Twin Coast Cycle Trail: van Kaikohe naar Horeke.

Gepubliceerd op 10 december 2019 om 14:12

FIETSDAG 2 - Van Kaikohe naar Horeke

Alweer een zonnige dag, dus heel veel zin om aan de 42 km richting oostkust te beginnen. Vanuit Kaikohe gaat het eerst flink omhoog naar het hoogste punt van de trail op 280 m en daarna steil omlaag met een aantal heel scherpe bochten. Pittig fietsen is dat! Ook op dit stuk zijn er nog overblijfselen van de oude spoorlijn in de vorm van een lange tunnel, erg donker en vochtig dus afstappen en te voet gaan lijkt hier een veilige beslissing.

Voorbij de tunnel zijn er opnieuw de eindeloze weilanden, de groene heuvels en de bossen met af en toe door het struikgewas, een glimp van Lake Omapere. Volop genieten dus! Een fietsritje van 14 km verder, nodigt het plattelandsdorpje Okaihau uit tot een koffie- en theestop en een babbel met de locals en de eveneens pauzerende fietsgenoten.

Voorbij het dorpscafeetje, het ijssalon, het brandweermuseum, 2 witte kerkjes en het WO I gedenkteken, volgt ... de eerste platte band! Maar een simpel telefoontje en een kwartier wachten, zorgen er voor dat dit probleempje snel opgelost wordt. Mountainbike wordt gewoon omgeruild en met een beetje vertraging gaat het richting Horeke voor de laatste 28 km. De picknickplaats aan de oevers van de Utakura rivier had idyllisch kunnen zijn maar de loslopende kippen waren net iets te opdringerig en gingen met een halve lunch aan de haal!

Van het heerlijk stukje fietsen langs de kabbelende rivier, gaat het over een 1,2 km lang plankenpad, over moerasland en mangroves naar Horeke, waar ooit de eerste pub van Nieuw-Zeeland stond, de eerste postdienst was en de eerste scheepswerf werd gebouwd.

Het einde van de trail is nog zo'n 3 km verder fietsen over een lastige gravelweg maar eindelijk is daar de heuvel met Mangungu Mission House, deel van de culturele erfenis van Nieuw-Zeeland. Hier had immers de derde en grootste ondertekening van het verdrag van Waitangi plaats en dit in aanwezigheid van meer dan 70 Maori stamhoofden en meer dan 3000 toeschouwers. Deze gebeurtenis uit 1840 wordt nog elk jaar op 12 februari herdacht. Nog een laatste inspanning na 42 km op de fiets, nog net voldoende energie om de steile heuvel naar het Mission House te beklimmen om daar beloond te worden met een schitterend zicht op de Hokianga Harbour.

We made it!

 

Behalve genoten van het fietsen, ook vooral genoten van de wisselende landschappen, de mooie uitzichten, de bossen en boomvarens, de merkwaardige wolken en hoge luchten, de kwarteltjes op wandel (steeds per 2, meneer en mevrouw - kwartel staat vanaf nu nooit meer op het menu!), de kereru vogel en pukeko vogel, die gespot werden en de wilde moederkalkoen die haar kuikentjes veilig de weg overbracht.

   

Twin Coast Cycle Trail: zeker doen want deze fietstocht is meer dan de moeite waard!

Geboekt bij 'Twin Coast Adventures' - 30/36 Raihara Street - 0405 Kaikohe (motel, mountainbikes en shuttle)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.