Tallinn: een citytrip in bovenstad en benedenstad.

Gepubliceerd op 8 augustus 2019 om 15:32

TALLINN

Van de Golf van Riga naar de Golf van Finland, langs de gekende E67 (veel weg, weinig 'snel'-weg), gaat het deze keer naar het Noorden, naar de Estse hoofdstad Tallinn, gelegen op slechts twee uur varen van Finland.

Ook de oude binnenstad van Tallinn staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Ondanks alle bezettingen en verwoestingen door de eeuwen heen, is het mooiste bewaard gebleven.

Eerst maar even langs het tourist info center op de hoek van Niguliste 2 en Kullassepa 4, meteen ook goed om wat souvenirs te kopen. Aan dat laatste geen gebrek want de kleine straatjes in het oude stadsdeel zijn een aaneenschakeling van souvenirwinkeltjes "Suveniirid" en kraampjes, die allemaal hetzelfde Estse handwerk verkopen.

Middeleeuwse stadsmuren, prachtige kerktorens, pakhuizen uit de 15e eeuw, Tallinn heeft alles om uren gefascineerd in rond te lopen.

Het historische centrum is vrij klein, autovrij, met een wat verwarrend stratenplan dat nog steeds doet denken aan de middeleeuwse steegjes. Doe vooral goede stapschoenen aan want ook de straatstenen zijn "middeleeuws".

Tallinn heeft nog steeds een bovenstad en een benedenstad. Startpunt wordt de bovenstad of Domberg (Toompea), waar vanaf de 13e eeuw de machthebbers van Estland hun kasteel en verdedigingsmuren hadden. Na hen kwam de adel en de Baltische baronnen, die hier hun paleizen bouwden, op de top van de stad, neerkijkend op de benedenstad waar de handelaren en kunstenaars woonden.

Bijzonder in de bovenstad is de stadsmuur met zijn wachttorens waar van de oorspronkelijke 66 torens, er nog 27 overblijven. De bekendste zijn 'De Dikke Margriet', 'Pikk Hermann' en 'Kiek in de Kök'. In het Toompea kasteel zitten nog steeds de machthebbers van het land, het parlement van Estland zetelt hier nu.

De Russisch-orthodoxe Alexander Nevski Kathedraal is zowel aan de buitenkant als binnenin een meesterwerk. Veel minder opvallend is de eenvoudige Kathedraal van de Heilige Maria of de Domkerk.

Sla zeker de Kohtu straat niet over: hier liggen een aantal fraaie paleizen. In diezelfde straat biedt een panoramisch terras een mooi zicht op de benedenstad, de haven van Tallinn, de baai en de hoge toren van de H. Olafkerk.

 

Nog steeds is de bovenstad door een deel stadsmuur gescheiden van de benedenstad. Een smalle trap en een poort verbinden de twee delen.

De benedenstad ademt een totaal andere sfeer met levendige pleintjes, mooie geveltjes, drukke terrasjes, chique boetieks en leuke cafeetjes met personeel in traditionele klederdracht. Hier staat ook het mooie, oude stadhuis en ligt het gezellige Raadhuisplein. Loop zeker door de straat Pikk, de oudste en langste straat van Tallinn en de smalle, middeleeuwse doorgang Katariina käik.

 

Lekker lunchen kan in Pulcinella: trapjes af naar de gezellige kelder voor een heerlijke (en goedkope) pizza!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.