Lake Taupo: natuur, cultuur, avontuur in het hart van Nieuw-Zeeland.

Gepubliceerd op 20 januari 2023 om 16:38

Drie jaar geleden, op weg naar het Tongariro National Park, hadden we de brute pech dat het grootste meer van Nieuw-Zeeland zo goed als onzichtbaar was door dichte mistlagen en hevige regen. Vandaag hebben we meer geluk. Het belooft een stralende zomerdag te worden en Lake Taupo heeft dan ook de eer om gekozen te worden als laatste uitstapje van deze Nieuw-Zeelandreis.

 

Hoe het ooit begon

Als een idyllische azuurblauwe vlek ligt Lake Taupo in het midden van het Noordereiland, vlakbij het spectaculaire vulkanisch gebied van de Taupo Volcanic Zone en de Ring of Fire. Niet te verwonderen dat het meer het resultaat is van een aantal gigantische vulkaanuitbarstingen, de laatste iets meer dan 1.800 jaar geleden. Het complete Noordereiland kreeg een dikke aslaag over zicht en de knal was tot in China hoorbaar en voelbaar. Gelukkig voor ons slaapt de vulkaan al jaren maar toch zijn wetenschappers nog alert en waakzaam op de minste activiteit van de Taupo Volcano.    

Het Maoriverhaal rond het ontstaan van Lake Taupo is een stuk minder heftig maar zeker zo fascinerend. De lokale Maoristam vertelt dat het meer gevormd werd door één van hun voorvaderen. Die slingerde vanaf de top van Mount Tauhara een boom naar beneden in de hoop de enorme, dorre en stoffige holte vruchtbaar te maken. Waar de boom neerstortte, borrelde water op en ‘The Sea of Taupo’ was geboren of met de volledige Maorinaam ‘Taupo-Nui-A-Tia’. Uit dank gooide de Maorivoorvader stukken van zijn mantel in het water. Die veranderden op een mysterieuze manier in inheemse vissen. De boom ligt er nog steeds, 70 m van de kust aan Wharewaka Point. Voor wie een kijkje wil gaan nemen!

 

Taupo, het meer

Lake Taupo, geen groter meer in Nieuw-Zeeland dan deze kleine binnenzee met een oppervlakte van 616 km², geen kratermeer op het eiland met mooiere uitzichten … en om nog meer te stoefen en superlatieven te gebruiken: dit is het meer met ‘niet-te-geloven’ helder water, het meer met de meeste forel ter wereld en het meer met de grootste verscheidenheid aan landschappen langs zijn oevers. Als dat geen toeristische tophit is! Oh, deze nog vergeten: omdat Lake Taupo in een geothermisch gebied ligt, vind je er zelfs hot pools, hot springs en wellness resorts aan de waterkant.

 

Ernaartoe

Kleine witte wolkjes onder een blauwe hemel volgen ons naar Taupo, via State Highway 5 of de Thermal Explorer Highway. De naam zegt het al: op ontdekking langs hete bronnen en thermische activiteit. De brede Waikato rivier over, de langste rivier van Nieuw-Zeeland die 35 km verderop door Lake Taupo stroomt, voorbij immense boerderijen met oprijlanen die eerder passen bij een landgoed of een kasteel, langs eindeloze frisgroene weiden om uiteindelijk door het échte geothermische gebied van de Taupo Volcano te rijden. Net voorbij het bord 'Huka Falls and scenic lookout' hebben we onze eigen lookout in de verte: de uitgestrekte hemelsblauwe watervlakte van Lake Taupo met een rij hoge bergtoppen op de achtergrond en de eerste huizen van Taupo op de voorgrond.   

 

Taupo, de stad

De auto laten we achter op de car park aan Ferry Road, lekker centraal, aan de oevers van Lake Taupo en op een paar minuten stappen van de kleine jachthaven want we gaan varen vandaag! Maar eerst een koffiestop in The Cozy Corner (19 Tamamutu Street) en daarna een wandeling door het centrum van een stadje dat pas ontstond in de jaren 1950 en dankzij het toerisme razend populair werd bij vakantiegangers uit binnen- en buitenland. Dat Taupo een jonge stad is merk je aan het keurig rechte stratenplan met plaats voor voetgangers en fietsers en aan de eigentijdse gebouwen. Trendy cafés en hippe eethuisjes, voldoende winkels om de shoppingliefhebbers even bezig te houden, interessante kunstgaleries en cultuur in het Taupo museum waar je de erfenis van de Maori kan gaan ontdekken … leuk en gezellig en charmant, met een fantastische ligging, dat is Taupo! 

Nog tijd genoeg voor een picknick en een tochtje langs het meer en dat kan prima via Lake Terrace en het wandel- en fietspad met picknickplekjes, Maoribeelden, veel groen en uitkijkpunten en toegang tot kleine zand- en keienstrandjes. Bij het Taharepa Reserve en wat verder aan Hot Water Beach kan je langs het water je eigen hot pool in het zand graven. 

 

The Maori Rock Carvings

Van een tochtje langs het meer naar een tochtje op het meer voor één van de bekendste bezienswaardigheid in Taupo: The Ngātoroirangi Mine Bay Māori Rock Carvings. Enkel te bewonderen vanop het water – met andere woorden, uit mijn comfortzone en op de boot (een kajak ging mij net iets te ver). Die boot, de Sail Barbary, is op zich al een unieke ervaring. Het is immers de enige commerciële elektrische zeilboot in Nieuw-Zeeland, milieuvriendelijk, 100 % emissievrij, geluidsvrij en duurzaam. Het wordt een onvergetelijke belevenis vol verwondering met alleen maar hoogtepunten in een mix van natuur en cultuur.  

Aan boord van de zeilboot hoeven we alleen maar te zitten en te genieten, pet en zonnebril op, smeren tegen de zon, blikje fris erbij, kennismaken met de medepassagiers (Nieuw-Zeelanders, Amerikanen en 2 Belgjes) en uitkijken naar de rotsreliëfs. De bocht om aan Rangatira Point, langs de inhammen van Mine Bay en daar rijst een 14 m hoge Maoribeeltenis als het ware op uit het turquoise water. Een  indrukwekkend kunstwerk, een al even indrukwekkende prestatie en dat is zachtjes uitgedrukt. De traditionele Maorikunstenaar Matahi Brightwell had maar liefst 4 zomers nodig om alle rotsfiguren te voltooien.

De grootste figuur stelt Ngatotoirangi voor, een voorvader van de kunstenaar van 27 generaties geleden die zich vestigde rond Lake Taupo. Als afsluiting van zijn 10 jaar durende opleiding door Maori-ouderlingen wou Brightwell aan zijn oma een houtsculptuur schenken van de familievoorvader. Het werk, gemaakt van een totaraboom in de buurt van Lake Taupo, zou op die manier een grote symbolische betekenis hebben: land en familie voor altijd met elkaar verbonden. Alleen was er geen totaraboom te vinden aan het meer. Brightwell vond wel een perfect geschikte rotsmuur op het meer in Mine Bay. Met een team van 4 medebeeldhouwers en 4 jaar na de start in 1978, werd één van de meest opmerkelijke voorbeelden van hedendaagse Maorikunst eindelijk aan het publiek getoond.

Naast het hoofd van voorvader Ngatotoirangi merken we nog andere, kleinere sculpturen op: bewakers, voorouders en mytische figuren die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Maoristam en de verhalen rond Ngatotoirangi. Een pop-up gedachte: stel je voor dat je familielijn meer dan 1000 jaar teruggaat en dat je die ook allemaal kent met naam en toenaam en alle kleine en grote feitjes ervan weet! Het is ook een geweldig voorbeeld van hoe de Maorikunst en -kennis van generatie op generatie wordt doorgegeven.

 

Het zacht kabbelende geluid van het water, de wilde eenden die in duikvlucht hun snoepje pakken uit de hand van de schipper, de warme zon en de wind in de zeilen, de schitterende uitzichten op de toppen van Mount Tongariro, de wit besneeuwde pieken van Mount Ruapehu en Mount Ngauruhoe met zijn hoofd in de wolken (voor de fans van The Lord of the Rings beter gekend als Mount Doom) … een aaneenschakeling van momenten die eeuwig mogen blijven duren. De droge humor van de schipper, zijn sappige verhalen en zijn grote kennis en interessante info over het meer, de omgeving en de rotssculpturen krijgen we er gratis bij en maken de uitstap extra plezierig.

 

Wat heeft Taupo nog in de aanbieding behalve het meer, de stad en de Maori Rock Carvings?

De keuze is eindeloos: van alle mogelijke watersporten tot een paradijs voor forelvissers, van berg- en boswandelingen tot mountainbiken, van skiën in de winter tot ijsblauwe watervallen, van stomende modderpoelen tot heetwaterbronnen en om het helemaal compleet te maken, geeft de omgeving van Taupo je nog 3 vulkanen kadoo (zie ook mijn blog https://www.ticket-to-travel.be/bestemmingen/nieuw-zeeland/677571_tongariro-alpine-crossing-heenreis-naar-whakapapa).

Als dat geen redenen genoeg zijn om Taupo toe te voegen aan je Nieuw-Zeeland must see lijstje!

 

Auckland – Brussels: retours home

Een terugvlucht die 1.40 uur vertraging heeft, een vluchtroute over de Pacific Ocean, langs Nieuw-Caledonië, Vanuatu, de Solomon Islands, Micronesië en de Northern Mariana Islands, heel exotisch! Een overstap in Tokyo waar de luchthavenshops mij heel veel goesting doen krijgen in een reisje naar Japan, een landing in de sneeuw in Helsinki om uiteindelijk, 26 uur later, in een grijs en koud (want amper 2 graden) Brussel te arriveren.

Een beetje droevig, een beetje triest om dat verre maar wonderlijke land weer achter te laten voor op z’n minst een jaar of twee maar dankbaar voor alle grensverleggende avonturen, onverwacht mooie plekken, fijne babbels en zotte momenten. Momenten die voorbij zijn maar toch blijven doorgaan! Ik tel mijn zegeningen!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.