrassend genoeg, een heel apart natuurgebied te liggen. Op slechts een paar minuten lopen van de kerk van Eksaarde, pal in het centrum van dit kleine Waaslandse dorp, heel vaak voorbijgereden, nooit opgemerkt, maar hier begint dus de Liniewegel. Van de Dorpsstraat meteen in het groen. Waarom heb ik dit niet eerder ontdekt? Altijd druk met over de grenzen te kijken en in mijn eigen achtertuin liggen onverwachte pareltjes! 

Zoals de naam al doet vermoeden, was de Linie een militaire verdedigingsgordel van grachten en forten, gebouwd begin 18e eeuw door de Fransen als verdediging tegen de Republiek Holland. Van die verdediging is nauwelijks nog iets te merken maar het mooie natuurgebied waar de kronkelende Liniewegel doorloopt is er nog steeds. Geen asfaltwegen, geen verkeer, amper huizen want dit was eeuwenlang naast verdedigingsgebied, ook overstromingsgebied - alleen maar veldweggetjes dus en stilte. Als je goed luistert, hoor je hoe stil het hier is.

Wat je wel hoort zijn de vogels. Zo’n 60 verschillende soorten zitten er, verscholen in de dichte braamstruiken langs het smalle wandelpaadje of verstopt achter de kijkmuur en genietend van de rust op de vijvers, grachtjes, rietveldjes en oude, ondergelopen turfputten. Een roodborstje poseert gewillig voor de foto maar de slobeenden verdwijnen luid kwakend bij het minste geruchtje. De wilgen aan de kant hebben al donzig grijze wilgenkatjes en overal verschijnen de paarse bloemetjes van de paarse (logisch) dovenetel. De weiden langs het pad hebben een mooie groene waas gekregen en overal merk je: de lente is begonnen. 

 

 DE MYSTERIEUZE KRUISKAPEL

Een kapelletje met een eigen Facebookgroep en een wonderlijk verhaal - aan het eind van een statige dreef van rode beuken ligt de Kruiskapel en de wondere waterput, omgeven door het mysterie van de twee kruisen. Geloof je niet zo snel in oude sagen en legenden, dan is er nog altijd het mooie  bouwwerk uit de 17e eeuw midden in een heerlijk natuurgebied.

Vanaf hier loopt de liniewegel verder over veldwegen naar de Moervaart. Wandelend over de onverharde dijk zie je op het water een duikende meerkoet en onverwacht komt om de bocht een eenzame kanovaarder. Plasstop best even uitstellen!

Aan de overkant van de Moervaart verraden de rietveldjes en de watervogels dat hier een stuk van de Moervaartmeersen ligt, een smalle strook moerasland en heel uniek in dit landschap. Het oude pomphuis op de Moervaart is eigendom van een hele rij zwaluwennestjes en de uitnodigende bank staat precies op de goeie plek.

Daarna gaat het in een bijna rechte lijn terug naar het startpunt van de wandeling, langs het mooie, open landschap van dit kleine paradijsje.

Kost niks maar is oh zo veel waard, vlakbij en toch heb je een buitenlandgevoel – wil ik vaker gaan doen! 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.