Hamilton en de beroemde Gardens.

Gepubliceerd op 3 december 2019 om 17:07

HAMILTON - Hamilton Gardens - Waikato Museum - ArtsPost Galleries

Geslapen als een marmotje, geen last van een jetlag en klaar om aan de eerste echte vakantiedag te beginnen. Huisdier Croky vertrouwt het nog steeds niet: dat bezoek is blijkbaar blijven slapen en zit nu 's morgens ook aan 't ontbijt. Beter goed in 't oog houden!

Uit de lange must do / must see lijst, valt de keuze op Hamilton - niet te ver en ideaal voor een rustig begin. Amper toeristen zie je hier want de meeste NZ tours laten Hamilton links liggen. Gelegen aan de oevers van de Waikato rivier, die de stad in 2 deelt, is Hamilton de vierde grootste stad van Nieuw-Zeeland met bijna 200.000 inwoners. Een gezellige stadscentrum met authentieke geveltjes in koloniale stijl, leuke winkels, mooie parken, veel cafeetjes, eethuisjes en restaurants en altijd wel ergens een tentoonstelling, optreden of festival. Deze levendigheid is er zeker ook door de aanwezigheid in Hamilton van de Waikato University waar o.a. de taal en cultuur van de Maori op het lesprogramma staan.

En natuurlijk zijn er de beroemde Hamilton Gardens, een groene oase net buiten het centrum met onder meer een complex van 27 verschillende tuinontwerpen waaronder een Japanse, een Chinese, een Italiaanse, een Engelse, een Indische, een Maori, een surrealistische, een modernistische, een tropische, een victoriaanse tuin. Er is ook een uitgebreide kruidentuin, een keuken- en groentetuin, een rozentuin, een camelia- en rododendrontuin. Schitterend aangelegd op wat tot 1950 de stadsvuilnisbelt was en met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar, is dit 54 hectare grote park zeker een bezoek waard.

Adres: Hungerford Crescent - Hamilton East.  Ruime parking, inkom gratis, bezoekerscentrum voor de nodige info en zoals overal in Nieuw-Zeeland, voorzien van gratis drinkwaterfonteintjes.

Veel bijgeleerd in het Waikato Museum of Art & History, met steeds wisselende tentoonstellingen van nationale en regionale kunst, veel historische voorwerpen van de Maori bevolking waaronder een 200 jaar oude oorlogskano Te Winika en digitale voorstellingen en vertellingen uit de Maori mythologie.

Het prachtige scheppingsverhaal van Ranginui de hemelvader en Papatuanuku, de godin van de aarde, die samen met hun kinderen de wereld schiepen wordt hier heel visiueel voorgesteld.

Adres: 1 Grantham Street (South end of Victoria Street) - Hamilton

Ook hier is de inkom gratis.

Zeker ook binnenspringen in de ArtsPost Galleries, gelegen naast het museum in het oude postkantoor van Hamilton, met voornamelijk hedendaagse, regionale kunst.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.