Auckland deel 2: The City Of Sails.

Gepubliceerd op 12 december 2019 om 15:47

WATERFRONT - PARNELL

Een tweede bezoek aan Auckland staat nog op de planning. Vorige keer vooral geschiedenis en cultuur, deze keer een ontspannende wandeling in het havengebied. Vertrekpunt wordt het geel-rode koloniale gebouw uit 1912, de Ferry Building, vertrekpunt ook van de veerboten die naar de eilanden in de 'Hauraki Gulf' varen.

Jammer genoeg wordt het plein voor en naast het gebouw heraangelegd (o.a. voor de metrowerken) en is het hier een beetje een puinhoop. Maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de gezellig aangelegde kades waar de terrasjes elkaar opvolgen en het zicht op de jachthavens met boten die gaan van groot naar groter en grootst.

Met aan de ene kant de hoge, moderne buildings van de binnenstad en aan de andere kant de oude hijskranen en silo's van de haven, laat Auckland zich hier in al zijn veelzijdigheid zien. Vlakbij de Ferry Building ligt Queens Wharf, aanlegplaats van de cruiseschepen maar vooral bekend van het merkwaardige, wolkachtige, witte gebouw The Cloud, gebouwd in 2011 voor de Rugby World Cup.  Even verder op is Princes Wharf synoniem voor chic en duur. Op de plaats van de oude werf, staat nu een immens, wit gebouw in de vorm van een oceaanschip. Luxe restaurants en clubs, het Hilton Hotel maar ook de i-SITE (toeristisch infokantoor) van Auckland zijn hier te vinden.

Langs Viaduct Harbour en de voetgangersbrug gaat het naar North Wharf: de plek om te eten en te drinken. Terrasjes in overvloed en de keuze is moeilijk: hippe cafeetjes, leuke eetkraampjes, multiculturele restaurants, Italiaans ijs en pizza en sushi en tapas. Maar het wordt dan toch de Auckland Fish Market en een Polynesische 'Ika Bowl'. Lekker smullen op het ruime terras, in de zon.

De wandeling terug over de promenade en langs het water is puur genieten: aparte gebouwen en speciale chill-bankjes en relax-hoekjes, toeristen en studenten en zakenmensen - een mooi beeld van het hedendaagse Auckland.

Van de haven naar het groene Albertpark met zijn moderne beelden en sculpturen en naar de oudste wijk van Auckland: Parnell. Buiten het centrum gelegen, is dit bijna een dorp apart: kleurrijk, schilderachtig en zo weggelopen uit de tijd van de kolonisten. Mooi gerestaureerde huizen, aparte winkels (modeontwerpers en toplabels!), kleine steegjes en gangetjes met nog meer winkeltjes en cafés en restaurants. Aan het einde van Parnell Road wordt het witte, houten kerkje uit 1880, St Mary's Cathedral Church, overschaduwd door het logge gebouw van de Holy Trinity kathedraal.

Lang gezocht naar de naam van de bomen met de schitterende blauw-paarse bloemtrossen, die overal langs de kant van de weg in Parnell stonden. Dankzij Google gevonden: dit is een Jacaranda!    


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.