Cathedral Cove: een kathedraal van een grot.

Gepubliceerd op 23 december 2019 om 15:36

THE SCENIC ROUTE - Dwars door de Coromandel Range

Heel populair bij alle touroperators die rondreizen in Nieuw-Zeeland aanbieden en toch stond Cathedral Cove in eerste instantie niet op onze planning wegens te ver en niet haalbaar als daguitstap. De verhuis van Ann-Sophie en Kenny naar Te Kauwhata brengt de Coromandel en de oostkust nu wel een stuk dichterbij.

Naar 'Cathedral Cove' dus, een rotsboog met de afmetingen van een kathedraal, die 2 strandjes verbindt en uitkijkt op enorme rotsblokken in zee.

De rit gaat via de enige weg die richting het oosten Te Kauwhata uitrijdt, met rechts zicht op het meer en links zicht op de glooiende weilanden en op de rijweg, de 'irritante' mynas (een zangvogeltje – familie van de spreeuw) die rustig van alles blijven oppikken en pas op het allerlaatste moment, net voor de autowielen, de graskant inhuppen.

De smalle banen hebben witgeschilderde waarschuwingen: 'one lane drive' en de smalle bruggetjes noemen 'one way bridge'. Altijd goed voor een glimlach-moment. Het bijna vlakke landschap van de Hauraki Plains met overwegend landbouw en grasland glijdt voorbij en net voor Thames, aan de westkant van de 'Coromandel Peninsula', buigt de weg af en gaat dwars door de 'Coromandel Range' naar de oostkant van het schiereiland via 'State Highway 25A'. Zo zou het moeten maar een wegversperring stuurt het verkeer terug naar Thames en naar het noorden.

Sightseeing langs de kust, mooie strandjes, mooie baaitjes maar is er ook een weg naar het oosten te vinden? En ja hoor, 20 km verder in het kleine plaatsje Tapu staat er een bordje richting Coroglen en de 'State Highway 25'. Wat eerst nog een gewone kleine asfaltweg is, verandert echter van de ene seconde op de andere in een stoffige, erg bochtige, onverharde bergweg.

Dit is dus de befaamde Tapu – Coroglen Road, een (letterlijk) adembenemende route die zich door de 'Coromandel Range' slingert, steil de hoogte in gaat (de hoogste top is hier de Maumaupaki van 819 m) en niet geschikt is voor wie hoogtevrees heeft of niet houdt van smalle weggetjes waar net (en soms net niet) plaats is voor 1 auto en dan maar hopen dat er om de bocht geen tegenligger afkomt want dan wordt het een probleem!

Adem inhouden, ogen af en toe dicht als het te akelig wordt … 28 km ver langs diepe afgronden en massieve rotsen, langs grote boomvarens en de witte, wuivende pluimen van de toetoe-grassen, de 'Tapu River' aan ’t begin en de 'Waiwawa River' aan het einde, ongelooflijke vergezichten en magnifieke views - dit is dus het echte, pure Nieuw-Zeeland!

Eindelijk begint de weg te dalen - gelukt! - zucht van verlichting en een applausje voor de geweldige chauffeur!

 

CATHEDRAL COVE

Gelegen in een beschermd 'Marine Reserve' aan de oostkust is Cathedral Cove enkel te voet of per boot te bereiken vanuit het kustdorpje Hahei, dat helemaal gericht is op vakantiegangers en toeristen, die de overbekende 'Cathedral Cove' bezoeken (overbekend bij liefhebbers van de 'Narnia' films). Keuze tussen een shuttle die vanaf de parking in Hahei naar het begin van de Cathedral Cove Walk rijdt (waar geen auto’s mogen parkeren) of een wandeling van een half uur.

Geen shuttle in dit warme weer maar een geweldige, af en toe steile, wandeling langs vakantiehuisjes en uitbundig bloemende blauwe agapanthus. Eten, drinken en zonnecrème meenemen (en een zonnehoed!) want langs het wandelpad naar beneden en op het strand zelf, is er niks – alleen natuur en zee en zand en de toch wel indrukwekkende 'Cathedral Cove'. Niet echt uniek, geef toe, want ook Frankrijk heeft zijn 'grotkathedraal' in Etretat en in Spanje en Portugal zijn er ook te vinden. Maar dit is Nieuw-Zeeland, en alles is hier net iets grootser.

Maar eerlijke mening: de wandeling langs de rotsige kust is zeker zo schitterend als het zicht op die enorme zeegrot, waar het drummen is voor de beste foto.

Volgens het infobord is het 45 minuten naar het strand maar reken op een stuk meer want de uitzichten op de zee (o.a. vanop het 'viewing platform' aan het begin van de walk) en de rotsen, de bloeiende pohutukawa’s en het groen op de kliffen zijn fantastisch. Onderweg zijn er ook nog een aantal zijuitstapjes naar Gemstone Bay en Stingray Bay – echter afhankelijk van eb en vloed zijn die net niet of net wel bereikbaar.  

Picknick op het strand – genieten van de zon en het geluid van de golven - Croky die het niet begrepen heeft op de zeemeeuwen en daar erg druk van wordt en eindigt boven in een boom – een prettige dag en 'Cathedral Cove' krijgt ook van ons een must-see stip.  

  


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.