Picton: de toegangspoort naar het Zuidereiland.

Gepubliceerd op 20 december 2022 om 12:22

Geplakt tussen de zee en de bergen, het kleine Picton is zoveel meer dan enkel een plaats op het Zuidereiland waar de ferry’s aankomen en vertrekken. Dit charmante havenstadje vormt het middelpunt van de paradijselijke Marlborough Sounds, is populair als start van schitterende wandelingen en neemt je mee op avontuurlijke cruises over de onverwacht mooie Queen Charlotte Sound. Een niet te missen aanrader! Doe dus zoals wij en zet een paar dagen Picton op je vakantielijstje als je op het Zuidereiland rondtrekt.  

 

HET STADJE

Met amper 4.000 inwoners is Picton precies groot genoeg om toch een stadsgevoel uit te stralen. De drukte rond de ferryterminal zorgt dan weer voor een absolute vakantiesfeer en dat sinds 1899. Toeristen komen en gaan, halen snel de camper of de huurauto op en rijden verder of blijven net een paar dagen hangen om te genieten van wat Picton te bieden heeft. Daar kan het i-SITE Visitor Centre perfect bij helpen. Gelegen vlakbij de ferryterminal, ben je hier aan het goeie adres voor alle mogelijke info over de Sounds, van ‘waar logeren en eten’ tot ‘wat is er te doen’, van wegenkaarten, reisgidsen en folders tot weerberichten en boekingen van tracks en tochten. 

Tegenover de i-SITE ligt het Picton Railway Station, het vertrekpunt van The Coastal Pacific, een toeristische langeafstandstrein tussen Picton en Christchurch. In het zomerseizoen rijdt de trein dagelijks zijn sightseeing traject van 5 uur heen en 5 uur terug langs de kusten van de Stille Oceaan (ideetje voor een volgende vakantie?).

Loop je verder richting het water, dan vind je aan de zeekant Waitohi Bay met een klein zwemstrand, omgeven door een schaduwrijk wandelpark met palmenboulevard, het Picton Memorial Park. Vanaf het gedenkteken voor de slachtoffers van WO I en WO II heb je een weids uitzicht op de haven en de Queen Charlotte Sound.

Ga simpelweg op een bankje zitten en pik een paar heerlijk ontspannen momenten … eenden, wandelende mensen, boten en de zee, ingrediënten van een zonnige vakantiemiddag.

Aan de overkant, de landkant, vind je vooral cafés, eethuisjes, kunstgaleries, hotels (zoals het Oxley Hotel met de originele gevel uit 1870), vakantieappartementen, B&B ’s en hostels. Je zou er zowaar keuzestress bij krijgen!

Aan jachthaventjes en zeilboten ook geen gebrek. In het centrum kan je de beschutte Picton Marina niet missen met, aan de kade, de kantoortjes van de lokale touroperators zoals Queen Charlotte Sounds Connection Ltd, Beachcomber Cruises en Cougar Line. Allemaal bieden ze sightseeing cruises, vervoer en watertaxi’s aan, in en rond de Sounds.

Weg van het centrum, in de Waikawa Bay, kan je zorgeloos bootjes kijken aan Waikawa Marina. Dit kleine haventje tegen groen beboste heuvels heeft een leuk strandje, ideaal als luie namiddaguitstap. Neem zeker een picknick mee!

Ook belangrijk: Picton heeft een luchthaven, een kleine, op slechts 10 minuten rijden van het centrum en met dagelijkse vluchten van en naar de hoofdstad Wellington.

 

DE WANDELINGEN

 

*KARAKA VIEWPOINT

Voor een spectaculair zicht op de Queen Charlotte Sound rij je weg van het centrum, de heuvels in. De smalle, kronkelende Port Underwood Road buigt mee met de vele inhammetjes met namen als Moikarurangi Bay, Wharetukura Bay en Sunshine Bay om zich uiteindelijk rond Karaka Point te slingeren. De korte rit gaat door een groene omgeving, met hoog op de heuvels gebouwde huizen en diep beneden de weerkaatsing van de zon op het water van de Queen Charlotte Sound – jammer genoeg nergens een veilige plek voor een fotostop. Dat kan pas op de kleine parking aan Karaka Point Reserve, een stukje Picton met een bewogen geschiedenis. Ooit was deze plaats een versterkt Maoridorp en het toneel van bloedige gevechten tussen verschillende Maoristammen.

Nu is het een viewpoint waar je de zeilboten en ferry’s kan bewonderen op hun tocht door de blauwgroene wateren van de Sound.  

 

*SNOUT TRACK

Krijg je geen genoeg van die fantastische uitzichten over de Queen Charlotte Sound? Plan een wandeling naar Snout Head op de uiterste punt van een schiereilandje tussen Karaka Bay en Waikawa Bay. De track neemt je mee langs groene struiken en hoge bomen, door een stukje onvervalste natuur, uitgestrooid over golvende heuvels.   

Auto te vroeg geparkeerd en daardoor bezorgen we onszelf een extra wandeling over de Upper Bob's Bay Track en een vervelend eind asfaltweg voor we aan de echte carpark komen en het bordje dat de start aangeeft van de Snout Track. Opletten: er is een wandel- én een mountainbiketrack!

We gaan omhoog de heuvel op, in de felle zon met links en rechts van de gravelweg alleen lage begroeiing en geen spat schaduw. Gelukkig gaat dat open landschap snel over in een kronkelig bospad, behoorlijk modderig en glibberig als gevolg van de overvloedige regen van de voorbije weken. Het is oppassen of glijden! Maar wel lekker koel tussen de bomen na de zonnestralen die je zó een rooie neus bezorgen.

Een bankje halfweg nodigt uit tot een fotopauze en we worden getrakteerd op het prachtige panorama van de Queen Charlotte Sound met heuvels en bergen in alle tinten groen die overal voor en achter elkaar opduiken uit het hemelsblauwe water. De ferry en de zeilboten laten witte stippen en strepen na, als verfspatten op de strakke canvas van een spiegelgladde Sound.

Het Queen Charlotte Viewpoint zorgt voor nog meer schilderachtige taferelen van de baai en zijn unieke kader. Vanaf hier loopt de track naar beneden en als een verrassing opent het bos zich naar het strand en de zee. Geen wonder dat de track populair is bij de locals en voor sommigen de dagdagelijkse wandeling vormt. Een droom om daar te kunnen wonen!    

Terug via dezelfde weg en dan heb je ongeveer 11 km gelopen met een totale stijging van 454 m.

Parking en start van de wandeling aan Victoria Domain Road, boven Endeavour Park.

 

LEUK OM WETEN

 

♥ ETEN

*Lunchadres: Toastie Picton (10 London Quay) voor de beste toasties, de beste koffie en de beste donuts!

*Indiaas Restaurant: Pinch Of Spice (68 High Street) als je van de pikante maar échte Indiase keuken houdt! Ik kan de zomerse mango lassi aanraden en de Paneer en Chicken Tikka Masala maar de Lamb Bhuna is te sterk gekruid. Gelukkig is er verrukkelijk naanbrood!

 

♥ LOGEREN

*Op zoek naar een fijne logeerplek? Dan zit je bij Waikawa Bay Holiday Park helemaal goed. Vlakbij Waikawa Bay, de Snout Track en Karaka View Point. Vriendelijke en behulpzame ontvangst, alles keurig en supernetjes, ’s morgens en ’s avonds rustig en stil … ik heb de tijd van mijn leven in mijn ‘beach hut’! Dit is campinglife op z’n best met was aan de geïmproviseerde waslijn, eten aan de picknicktafel en slecht internet.

Adres: 5 Waimarama Street, Waikawa - Picton

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.