Picton: de toegangspoort naar het Zuidereiland.

Gepubliceerd op 20 december 2022 om 12:22

Geplakt tussen de zee en de bergen, het kleine Picton is zoveel meer dan enkel een plaats op het Zuidereiland waar de ferry’s aankomen en vertrekken. Dit charmante havenstadje vormt het middelpunt van de paradijselijke Marlborough Sounds, is populair als start van schitterende wandelingen en neemt je mee op avontuurlijke cruises over de onverwacht mooie Queen Charlotte Sound. Een niet te missen aanrader! Doe dus zoals wij en zet een paar dagen Picton op je vakantielijstje als je op het Zuidereiland rondtrekt.  

 

HET STADJE

Met amper 4.000 inwoners is Picton precies groot genoeg om toch een stadsgevoel uit te stralen. De drukte rond de ferryterminal zorgt dan weer voor een absolute vakantiesfeer en dat sinds 1899. Toeristen komen en gaan, halen snel de camper of de huurauto op en rijden verder of blijven net een paar dagen hangen om te genieten van wat Picton te bieden heeft. Daar kan het i-SITE Visitor Centre perfect bij helpen. Gelegen vlakbij de ferryterminal, ben je hier aan het goeie adres voor alle mogelijke info over de Sounds, van ‘waar logeren en eten’ tot ‘wat is er te doen’, van wegenkaarten, reisgidsen en folders tot weerberichten en boekingen van tracks en tochten. 

Tegenover de i-SITE ligt het Picton Railway Station, het vertrekpunt van The Coastal Pacific, een toeristische langeafstandstrein tussen Picton en Christchurch. In het zomerseizoen rijdt de trein dagelijks zijn sightseeing traject van 5 uur heen en 5 uur terug langs de kusten van de Stille Oceaan (ideetje voor een volgende vakantie?).

Loop je verder richting het water, dan vind je aan de zeekant Waitohi Bay met een klein zwemstrand, omgeven door een schaduwrijk wandelpark met palmenboulevard, het Picton Memorial Park. Vanaf het gedenkteken voor de slachtoffers van WO I en WO II heb je een weids uitzicht op de haven en de Queen Charlotte Sound.

Ga simpelweg op een bankje zitten en pik een paar heerlijk ontspannen momenten … eenden, wandelende mensen, boten en de zee, ingrediënten van een zonnige vakantiemiddag.

Aan de overkant, de landkant, vind je vooral cafés, eethuisjes, kunstgaleries, hotels (zoals het Oxley Hotel met de originele gevel uit 1870), vakantieappartementen, B&B ’s en hostels. Je zou er zowaar keuzestress bij krijgen!

Aan jachthaventjes en zeilboten ook geen gebrek. In het centrum kan je de beschutte Picton Marina niet missen met, aan de kade, de kantoortjes van de lokale touroperators zoals Queen Charlotte Sounds Connection Ltd, Beachcomber Cruises en Cougar Line. Allemaal bieden ze sightseeing cruises, vervoer en watertaxi’s aan, in en rond de Sounds.

Weg van het centrum, in de Waikawa Bay, kan je zorgeloos bootjes kijken aan Waikawa Marina. Dit kleine haventje tegen groen beboste heuvels heeft een leuk strandje, ideaal als luie namiddaguitstap. Neem zeker een picknick mee!

Ook belangrijk: Picton heeft een luchthaven, een kleine, op slechts 10 minuten rijden van het centrum en met dagelijkse vluchten van en naar de hoofdstad Wellington.

 

DE WANDELINGEN

 

*KARAKA VIEWPOINT

Voor een spectaculair zicht op de Queen Charlotte Sound rij je weg van het centrum, de heuvels in. De smalle, kronkelende Port Underwood Road buigt mee met de vele inhammetjes met namen als Moikarurangi Bay, Wharetukura Bay en Sunshine Bay om zich uiteindelijk rond Karaka Point te slingeren. De korte rit gaat door een groene omgeving, met hoog op de heuvels gebouwde huizen en diep beneden de weerkaatsing van de zon op het water van de Queen Charlotte Sound – jammer genoeg nergens een veilige plek voor een fotostop. Dat kan pas op de kleine parking aan Karaka Point Reserve, een stukje Picton met een bewogen geschiedenis. Ooit was deze plaats een versterkt Maoridorp en het toneel van bloedige gevechten tussen verschillende Maoristammen.

Nu is het een viewpoint waar je de zeilboten en ferry’s kan bewonderen op hun tocht door de blauwgroene wateren van de Sound.  

 

*SNOUT TRACK

Krijg je geen genoeg van die fantastische uitzichten over de Queen Charlotte Sound? Plan een wandeling naar Snout Head op de uiterste punt van een schiereilandje tussen Karaka Bay en Waikawa Bay. De track neemt je mee langs groene struiken en hoge bomen, door een stukje onvervalste natuur, uitgestrooid over golvende heuvels.   

Auto te vroeg geparkeerd en daardoor bezorgen we onszelf een extra wandeling over de Upper Bob's Bay Track en een vervelend eind asfaltweg voor we aan de echte carpark komen en het bordje dat de start aangeeft van de Snout Track. Opletten: er is een wandel- én een mountainbiketrack!

We gaan omhoog de heuvel op, in de felle zon met links en rechts van de gravelweg alleen lage begroeiing en geen spat schaduw. Gelukkig gaat dat open landschap snel over in een kronkelig bospad, behoorlijk modderig en glibberig als gevolg van de overvloedige regen van de voorbije weken. Het is oppassen of glijden! Maar wel lekker koel tussen de bomen na de zonnestralen die je zó een rooie neus bezorgen.

Een bankje halfweg nodigt uit tot een fotopauze en we worden getrakteerd op het prachtige panorama van de Queen Charlotte Sound met heuvels en bergen in alle tinten groen die overal voor en achter elkaar opduiken uit het hemelsblauwe water. De ferry en de zeilboten laten witte stippen en strepen na, als verfspatten op de strakke canvas van een spiegelgladde Sound.

Het Queen Charlotte Viewpoint zorgt voor nog meer schilderachtige taferelen van de baai en zijn unieke kader. Vanaf hier loopt de track naar beneden en als een verrassing opent het bos zich naar het strand en de zee. Geen wonder dat de track populair is bij de locals en voor sommigen de dagdagelijkse wandeling vormt. Een droom om daar te kunnen wonen!    

Terug via dezelfde weg en dan heb je ongeveer 11 km gelopen met een totale stijging van 454 m.

Parking en start van de wandeling aan Victoria Domain Road, boven Endeavour Park.

 

*QUEEN CHARLOTTE TRACK

Wil je de Marlborough Sounds voor de volle 100 % beleven, wandel dan een deel van de Queen Charlotte Track. De totale route is 73,5 km lang, kan makkelijk opgedeeld worden in dagetappes en loopt van Ship Cove (het beginpunt) naar Anakiwa (het eindpunt). De track is onderdeel van Te Araroa (Maori voor De Lange Weg), een langeafstandswandelroute van Cape Reinga in het uiterste noorden van het Noordereiland naar Bluff in het uiterste zuiden van het Zuidereiland over een afstand van 3.000 km.

Het eerste deel van de Queen Charlotte Track (17,8 km van Ship Cove naar de Furneaux Lodge aan de Endeavour Inlet) voert je langs ontelbare baaien en inhammen, door inheemse bossen en over eeuwenoude paden waar je, met een beetje fantasie, James Cook en zijn bemanning nog ziet lopen. In 1770 landde hij namelijk met zijn schip de Endeavour in Ship Cove en vanaf dat moment werd de inham een van de favoriete basiskampen van Cook gedurende zijn Nieuw-Zeelandse ontdekkingstochten.

Een plek met een geschiedenis en van historisch belang, een bijzondere plek voor een bijzondere hike!

En die begint met het boeken van vervoer van Picton naar Ship Cove. Er loopt geen weg naar de baai - wegen zijn in de Marlborough regio eerder zeldzaam en de meeste vakantiehuizen, lodges, hotels en resorts zijn enkel per boot te bereiken (of te voet door de ‘bush’). Watertaxi’s en cruiseboten zorgen behalve voor passagiersvervoer ook voor huis aan huis leveringen en stoppen geregeld aan kleine aanlegsteigers voor de pick-up en drop-off van mensen en goederen, van water tot gasflessen, van bagage tot de dagelijkse boodschappen.

Onze wandeldag belooft een warme dag te worden maar om 8 uur ’s ochtends is het nog fris en schuift er af en toe een grote witte wolk voor de zon. Voorzien van een picknick, veel water, veel zonnecrème, een petje en een warm vestje en zelfs een minikoffiezet gaan we aan boord van een Cougar Line cruiseboot die ons van de Picton Town Wharf naar Ship Cove brengt.

De anderhalf uur durende boottocht is een plezierige manier om nog meer te zien van de ongelooflijke waterwereld die de Queen Charlotte Sound is - grote en kleine eilandjes als groene juweeltjes in een azuurblauwe zee.

Daar staan we dan, op het strand van Ship Cove, met een hartslag die lichtjes de hoogte ingaat net als het wandelpad dat van 0 m op zeeniveau meteen naar 240 m klimt! Een serieuze inspanning die ons na een uurtje, ietwat buiten adem, op Ship Cove Saddle brengt, de bergkam boven de baai waar we verwend worden met grandioze zichten over de Queen Charlotte Sound. Recht voor ons, met dank aan een opening tussen 2 bomen voor de mooie foto, ligt Motuaka Island, een donkergroene vlek in het glinsterende water. Ooit, aan het einde van de 19e eeuw, werden er schapen en geiten gekweekt. Nu is het een natuurreservaat waar zeldzame inheemse diersoorten hun veilige thuis hebben gevonden.

 

Omhoog gaat natuurlijk ook omlaag en we volgen een kronkelpad, richting de Bottle Rock Peninsula, een enorm gebied waar intensief gewerkt wordt om de bossen volledig roofdiervrij te krijgen. Ratten, opossums en hermelijnen zijn een grote pest voor de inheemse vogels, kikkers en spinnen. Daarom zie je hier overal in het struikgewas en aan de bomen vallen staan. Een enorme job in de hoop dat de bedreigde diersoorten iets minder bedreigd worden.

Effe uitgerust en terug op weg, voor de lange afdaling naar School House Bay, een idyllische inham aan Resolution Bay. Levendig groen water, een cirkelvormig keienstrand omringd door hoge varens en lage bomen, geen betere plek voor een picknick. School House Bay, de naam is niet toevallig zo gekozen. Begin van de jaren 1900 - een periode waarin de eilanden in de Sounds nog boom- en bosvrij en landbouwgrond waren - stond op het strandje een klein schoolgebouw voor de kinderen van de omliggende boerderijen. Op pony’s en kleine paarden kwamen zij uit de heuvels aangereden. Zo ontstond een netwerk van sporen en paden dat aan de basis lag van wat nu de Queen Charlotte Track is.

6 km afgelegd, nog 11 km te gaan - de wegwijzer zet een fikse domper op ons hernieuwd enthousiasme na de gezellige lunchpauze! We komen gegarandeerd in tijdsnood. De boot terug naar Picton vertrekt om 15 uur aan de Furneaux Lodge. Dat halen we nooit in ons of eigenlijk, mijn tempo. Zelfs kleine kinderen zijn sneller dan een 65+ mens uit de lage landen!  Opgeven is geen optie en dat woord staat niet in mijn woordenboek en vol frisse moed stappen we door, richting Tawa Saddle voor de 2e stevige klim vandaag.

Op het uitkijkpunt genieten we van de grillige kustlijn van de Endeavour Inlet en ontdekken we, tussen de sluierwolken, de top van Mount Stokes, met zijn 1203 m de hoogste berg in de Marlborough Sounds.

Een kleine snack aan de picknicktafels, benen en voeten even rust gunnen, klaar voor de laatste kilometers in dalende lijn naar het strand over bruggetjes en beekjes, over gladde rotsen en door modderige plassen. De track volgt de kust helemaal tot het verste eind van de Endeavour Inlet (door James Cook genoemd naar zijn schip de Endeavour). Wie geïnteresseerd is in lokale geschiedenis: rond 1872 werd in de baai antimoonerts ontdekt, gebruikt in de productie van tin en munitie. Aan het strand kwam een werf voor verscheping van de erts naar Engeland en rond de mijnschachten groeide een klein stadje. Na de sluiting van de mijnen in 1901 raakte het gebied, bekend als Miner’s Camp in verval en behalve de ruïnes van de fabriek en de smelterij en de overwoekerde weggetjes naar de mijntunnels is weinig overgebleven.

Na jarenlang menselijke inmenging, mag de natuur hier weer zijn gang gaan! 

 

Aanlegsteigers beneden aan het strand, het geluid van een minitractor, vakantiehuizen tussen het groen, we zijn er bijna als we, over het water, het geluid horen van de cruiseboot die zijn vertrek aankondigt. Die hebben we inderdaad gemist! En nee, we zijn er niet bijna - Furneaux Lodge ligt weg van de track en dat is nog een deftige wandeling.

Na 17,8 km en 583 m totale stijging is het zonnige terras van de Furneaux Lodge meer dan welkom! Er rest nog net genoeg energie om aan het onthaal te vragen hoe we nu terug in Picton geraken. En wat blijkt, ze hebben op de “Ann-Sophie groep” – wij dus - gewacht, hebben ons gezocht maar de boot kan natuurlijk niet eeuwig wachten. Voor wie het zich afvraagt: bellen of een berichtje sturen lukt hier niet, er is amper gsm-bereik.

Dan maar fancy luieren tot de laatste boot ons komt ophalen om 19.30 uur. Een gemakkelijk zitje in de zon op het chique terras, een koud drankje met livemuziek op de achtergrond, strand en water en groene heuvels op de voorgrond, zeg nu zelf, dat is toch de volmaakte afsluiting van een serieus pittige tocht!

Ook hier een portie geschiedenis: het hoofdgebouw van de Furneaux Lodge was één van de eerste vakantiehuizen in de Endeavour Inlet, opgetrokken in koloniale stijl door de Howden familie, eigenaars van The Wellington Biscuit and Confectionery Company. Er werd zelfs een krantenartikel aan het zomerhuis gewijd. Het inheemse bos en de natuurlijke begroeiing op het domein van de Howdens werd behouden en beschermd en in 1937 ondergebracht in een privaat natuurreservaat.

In het restaurant, met nog de originele elementen, eet je op sterrenniveau: roasted pumpkin and quinoa salad  - beef eye fillet - orange roughy - hot sticky date pudding … een tevreden en voldane “Ann-Sophie groep” wordt keurig om 19.30 uur opgehaald aan de aanlegsteiger voor de terugtocht naar Picton, met uiteraard de nodige grapjes van de schipper over de laatkomers! 

  

De Queen Charlotte Track kort samengevat: een wandeling van views en views en views, van zien en horen en ruiken, van emoties en ervaringen, van onvergetelijke herinneringen die we voor altijd koesteren!

 

LEUK OM WETEN

 

♥ ETEN

*Lunchadres: Toastie Picton (10 London Quay) voor de beste toasties, de beste koffie en de beste donuts!

*Indiaas Restaurant: Pinch Of Spice (68 High Street) als je van de pikante maar échte Indiase keuken houdt! Ik kan de zomerse mango lassi aanraden en de Paneer en Chicken Tikka Masala maar de Lamb Bhuna is te sterk gekruid. Gelukkig is er verrukkelijk naanbrood!

*Furneaux Lodge: Endeavour Inlet – Queen Charlotte Sound / voor ontbijt, lunch en diner en logies / enkel per boot te bereiken vanuit Picton of te voet via de Queen Charlotte Track.

 

♥ LOGEREN

*Op zoek naar een fijne logeerplek? Dan zit je bij Waikawa Bay Holiday Park helemaal goed. Vlakbij Waikawa Bay, de Snout Track en Karaka View Point. Vriendelijke en behulpzame ontvangst, alles keurig en supernetjes, ’s morgens en ’s avonds rustig en stil … ik heb de tijd van mijn leven in mijn ‘beach hut’! Dit is campinglife op z’n best met was aan de geïmproviseerde waslijn, eten aan de picknicktafel en slecht internet.

Adres: 5 Waimarama Street, Waikawa - Picton

 

♥ VERVOER

*Queen Charlotte Track geboekt bij de Cougar Line (Picton Town Wharf – London Quay). Alle info over cruises en tracks op de website: https://www.cougarline.co.nz/

 «   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.