Tauranga Tips: het mooie McLaren Falls Park en kleurrijk Katikati.

Gepubliceerd op 18 januari 2023 om 15:39

Na een deugddoende rustweek staan we toch weer te popelen om onze neus verder naar buiten te steken dan het strand aan de overkant van de straat. Wat uitstapjes dichtbij plannen in de Bay of Plenty regio lijkt een goed idee. Kwestie van extra te profiteren van de laatste dagen op Nieuw-Zeelands grondgebied. Het bord en de wegwijzer “McLaren Falls Park” was ons al vaker opgevallen maar de reisgids zwijgt in alle talen over deze attractie. Het stadje Katikati kennen we enkel als doorrijplek op de State Highway 2 en als stop om een blikje fris te kopen. Misschien wordt het nu tijd om te ontdekken wat in het park en de stad te beleven valt.

 

TIP 1: het mooie McLaren Falls Park 

Waar de Kaimai Range een voorzichtig begin maakt, op de scheiding tussen de Bay of Plenty en de Waikato regio, vind je het McLaren Falls Park. Op amper 20 minuten rijden van Tauranga (en 35 minuten van thuisbasis Papamoa Beach), richting Hamilton en de State Highway 29, is dit een perfecte bestemming voor een zomerse namiddag. Een snelle blik op de website, voor we vertrekken, laat genoeg “dingen om te doen” zien voor een simpele en plezierige openluchtbeleving. De weg naar de parking, tussen hoge donkere boomvarens omringd door beboste heuvels, belooft alleszins een fantastisch stukje natuur.

Om de bocht rechts, beneden in de vallei, horen we het zoemend geluid van stromend water … een waterval of juister gezegd, watervallen: grote en kleine, brede en smalle, bruisende en ruisende watervallen langs en over en tussen enorme vreemd gevormde rotsen. Stille waterplassen vormen heerlijk koele zwemvijvers en vlakke rotsplateaus zijn een ideale zonnebank. Het blijft tot op vandaag een raadsel voor ons hoe die zwemmende, duikende en zonnende mensen daar beneden terechtkomen. Er is geen duidelijk wandelpad en om het voorbeeld van de locals te volgen, zijn (vrees ik) enige acrobatische skills vereist!

De McLaren Falls, waar de Mangakarengorengo en de Mangapapa River samenvloeien in de Wairoa River, zijn niet meer de overweldigende watervallen die tot 1925 een echte toeristische topper waren. De boosdoener is de dam op de Mangapapa River waardoor Lake McLaren ontstond en de bouw van het power station dat operationeel was van 1925 tot de sluiting in 1981. Aan de linkerkant van de one lane bridge en de voetgangersbrug zie je nog wat rest van die oude waterkrachtcentrale, nu een diepgroene betonnen graffitibunker en al lang vervangen door een nieuw Power Generation Station op de Ruahihi River. Als een verre herinnering aan de vergane glorie van de McLaren Falls wordt er 26 dagen per jaar, van 10 uur ’s morgens tot 4 uur in de namiddag, een watermassa van 14 kubieke meter per seconde van de McLaren dam over de rotsen gejaagd. Moet een geweldig schouwspel zijn!

 

De watervallen zijn pas het begin want 400 m over de brug, rijden we zo het 190 hectare grote McLaren Falls Park in, langs Lake McLaren en zijn dam. Tegen 15 km per uur volgen we een steil dalend baantje naar de Bottom Flat parking en al na de eerste stappen worden we verwelkomd door luid gaggelende ganzen en kwaad kwakende eenden op weg naar hun plekje aan het meer. Door de struiken heen krijgen we een glimp kadoo van het meer, omringd door flax en varens en de feloranje bloemen van crocosmia met als achtergronddecor, de zachte heuvels en de groenen dennen van de lower Kaimai.

Beginnen bij het begin en eerst op zoek gaan naar het infocenter voor een wandelrouteplan. Doorheen het park lopen 9 tracks en als je ze combineert, heb je een deftige wandeling met wat klim- en daalwerk en met een schat aan schitterende uitzichten en fantastische landschappen. We starten met de Lakeside Track rond Cherry Bay om dan aan te sluiten op de McLaren Loop Track en de Waterfall Track. Ja hoor, ook nog een waterval in het park, eentje zonder naam en zonder fantasietjes, gewoon recht naar beneden maar daarom niet minder fotogeniek. Blijkbaar zitten er ook glimwormpjes – enkel te zien in het donker natuurlijk, wel goed om weten voor wie tot na zonsondergang wil blijven!

Van de waterval via de Nikau Track naar een uitkijkpunt met gemakkelijke banken en een vergezicht waar je even stil van wordt. Zo ver je kan kijken, natuur in alle mogelijke tinten groen en behalve vogelgefluit hoor je hier niks. Een stukje hemel op een half uur van een jachtige havenstad. 

Een paar tracks verder, door een verwilderd stuk bos met indrukwekkende hoge bomen, over open grasland met een verloren gelopen pukeko, we zijn terug op de Lakeside Walkway waar we een pracht van een muscovy duck tegenkomen, als een standbeeld op een hek. Het beestje is waarschijnlijk net zo verbaasd als wij.

Met één van de beste botanische boomcollecties in Nieuw-Zeeland rond een meer waarover een zalige rust waait, is McLaren Falls Park een verborgen en goed bewaard geheim in de Bay of Plenty. Niet aan jan en alleman vertellen anders wordt het daar te druk!

 

Adres: McLaren Falls Road, Lower Kaimai

 

TIP 2: kleurrijk Katikati

Van een vroege Maori-gemeenschap naar een 19e-eeuws stadje, gesticht door Ierse kolonisten, naar een “Mural Town” sinds de jaren 1990 om te eindigen in 2018 als "Avocado Capital of New Zealand”… Katikati heeft een hele weg afgelegd.

Liefhebbers van muurschilderingen en openluchtkunst moeten zeker dit landelijke stadje op hun lijstje zetten bij een roadtrip door Nieuw-Zeelands Noordereiland. Wat de reisgids niet vermeldt (maar daar zijn de locals dan weer goed voor) is dat Katikati ook voor vogelliefhebbers een onverwacht leuke activiteit heeft. Op stap met een dochter die lyrisch wordt van alles wat gevederd rondvleugelt, worden de Katikati Bird Gardens onze eerste stop.   

 

** Katikati Bird Gardens

Vanaf Tauranga volg je State Highway 2 richting het noorden, langs de Kaimai Range aan de ene kant en de baaien en eilandjes van de Bay of Plenty aan de andere kant. Na 35 rijminuten (of 55 minuten vanaf Papamoa Beach) draai je een doodlopende straat in tussen de avocadokwekerijen – in het oogstseizoen van augustus tot februari kan je het “groene goud” hier rechtstreeks van de boom kopen. Waar de weg eindigt, is meteen de parking van de vogeltuinen, letterlijk vertaald maar dat is het in werkelijkheid ook: vogels in tuinen.

De inkom is ook giftshop en café en via het zonnige terras loopt je zo onder hoge notenbomen tussen een aantal volières met voornamelijk parkieten en kaketoes. Eerlijke mening: dit deel kan je beter links laten liggen want de verouderde vogelverblijven zijn allesbehalve gezellig en diervriendelijk. Het is ook niet helemaal duidelijk waarom sommige soorten in kooien zitten en de rest vrolijk rondfladdert in de vrije natuur.

Dat minpuntje aan het begin van ons bezoek wordt meer dan goedgemaakt door de rest van de tuinen. Vijvertjes met een overvloed aan roze, gele en witte waterlelies koesteren zich in de warme januarizon. Moeder kip met haar kroost steekt niet gehaast het pad over, op weg naar een andere waterplas met antieke fontein. Bloementuinen strooien geuren en kleuren rond en de bonte meneer fazant past perfect in dit decor.

Een overvloed aan inheemse bomen en struiken en een slingerend pad door een stuk natuurlijk drasland maken van de Katikati Bird Gardens eigenlijk wel een fijne genietplek.       

 

Adres: 263 Walker Road East – Aongatete (Katikati)

Inkom: volwassenen 11 NZD – kinderen 7 NZD

 

** Katikati Mural Town

Wat in 1990 begon als een idee om meer toeristen naar de stad te halen, is vandaag uitgegroeid tot een openluchtmuseum met 78 muurschilderingen en kunstvoorwerpen. Wil je ze allemaal gezien hebben, haal dan een plannetje in The Arts Junction op Main Road. Of doe zoals wij, slenter langs de hoofdstraat, de zijstraatjes en de steegjes en ontdek, per toeval de kunst, op gevels, in parken en langs de wandelwegen. Veel van de geschilderde taferelen hebben een directe link met de historische geschiedenis van Katikati, de vroegere bewoners, de kauri-industrie, de houtbewerking en het boerenverleden.

En nee, de krantlezende Barry en zijn hondje zijn niet echt maar toch bijna! Vergeet niet dag te zeggen tegen die beroemde figuren!   

 

** Katikati Haiku Pathway

In het centrum van de stad, aan de Uretara rivier, slingert een wandelpad zich langs 40 haiku gedichten, gebeiteld in grote rotsstenen uit diezelfde rivier. Een unieke bezienswaardigheid want dit is het enige haiku wandelpad buiten Japan. Mooi in al zijn eenvoud en een rustpuntje in vaak drukke vakantiedagen.

 

** Wat valt er nog te zien en te doen in Katikati?

# Het Diggelmann Park op Main Road met een openbaar toilet dat geïnspireerd werd door de Kauri houtkap in de late 19e eeuw.

# The Western Bay Museum in het historische gebouw van de brandweer, dat natuurlijk rood werd geverfd en waarin een overzicht gegeven wordt van de geschiedenis van de stad in documenten en foto’s en voorwerpen.

# The Carlton Gallery met schilderijen, porselein, houtsnijwerk … van lokale en nationale kunstenaars.

# The Bird Walk, een wandeling langs de rivier met sculpturen van vogels en waterdieren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.