Groene duinen in Kemeri National Park.

Gepubliceerd op 30 juli 2019 om 13:42

KEMERI NATIONAL PARK

Het is even zoeken want het te volgen bordje is niet erg zichtbaar en het infokantoor zelf van het park ligt aan de Turistu iela. Er is een ruime, gratis parking aanwezig. In het infokantoor zelf zijn wandelkaarten verkrijgbaar en het Engelssprekend personeel is heel behulpzaam met uitleg over het park zelf en de verschillende wandelpaden.

Gezien de uitgestrektheid van het natuurpark (zo'n 38 ha) is dit gebied goed voor dagen wandelplezier. Een niet te missen wandeling is de Groene Duin (in het Lets Zaïâ kâpa), een duinengordel die 4500 jaar geleden deel uitmaakte van de kustlijn, maar nu tussen twee grote moerassen inligt en begroeid is met hele oude coniferen en bessenstruiken.

Al even de moeite waard is het veenmoeraspad in het Kemeri laagveen. Een goed begaanbaar plankenpad leidt dwars door dit gebied met algen, mossen, veenbesjes, mini-boompjes, kleine moerasmeertjes, zwavelpoelen, piepkleine blauwe vlindertjes, libellen, zwarte slangen, giftige moerasadders, kikkertjes... Vogelliefhebbers worden hier ook verwend met een aantal uitkijktorens, al laten niet alle vogels zich altijd zien!

Misschien het vermelden waard: sommige wandelpaden liggen een eind van het infokantoor verwijderd en het is dus aangeraden om de auto te nemen en van het ene wandelpunt naar het andere te rijden.

Het dorpje Kemeri zelf is ook een korte stop waard: een mooi station, een historisch landschapspark uit de 19e eeuw en het oude sanatorium uit de tijd toen Kemeri nog een kuuroord was met een bron met zwavelkleurig mineraalwater en geneeskrachtige modder. 

Een goede raad: be aware of mosquitoes! Een anti-muggenspray is hier geen luxe - dit is tenslotte een vochtige moerasomgeving!

 

Adres: vanuit Riga A10 volgen richting Jurmala en Ventspils - bordje met vermelding 'Kemeru Tirela Purva Laipa' volgen


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.