Chopok: een klim naar de hoogste toppen van de Lage Tatra.

Gepubliceerd op 14 juli 2022 om 15:35

Slowakije, dat is vooral een verhaal van bergen en wandelen. Die bergen vind je nergens mooier dan in het Nationaal Park Lage Tatra of het Národný park Nízke Tatry, groener, lager, uitgestrekter dan de Hoge Tatra en het schoonste natuurgebied van het land, volgens de Slowaken. Ontelbare grotten en diepe beboste valleien bepalen het unieke karakter van dit hooggebergte en met een beetje geluk, spot je een kudde gemzen. Met 4 toppen boven de 2.000 m (Ďumbier 2.043 m – Štiavnica 2.025 m – Chopok 2.024 m – Dereše 2.004 m) en 840 km aan goed gemarkeerde routes is de Lage Tatra populair bij wandelaars in de zomer en druk bezocht door skiërs in de winter. Elke zichzelf respecterende toerist, op vakantie in de Liptov regio, zet dan ook een wandeling in de Nízke Tatry op zijn programma. Doe zoals wij en ga meteen voor de meest bekende hike in Slowakije met de beste vergezichten ooit: de klim naar de top van de Chopok

 

Een vroeg vertrek, een volle rugzak met picknick en energierepen en veel water want het wordt een deftige tocht van 25 km. Bergschoenen aan en veel laagjes mee omdat we beginnen in de warme zon op 596 m en eindigen in de frisse berglucht op 2.024 m.

Van ons verblijfadres in Závažná Poruba is het zo’n 20 km rijden naar Demänovská Dolina, de vallei aan de voet van de Lage Tatra en het vertrekpunt van ontelbare wandelwegen. In het uiterste puntje van het dal ligt Jasná Chopok, het grootste skigebied van Slowakije, goed voor 70 km aan skipistes met 24 skiliften gaande van stoeltjesliften, sleepliften (in de winter) kleine en grote gondelliften en een snelle funitel. De simpelste en snelste weg naar de top van de Chopok, je raadt het al, is de skilift. Via de skistations Biela Púť of Záhradky (aan de noordkant van de berg) brengt een stoeltjeslift je naar Priehyba waar de funitel vertrekt naar de bergtop. Eenmaal boven kan je over de bergkam een paar makkelijke en leuke wandelingen maken. Er is een berghut Kamenná chata met een modern eet- en drinkcafé, een meteorologisch station en een tv-zendmast.

 

Voor ons echter geen skiliften. Wij houden wel van een uitdaging en die top, die gaan we zo eventjes te voet veroveren! Moet het gezegd dat die verovering af en toe vies tegenviel?

 

Al vaak gesukkeld bij het begin van een wandeltocht en dit begin is niet anders. Net nu, zomer 2022, heeft Jasná en omgeving blijkbaar beslist om de verouderde liftinfrastructuren en parkings te vernieuwen en uit te breiden. Gevolg: de parkings van Jasná, Biela Púť en Lúčky zijn of onbereikbaar (geprobeerd en amper weggeraakt op een zeer steile helling) of veranderd in een bouwwerf. De enige optie is de kleine parking aan de stoeltjeslift van Záhradky. Probleem: daar vertrekken geen wandelpaden naar de top van de Chopok. Dan maar naar het infocenter aan de kabelbaan en ja hoor, met een plannetje en de nodige uitleg kunnen we starten.   

 

HEENWANDELING

 

Van Lúčky (596 m) naar Pod Krčahovom (1.060 m)

Een kwartier en een kilometer later, na wat verloren geloop (de gevaarlijke manoeuvres bij het zoeken naar een parking zitten nog in onze maag), vinden we eindelijk de groene markering! Een rustig gravelpad, een bruggetje over het riviertje Demänovka, veel wilgenroosjes, weinig schaduw en open kale plekken op de hellingen waar een felle storm hele bosjes dennen en sparren neermaaide.

Een afslag rechts leidt naar een steil en rotsig weggetje dat onze conditie aardig op de proef stelt. Er wordt gezucht, gekreund en gepuft. Het omringende landschap met zijn kleurrijke bloemen zorgt voor een welkome afleiding en die moeilijk begaanbare ondergrond, die nemen we er gewoon bij. Toch is de 30 min wandeltijd op de wegwijzer ver beneden de realiteit!

 

Van Pod Krčahovom (1.060 m) naar Záver Širokej doliny (1.416 m)

Aan de splitsing groene pijl / rode pijl, blijven we groen volgen, passend bij de levendige kleur van de lage struiken. Op deze hoogte worden de zichten weidser en de bomen verder weg. Platte stapstenen maken het wandelen een stuk gemakkelijker en de pieken van (voor ons) onbekende bergtoppen zorgen voor magnifieke panorama’s.   

 

Van Záver Širokej doliny (1.416 m) over Krúpova sedlo (1.915 m) naar Demänovske sedlo (1.756 m)

Geen tijd om op adem te komen want het zigzaggend pad slingert hoger en hoger en het uitzicht op zoveel natuurschoon krijgen we er gratis bij. Aan Krúpova sedlo kan je kiezen om naar de Ďumbier te wandelen, met 2.046 m de hoogste top van de Lage Tatra of je neemt de afslag en volgt de rode markering naar Demänovske sedlo, zoals wij doen.

Het is een behoorlijk uitdagend deel van de route met veel stijgen en dan weer flink dalen. Je hoogtevrees laat je beter thuis en de steenlawines, waar je sowieso over moet, zijn een grote stap uit je comfortzone. Met een paar extra handjes lukt het wonder boven wonder!

Op de bergkam zien we andere wandelaars, als miertjes op een dunne groene lijn, vooruit kruipen. Het lijkt eindeloos ver en eindeloos hoog en toch, stap na stap, komen we er.  

De rode info op de wegwijzer herinnert ons eraan dat de E8, de langeafstandswandelweg van Ierland naar Istanbul, hierlangs loopt.

 

Van Demänovske sedlo (1.756 m) naar Chopok (2.024 m)

De laatste loodjes … de laatste klim naar dat molshoopje in de verte maar eerst een welverdiende pauze en een picknick in het gras met spectaculaire views over dit bijzondere gebergte. Het is een overweldigend idee, om hier te staan, tussen bergen die er al eeuwen staan.

Nog even de moed erin houden en blijven doorgaan in een kaal en eentonig tafereel van steen en mos. Het zal wel onze verbeelding zijn dat, na elke bocht, de top verder en verder lijkt te liggen. En dan, verrast en verbaasd, staan we een beetje wezenloos op de top van de Chopok. De ene stap op de berg, de volgende stap op de top …

Wat een belevenis, wat een intens blij gevoel! Zo ver we kunnen kijken, niks anders dan bergen en bergtoppen, van de Hoge Tatra tot aan de Westelijke Tatra.

Dat de Chopok een favoriete zomeruitstap is voor de Slowaken is duidelijk: in en rond de berghut is het druk en het wordt aanschuiven aan het Chopok bordje, dé ideale plek voor een selfie!

Lang blijven we niet hangen op de meest winderige plaats van Slowakije. De koude berglucht doet ons snel verlangen naar het warme dal!

 

TERUGWANDELING

Van Chopok (2.024 m) over Dereše (2.004 m) naar Sedlo Poľany (1.837 m)

Over de bergkam dalen we af naar de Dereše, amper 20 m lager dan de Chopok en zeker een aanrader om mee te pakken langs de route. Op deze top geen toeristen, geen drukte, wel heerlijke rust en stilte. Wandelen op een bergkam, nog een aanrader! Fantastisch is dat, een mens voelt zich tegelijkertijd heel vrij en heel klein te midden van al dat berggeweld.

 

Van Sedlo Poľany (1.837 m) over Otupné (1.141 m) naar Lúčky (596 m)

Geen rode of groene markering meer, vanaf nu volgen we geel tot aan de parking en de auto. Wist je trouwens dat de kleuren van de wandelroutes niet willekeurig gekozen zijn: rood staat voor een bergkam, blauw is een langeafstandspad, groen is voor paden die naar andere paden leiden en geel verbindt de verschillende kleuren.

Een vermoeiende afdaling, meter na meter naar beneden, over rotsige paden en loszittende stenen, langs Tri vody, waar de bergstroompjes naast en over het pad lopen en de grote keien glad en glibberig zijn, langs rozige kale klierstijl en blauwe gentiaan, door het bos en over brede houten bruggetjes, langs Vrbické pleso (het grootste gletsjermeer in de Lage Tatra) en een onverwachte speeltuin, voorbij grote waterreservoirs en leegstaande hotels (corona en de lange lockdown laat overal zijn sporen na!) …

Na een tocht van 7 uur stappen we moe en blij en trots en tevreden in de auto met in ons hart, de herinnering aan een geweldig avontuur, eentje om nooit meer te vergeten! 

 

Bedenking tijdens het schrijven van deze blog: de natuur is mooier en makkelijker in beelden te vatten dan in 1.407 woorden.

 

Wandelkaart: Tatra Plan – The Low Tatras – West (1:50 000 / kaartnummer 5003)

Te koop in elke infocenter – wij kochten deze in het infocenter van Liptovský Mikuláš (adres: Námestie mieru 1)

https://www.jasna.sk/en/information/informations/operation-of-cableways

Tickets voor de kabelbanen – online op www.gopass.sk


Reactie plaatsen

Reacties

Esmeralda Salomez
2 jaar geleden

Wat een reis,maar voor mij een iets te zware uitdaging 🙈Prachtige foto’s